maanantai 26.2.2018
Nestori

Kivikoulu on rakas paikka

Yhdistyksen puheenjohtaja Lassi Korpihalla kävi aikoinaan seitsemän luokkaa Kivikoulua. (Kuva: Riitta Kumpulainen)

Talkoilla jo useamman vuoden Kirkonsalmen kivikoulua remontoineen Pro Kivikoulu ry:n jäsenten uskoa urakan valmistumiseen koetellaan nyt kovasti.

– Olemme pohtineet sitä, että kannattaako kivikoulua jatkossa enää vuokrata ja nostetaanko kädet pystyyn, yhdistyksen puheenjohtaja Lassi Korpihalla toteaa.

Lukuisia kiviä on rahoituksen saamiseksi käännetty ja katseet on nyt käännetty rakennuksen omistajan eli kaupungin suuntaan. Avustusta toimintaan on eri tahoilta saatu, mutta rahaa vievään korjaustyöhön taas ei.

– Yhteistyö kaupungin kanssa voisi olla nykyistä konkreettisempaa. ”Joo, joo -auttamisen” sijaan kaupungin tulisi nähdä koulun pitkäaikainen arvo historiallisena rakennuksena ja erilaisten tapahtumien pitopaikkana. Sympatiaa kyllä kivikoulua kohtaan tunnetaan, mutta todellista ja näkyvää yhteistyötä ei ole vielä saatu aikaiseksi.

Kivikoulun alakerta alkaa olla jo aika kivassa kunnossa. Julkisivuremonttiin sekä yläkerrassa tehtäviin töihin tarvittaisiin kuitenkin vino pino seteleitä.

Yhdistyksen sihteerin Juhani Miettolan mukaan rahaa on kivikoulun saneeraukseen saatu muutaman vuoden aikana noin 30 000 euroa lukuisin pienin lahjoituksin. Talkootyötunteja puolestaan on paiskittu lähemmäs 2 000.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että rahahanat ovat jäissä ja ainakaan toistaiseksi ei merkittäviin rahasummiin ole ylletty. Aika taitaa loppua kesken, sillä saneerauksen tulisi olla valmis vuoden 2018 loppuun mennessä.

Ekotaloakin on yhtenä vaihtoehtona väläytelty. Aurinkosähköä ja maalämpöä ollaan pohdittu, mutta toki niidenkin rakentaminen maksaa.

Rahaa ja nuorempaa porukkaa talkoisiin kaipailee myös puheenjohtaja.

– Olemme saaneet suunnattoman suurta apua talkoisiin osallistuneilta eri ammattiryhmien edustajilta. Jatkuvasti mukana olevia talkoolaisia on toistakymmentä, Korpihalla toteaa.

Kivikoulun ikkunat on uusittu, valurautapatterit hiekkapuhallettu ja sisätilat raaputeltu maaleista sekä tapeteista. Yhden asuinhuoneen seinillä tapetin virkaa toimittivat jatkosodan aikaiset sanomalehdet.

Koulun kello on jämähtänyt puoli kahteen. Talkoolaisilla on edessään muun muassa pohjoisen puolen seinän rappaus, suuren ikkunan asennus ja alakerran luokan tasoitus sekä maalaus.

Tapahtumiakin riittää. Toukokuun 18. päivänä kivikoulussa järjestetään Kepa Kettusen rumpuklinikka, jonka yhteydessä esiintyy jazz-laulaja Minna Lasanen.

Kesäkuun 5. päivänä vierailijat voivat nauttia Eino Leinon runoista sanoin ja lauluin. Esityksistä vastaavat Savon lausujat sekä Korpihallan pariskunta Maarit ja Lassi. Elokuussa puolestaan on perinteinen Ihmeiden ilta.


 • Kommentit

  • eisko 80

   Kyllä tuntuu pahalta, että noin Jykevällä, historiallsella rakennuksella ei ole enää mitään arvoa. Asuin v.80 -82 siinä entisessä Helmi Lappalaisen yksiössä , koulua pidettiin minun seinän takana. Maalasin silloin ne keittiön kaapit vihreiksi. Isän kanssa käytiin muutama vuosi sitten katsomassa taidenäyttelyä siellä, isähän on kuulu ”taiteestaan”. Kyllä pitäisi kaupungin (nimien keruu vaikka adressiin paikkana vois olla Prismakeskus tien toisella puolella tai joku muu yritys saada avustamaan ,(Ponssella on ainakin rahaa, muista firmoista en tiedä siellä enää). Tsemppiä jatkoon, Lassi muistaa varmasti myös minut isästä tinkimättä. Koululla asuttiin montakymmentä vuotta.
   Terveisin Eija Skonbäck, Kalevin tytär täältä Vantaalta

  • Jouni Kettunen

   Kävin kivikoulua muutaman vuoden 70-luvulla. Juuri siihen aikaan valmistui siihen naapuriin Sokosmarket. Nyk. Prisma

   Hyvä Late!
   T.Kettusen (Kepan veli) Jone Valkealasta

  • Hannele Ryhänen-Plettner

   Ihana, vanha koulu !
   Ihania muistoja lapsuudesta !
   Kiitokset Lassi ja Juhani !
   Kevät terveisin,
   Hannele

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *