lauantai 21.4.2018
Anssi, Anselmi

Kivikoulu on isänmaallisuuskysymys

Itsenäisyyspäivä on juuri saatu vietettyä ja myös Suomi 100 -juhlavuosi alkaa olla lopuillaan. Juhlapuheissa on nostettu esille erityisesti maamme viime sodat, mikä on toki aivan oikein. Sekä veteraanit, että kotirintama, ansaitsevat kunnioituksemme.

Vaan muistammeko tarpeeksi kaikkea muuta menneiltä polvilta saamaamme perintöä? Aiempien sukupolvien työ maamme hyväksi ei ollut silkkaa sodankäyntiä. Kansamme säilymisen kannalta yhtä merkittäviä asioita ovat kaikkinainen arkinen raadanta, sivistys, oma kieli ja kulttuuri. Ehkäpä kaikille yhteinen koulujärjestelmäkin ansaitsee oman mainintansa.

Yksi näkyvä merkki isänmaan eteen tehdystä työstä on maamme vanha rakennuskanta, josta huokuu vahva kulttuuritahto ja pyrkimys luoda jotain, mikä ei ole tarkoitettu vain omaan käyttöön vaan kestää tulevillekin polville. Eikä pelkästään pyrkimys. Onnistuttu on myös. Meidän, tämän ajan suomalaisten, isänmaallisuus taas tulee mitattua siinä, kuinka paljon tätä perintöä arvostamme ja vaalimme. Tässä suhteessa rakkaan kotikaupunkimme katukuvaa leimaa mitä räikein epäisänmaallisuus.

Kivikoulun tilanne on tästä hyvä esimerkki. Yksi kaupungin kauneimmista rakennuksista rapistuu kylmänä ja tyhjillään. Pro Kivikoulu ry on tehnyt jo suuren työn talon eteen, mutta muutaman aktiivisen talkoolaisen työpanos ei riitä korjauksen loppuun saattamiseen. Siihen tarvitaan Iisalmen kaupungin osallistumista ja tokihan tähän asiaan meidän kaikkien kuuluukin osallistua. Äkkinäinen kiirehtisi sanomaan, että eipä ole rahaa. Tähän on vastattava, että ei sitä juuri ollut myöskään vuonna 1930, kun talo rakennettiin. Ennemminkin voisi ajatella, onko meillä varaa hävittää näin paljon hyvin tehtyä työtä. Huonosti tehty ei olisi tähän päivään selvinnyt. Siinä mielessä Kivikoulu on myös tämän päivän rakentajalle hyvä muistutus, kuinka on toimittava, jos halutaan saada aikaan uutta toimivaa rakennuskantaa. Tilan käytön suhteen, minulla ei ole esittää mitään uusia ideoita. Paljon hyviä ajatuksia on jo esitetty ja ainahan hyvällä rakennuksella käyttöä on. Ja jos ei muuta, niin käytetään vaikka virallisena väistötilana sitä mukaa kun modernit kokeilumme homehtuvat pilalle.

Päätös Kivikoulun korjaamisesta olisi hieno loppuhuipentuma Suomi 100 -vuodelle Iisalmessa ja merkki siitä, että olemme ihan oikeastikin isänmaallisia.

Timo Tolonen


 • Kommentit

  • ExIisalmelainen

   Täällä stadissa on vanhoja kauniita rakennuksia edelleen jäljellä vaikka grynderit ehti tuhota niitä sodan jälkeen enemmän kuin ryssä pommittamalla. Esimerkiksi tämä Heimolan talo jossa Suomen itsenäisyydestä päätettiin: https://yle.fi/uutiset/3-9852561

   • ExIisalmelainen

    Siis tuota Heimolan taloa ei ole olemassa nykymuodossaan enää.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *