perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Kiintiöpakolaisilla on suuri motivaatio opiskella ja päästä töihin

Kiintiöpakolaiset ohjataan tulonsa jälkeen TE-toimiston järjestämään kotouttamiskoulutukseen, jossa he opiskelevat muun muassa suomen kieltä. (Kuva: Eija Kvintus)

Timo Eskelinen kyseli Iisalmen Sanomien lukijapalstalla 27.9. kiintiöpakolaisten työllistymisestä.

Suomeen saapuu monista taustoista tulevia maahanmuuttajia. Vuonna 2016 Suomeen tuli noin 40 000 maahanmuuttajaa, joista kolme suurinta ryhmää olivat perhesiteen perusteella saapuneet (8 177), oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat (6 375) ja työn perusteella saapuneet (5 770). Tilastot ovat pysyneet vuosittain samanlaisina lukuun ottamatta vuotta 2015, jolloin turvapaikanhakijoiden suuri määrä nosti heidät tilapäisesti suurimmaksi maahanmuuttajaryhmäksi.

Prosentuaalisesti kiintiöpakolaisten osuus on siis pieni, vastaanotamme kiintiöpakolaisia vuosittain vain 750 henkilöä. Heidän osaltaan kustannukset on määritelty valtion budjettiin ja tästä määrärahasta korvataan vastaanottoon sekä kotouttamiseen liittyvät kustannukset kunnille, kuten Iisalmen kaupungille.

Maahanmuuttajaperäisellä työvoimalla tarkoitetaan niitä henkilöitä, jotka muuttavat Suomeen tekemään töitä, eli heillä on tullessaan työperäinen oleskelulupa. He eivät ole pakolaisia. He tuovat alueelle kansainvälistä osaamista ja ovat tärkeä osa tulevaisuuden työllisyyskehitystä. Tälläkin hetkellä on nähtävissä, että Suomessa ja meillä Iisalmen seudulla on pulaa osaavasta työvoimasta. Tästä syystä myös Iisalmen kaupunki pyrkii markkinoimaan itseään työperäisille maahanmuuttajille.

Kiintiöpakolaisten polku työelämään on hidas monestakin syystä. Suurin este on, ettei heillä ole riittävää kielitaitoa tai ammatillista koulutusta. Monet ovat tullessaan luku- ja kirjoitustaidottomia myös omalla äidinkielellään. Heidät ohjataan tulonsa jälkeen TE-toimiston järjestämään kotouttamiskoulutukseen, jossa he opiskelevat suomen kieltä ja yhteiskuntatietoutta 1–2 vuotta, lähtötasosta riippuen.

Tähän mennessä Iisalmeen saapuneilla on ollut suuri motivaatio opiskella ja päästä mukaan työelämään. Ensimmäisistä perheistä, jotka saapuivat vuonna 2013, on nyt alkanut valmistua nuoria ammatillisista opinnoista ja sitä kautta heille avautuu polku työllistymiseen. Kiintiöpakolaisten ryhmässä on myös henkilöitä, jotka eivät tule koskaan työllistymään. Syy tähän on yleensä terveyteen liittyvä tai puutteelliset oppimisvalmiudet yhdistettynä korkeaan ikään.

Kiintiöpakolaisten kohdalla yksi vastaanottamisen perusteista on humanitäärinen työ. On mahtavaa, jos he jossakin vaiheessa pääsevät mukaan työelämään ja siihen toki pyritään, mutta se ei ole ainoa mittari onnistuneelle kotoutumiselle.

Kiintiöpakolaiset ovat tulonsa jälkeen oikeutettuja täsmälleen samoihin tukiin kuin tavalliset kuntalaiset. Heillä on myös täsmälleen samat velvollisuudet kuin tavallisilla kuntalaisilla saadakseen sosiaalisia etuuksia. Heille ostetaan tulovaiheessa joitakin perustarvikkeita asuntoihin uusina virallisen vastaanoton ohjesäännön mukaisesti, ja tämän lisäksi vapaaehtoiset ovat kalustaneet asuntoja lahjoitustavaroilla.

Heille ei kuitenkaan makseta autokouluja, eikä heille osteta autoja tai kännyköitä. He ostavat niitä omalla rahallaan, säästäen tai käyttämällä osamaksujärjestelmää. He asioivat myös kirpputoreilla, käyttävät paikallisia palveluja ja maksavat veroja. Vastaanottotoiminta on myös luonut työpaikkoja ja lisännyt monikulttuurista osaamista kaupungissamme.

Iisalmen kaupungin maahanmuutto- ja pakolaispalveluiden yksikkö seuraa alueen pakolaisten kotoutumista ja tarjoaa ohjaus- sekä neuvontapalvelua kaikille maahan muuttaneille. Tarjoamme tukea myös paikallisille työnantajille, jotka ovat halukkaita palkkaamaan maahan muuttaneita. Teemme tiivistä yhteistyötä sekä alueellisesti että valtakunnallisesti kotouttamiseen liittyvien viranomaistahojen kanssa. Tällä tavoin pystymme tarjoamaan myös kaupungin päättäjille ajankohtaista faktatietoa, jonka avulla he voivat tehdä kiintiöpakolaisten vastaanottoon liittyviä päätöksiä. Iisalmelaiset ovat suhtautuneet maahanmuuttajiin yleisesti ottaen positiivisesti, ja toivon että tämä tulee myös jatkumaan.

Nina Herd, maahanmuuttotyön koordinaattori, Iisalmen kaupungin maahanmuutto- ja pakolaispalvelut


 • Kommentit

  • Valtalunnan tasolla miljarditappiot vuosittain

   Ninalla on huoli omasta työpaikastaan. Kyllä tulee yhteiskunnalle kalliiksi tämä työpaikka.

  • Tälviisiin

   Saku Timoselta löytyy hyviä kommentteja aiheeseen.

   ”Heikossa asemassa olevien ihmisten asettaminen vastakkain kyräilemään toisiaan on loputon suo, jolla ei ratkaista yhtään ongelmaa. Maahanmuuttajien syyttäminen vallitsevasta tilanteesta on alkeellista ajattelua. Vaikka heidät kaikki karkoitettaisiin maasta tänään, niin yhdenkään suomalaisen köyhän asema ei korjaantuisi huomenna, ensi kuussa, ensi vuonna tai koskaan. Kun tämä selviäisi oikeistopopulisteille, niin he löytäisivät jonkin muun ryhmän, joka heidän mielestään saa enemmän ja hyötyy ansiotta. Heille on tärkeintä vastakkainasettelu ja halu etsiä syyllisiä.”

   http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/10/09/vastakkainasettelun-loputon-suo/

   • Tekopyhyys

    Timoselta voi vihervasurina tietenkin odottaa tälläistä…
    siis Timonen siirtää syyn maahanmuuttokriittisten ylle, kun arvostelevat maahanmuuttoa ja ihmettelevät miten rahaa pakolaisille ennemmin kuin suomalaisille. Eikö isoin syyllinen tähän ns. vastakkainasetteluun ole poliitikot ja ne ihmiset jotka ottavat tänne muualta sakkia?

    Eikö ongelma ole juuri siinä että jos ne rahat vapautuisi maahanmuutosta niitä ei laitettaisikaan Timosen visiossa suomalaisiin köyhiin ja sairaisiin?

    Timonen ei kestä itse minkäänlaista erimielisyyttä joten mitään vaihtoehtoisia visioita tai ajatuksia ei kannata ainakaan Timosen blogiin edes tarjota, eikä Timoseen muutenkaan tutustua. Hän taitaa kostaa omaa epäonnistumistaan ja kohtaloaan muille suomalaisille maahanmuuttaja-teeman avulla.

  • eläkeläinen

   Helsingin lähiöissä on jo niin paljon maahanmuuttajia, että ei huvita iltaisin lähteä
   iltakävelylle, koska vastaantulijat ovat enimmäkseen
   mustatukkaisia, jotka liikkuvat porukalla.
   Olemmekin harkinneet muuttamista takaisin Savoon,
   koska olemme eläkkeellä. Elintasohan siitä samalla
   nousisi. Älkää pilatko savonmuata!

  • Alex

   Voisitko Heidi latoa prosentit Iisalmen kiintiöpakolaisten työllistymisestä. Olen niin surullinen, että ammattitaitoista työvoimaa muuttaa Ylä-Savosta Etelä-Suomeen. Miksi omat nuoremme eivät työllisty täällä, mutta kelpaavat kyllä kehäkolmosen sisäpuolella ja ovat siellä haluttua työvoimaa.

  • Suomen loppu?

   Lisään vielä tuon nimimerkkisi suhteen…Ei välttämättä viittaa kommenttini mutta…

   On uskomaton suoritus jopa ns. fiksuilta ihmisiltä vetää esim. tuo ”viha”-kortti kun kritisoidaan maahanmuuttoa. Tai kyseenalaistetaan tulijoiden esittämiä asioita, vaikka uutisia asiasta löytyy. Eli faktoista ei sitten pystytä keskustelemaan ilman lapsenomaisia ”rasisti-”, ”viha”-leimoja…

   Ja: jos yksinkertaisesti ei vain halua esim. syyrialaisia tänne, ja haluaa ympäröidä itsensä toisilla suomalaisilla mieluummin, mitä vihaa se on?
   Sillekin on varmasti olemassa rajansa vaikka tulisivat hädässä tänne, tuskin kukaan omaan pelastusveneeseensä ottaisi lopulta niin paljon ihmisiä että itse ja omat läheiset lopulta sen tuloksena tuhoutuu.

   Asia on myös sillä lailla pitkälle vaikuttava että nyt tehdään myös päätöksiä mikä on Euroopan tulevaisuus, ja viittaan tässä islamisaatioon.

   TIETYSTI: eihän Ylä-Savon perukoilla ole mitään hätää vielä,eikä kun alkaa maassa olla tulijoita riittävästi ns. mahdolliset ongelmat Ylä-Savoon ensin heijastu.

  • Jäähyväiset vihalle

   Heidille:
   – Nimeä yksikin vastaanottotoiminnan luoma työpaikka, joka tuottaa veroeuroja, eikä kuluta niitä. Et pysty siihen, koska sellaista ei ole.
   Heidi ei ole miettinyt kirjoittaessaan asiaa varmaankaan yhtään pidemmälle. Maahanmuutto yksikössä työskentelee useita ihmisiä (tarkista vaikka Iisalmen kaupungin nettisivuilta).
   – Entä mitä hyötyä on monikulttuurisesta osaamisesta kyläpahasessamme?
   Osoittaa edelleen kirjoittajan tietämättömyyden. Monikulttuurista osaamista löytyy terveydenhuollon alalta, kouluista, päiväkodeista sekä niistä yrityksistä ja työpaikoista joissa on ollut työssä tai harjoittelussa maahanmuuttajia tai pakolaisia. Kouluissa on muista kulttuureista tulleita lapsia ja nuoria, myös meidän kaupunkimme lapset ja nuoret kasvavat siihen, ettei heidän Iisalmensa ole mikään kyläpahanen. Tämä on upea asia kansainvälistyvässä maailmassamme.
   Monikulttuurista osaamista löytyy myös lukuisissa yhdistystoimijoissa, jotka tekevät vapaaehtoista työtä.
   Kaikki muu kirjoituksessasi on Heidi ymmärtämättömän ihmisen purkausta, jolle ei voi muuta kuin hymähtää ja toivoa että hankit tietoa enemmän.
   Onneksi Iisalmessa on viisas valtuusto ja hallitus, joka ymmärtää asian, puhuttaessa kiintiöpakolaisten vastaanottamisessa jatkossa.

   • Kalikka kalahti - Heidi älähti

    ”Heidi ei ole miettinyt kirjoittaessaan asiaa varmaankaan yhtään pidemmälle. Maahanmuutto yksikössä työskentelee useita ihmisiä (tarkista vaikka Iisalmen kaupungin nettisivuilta).”

    Maahanmuuttoyksikkö on yhdyssana. Kun kaupungin matuosaston työntekijöiden palkoista tehdään ennakonpidätys, kyse ei ole verojen maksamisesta, vaan kertaalleen maksettujen verojen kierrättämisestä. Veroeurot, joilla matuosaston sossujen palkat maksetaan, tehdään yrityksissä.

    Nina Herd keksii perusteluja matujen ottamiseksi kaupunkiin työllistääkseen itsensä muiden maksamilla veroilla. Hänen työnsä ei kuitenkaan tuota mitään hyödyllistä, ja missä tahansa yrityksessä hänen työnsä olisi loppunut ennen koeajan päättymistä. Nina yrittää käyttää hyväuskoisia hölmöjä hyväksi, kuten matubisnestä harjoittavat yrittäjätkin.

    • Jäähyväiset vihalle

     ”Kyse ei ole verojen maksamisesta, vaan kertaalleen maksettujen verojen kierrättämisestä. Veroeurot, joilla matuosaston sossujen palkat maksetaan, tehdään yrityksissä.”

     Voitko hieman selventää mitä tarkoitat?

   • Suomen loppu?

    Mikä on tuotto suhteessa menoihin? aivan..
    Tietenkin jotkut käärii rahaa tästäkin ja samaan aikaan tietenkin ovat politikoimassa asian puolesta.

    Niin, hyvin Suomessa on pärjätty ennenkin ilman esimerkiksi irakilaisia jne..Mitä se on tuo pakkokansainvälisyys?
    Eikö ne joita kiinnostaa nauttia mahdollisista ns.kansainvälisyyden tuomista asioista kannattaisi ennemmin hakeutua itse niihin paikkoihin Suomen ulkopuolella josta saa mitä haluaa sen suhteen?

    Ja: kansainvälisyys Suomessa juuri nytkin—>maista jotka kulttuurilta aivan erilaisia, painon ollessa muutaman maan tulijoissa.

    Puhut tiedosta…hmm onko niin että vain osa tietoa sopii omaan maailmankuvaan…miten olet sulauttanut esim. tiedot maahanmuuttajien asettumisesta eri Euroopan maihin…onko miten mennyt?

    Mites se että ilman mitään värilaseja jne. näyttäisi siltä että tulijat eivät useinkaan ole olleet sitä mitä sanovat (lähde: uutisoinnit asiasta), ikää/koulutusta myöten…miten lienee tässä valossa myös tämän ”pakolaisuuden” kanssa?

    Ei haittaa jos sattuisi mieleen tälläisiä tulemaan?

  • Flyktningar ökar tillväxt

   Pakolaiset piristää kuntaelämää kuten Kyyjärvellä.
   Ja taloutta kuten Ruotsissa ja Saksassa. Ja on tuo Suomenkin talous lähtenyt ekonomit yllättäneeseen nousuun pakolaistulvan perästä. Tämä taloudellisesta pointista.

   Toinen pointti on eettinen. Pitää auttaa hädästä kärsiviä, kuolemanhädässä olleita.

  • Pari kysymystä

   Heidän osaltaan kustannukset on määritelty valtion budjettiin ja tästä määrärahasta korvataan vastaanottoon sekä kotouttamiseen liittyvät kustannukset kunnille, kuten Iisalmen kaupungille.

   Miten pitkään tuo valtion korvaus kestää? Milloin he jäävät kunnan vastuulle?

   Pakolaisilla korvausaika on 4 vuotta kiintiössä tulleista henkilöistä ja 3 vuotta turvapaikkamenettelyn kautta tulleista henkilöistä.

   Tälläkin hetkellä on nähtävissä, että Suomessa ja meillä Iisalmen seudulla on pulaa osaavasta työvoimasta. Tästä syystä myös Iisalmen kaupunki pyrkii markkinoimaan itseään työperäisille maahanmuuttajille.

   Koulutetaanko Iisalmen nuoret väärin vai miksi heille ei löydy töitä? Monta nuorta on joutunut muuttamaan työnperässä muualle Suomeen.
   Pulaa ei ole työntekijöistä niin kauan kun työttömiä on yli 200 000. Iisalmen pitää houkutella osaavaa porukkaa, jos työntekijöitä ei ole yritykselle tarjolla.

   Tarjoamme tukea myös paikallisille työnantajille, jotka ovat halukkaita palkkaamaan maahan muuttaneita.

   Ovatko suomalaiset työttömät eriasemassa kuin kiintiöpakolaiset? Paljon on tuki yritykselle palkkaamisesta? Muistelen että pakolaisia käsiteltiin pitkäaikaistyöttöminä ja menivät jonojen ohi.

   Kiintiöpakolaiset ovat tulonsa jälkeen oikeutettuja täsmälleen samoihin tukiin kuin tavalliset kuntalaiset.

   Kerrotko kaikille kuntalaisille mitkä ovat nämä tuet mihin ovat kaikki oikeutettuja? Uskon että löytyy paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä heille kuuluvia tukia.

   Vastaanottotoiminta on myös luonut työpaikkoja ja lisännyt monikulttuurista osaamista kaupungissamme

   Kerrotko esimerkiksi kuinka paljon tulkkipalvelut kustantaa kunnalle?

   • No jaa

    Kyllä osaavista tekijöistä on ihan koko ajan pulaa. Tämä viesti on selvä paikallisten yrittäjien suunnalta.

    Sitä voidan sitten porukalla miettiä, että kuinka suuri todennäköisyys kouluttamattomalla pitkäaikaistyöttömällä tai kriisialueelta tulleella pakolaisella on työllistyä. Väittäisin, että molemmilla aika heikot.

    Ammattilaisten maahanmuuttoa taasen pitäisi edistää entisestään, mutta siinäpä tuleekin työlupien tarveharkinta vastaan. Lainsäädännöllä on haluttu estää, ettei osaavan työntekijän ole helppoa tulla Suomeen. Kai se palvelee sellaisten tahojen etua, joilla on vakiintunut työ ja neuvottelupöydissä muskeleita ja he pelkäävät, että jos ulkomainen osaaja on parempi, hän vie heiltä työt.

  • samuli

   Kukaan ei vie työpaikkoja Persuilta eikä sinisiltä,koska eiväthän ne ikinä ole töitä tehneetkään jos kaljan ja kiljun kittaamista ei sellaiseksi lasketa!

  • Roberto

   Nina, puhut korkeasta motivaatiosta, mutta et edelleenkään vastannut kysymykseen moniko on työllistynyt ja kun et vastannut niin voidaan kai olettaa että ei kukaan?

  • Tekopyhyys

   ”Kiintiöpakolaiset ovat tulonsa jälkeen oikeutettuja täsmälleen samoihin tukiin kuin tavalliset kuntalaiset”

   Minkään maan ei ole mikään pakko ottaa näitä tulijoita tänne siltikään, osa maistahan ei otakaan. Kansainvälisiä sopimuksia ei ole pakko noudattaa ( joustovaraa asioiden toteuttamisessa ainakin on) , mitä seurasi Unkarille ja Puolalle juuri kun siirtoja ei tehty?
   Aivan oikeutettua ja järkeenkäypää on pitää suomalainen Suomessa ensimmäisenä listoilla, ja sitten jos oikein paha tarve tulee, katsoa sitten muualta tulleisiin.

   Kaikesta tästä ”työn takia” ja ”ns. auttamisen” takia tänne pyrkivien kohdalla unohtuu se että mitä tänne 5,5 miljoonan asukkaan maahan ylipäänsä aiheuttaa täysin erilaisista kulttuuripiireistä tulevien tänne asettuminen? Mitä se tekee Suomen kulttuurille, tai ylipäänsä suomalaisuudelle?

   Ihmetyttää valtavasti miten on löytynyt niin rahaa kuin ihmisiä maahantulijoiden asioita ajamaan, samaan aikaan leikkauksia eri puolilla ja suomalaisia erilaisissa vaikeuksissa.

   Mikä siinä on että omat naapurit ja tutut eivät tunnu tätä ”auttajien” laumaa samalla lailla kiinnostavan, vaan nyt mediaa myöten on milloin mitäkin mainosta ja propagandaa jolla ajetaan porukkaa Suomeen sisään ja yritetään pehmentää asenteita?

  • Kalikka kalahti - Heidi älähti

   ”On mahtavaa, jos he jossakin vaiheessa pääsevät mukaan työelämään ja siihen toki pyritään, mutta se ei ole ainoa mittari onnistuneelle kotoutumiselle.”

   – Näin rohkenee sanoa vain julkisen sektorin elätti, joka ei ole maksanut elämässään senttiäkään veroja.

   ”Vastaanottotoiminta on myös luonut työpaikkoja ja lisännyt monikulttuurista osaamista kaupungissamme.”

   – Nimeä yksikin vastaanottotoiminnan luoma työpaikka, joka tuottaa veroeuroja, eikä kuluta niitä. Et pysty siihen, koska sellaista ei ole.Tuskin edes ymmärrät koko asian ongelmallisuutta? Entä mitä hyötyä on monikulttuurisesa osaamisesta kyläpahasessamme?

   ”Teemme tiivistä yhteistyötä sekä alueellisesti että valtakunnallisesti kotouttamiseen liittyvien viranomaistahojen kanssa. Tällä tavoin pystymme tarjoamaan myös kaupungin päättäjille ajankohtaista faktatietoa, jonka avulla he voivat tehdä kiintiöpakolaisten vastaanottoon liittyviä päätöksiä.”

   – Suomeksi sanottuna keksit perusteluja maahanmuuttajien ottamiseksi kaupunkiin työllistääksesi itsesi.Missä tahansa yrityksessä työsi olisi loppunut ennen koeajan päättymistä, mutta mikäs se on veronmaksajien rahoja poltellessa!

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *