keskiviikko 25.4.2018
Markku, Marko, Markus

Kesäkaupunkimietteitä

Muistatteko lapsuudessanne nähneenne äidin tai mummon sukkanauhaliivejä, joissa oli pitkulaiset, metalliset soljet? Oma muistikuva ei ole kovin tarkka, joten kuvauskaan ei sitä välttämättä ole.

Lapinlahtelainen Mervi Eskelinen näki näissä soljissa aineksia taiteeseen kuten monissa muissakin keräilemissään esineissä ja arjen roskissa. Eskelinen asetteli soljet ympyrän muotoon puulevylle, ja tuloksena oli Aurinko-niminen teos hänen Roskien retrospektiivi -nimiseen näyttelyynsä.

Aivan uuteen, taiteelliseen käyttöön ovat kekseliäästi tulleet myös kirjekuorien ikkunat, konvehtirasioiden valkoiset sisuspahvit, tulitikkulaatikot ja leipäpussien sulkijat, joita koneella ommellessa ”meni muutama neula”, niissähän on metallilankoja sisällä.

Yläsavolaisilla on tänä kesänä oikea taiteen juhlakesä, kun näyttelyjä on joka puolella Iisalmen Pohjolankadusta lähtien. Moni onkin jo kävellyt tätä taidekatua Pohjolankadun kaistojen välissä olevaa koivukujaa pitkin taideteoksia ihaillen.

Taidenäyttely on saanut myös pohtimaan Pohjolankadun olemusta. Muualta muuttaneet ja ulkopaikkakuntalaiset hämmästelevät sen rakennetta, kun keskelle ajetaan odottamaan yli- tai toiselle kaistalle pääsyä ja autot ovat siinä vähän sikin sokin (yksi teoksista, jossa on kaksi harmaata autoa, tuntuu kuin juuri sitä kuvaavan).

Taiteen myötä on herännyt uusi ihmetys: miksi koivukuja on tehty, kun sitä ei pysty turvallisesti käyttämään eli kävelemään sitä pitkin ilman että joutuu ylittämään tuon autojen käyttämän keskivälin tai oikeaoppisemmin kiertämään aina välillä suojateiden kautta?

Taideteokset ovat kyllä läheltäkin katselemisen arvoisia, joten kiertely kannattaa.

Ajatus kävelijöille tarkoitetusta koivukujasta on hyvä, mutta ei kovin käytännöllinen, eikä siinä ole ajateltu sitä, että koivukujalla ollaan kahden autokaistan välissä ja saadaan pakokaasuja molemmilta puolilta.

Koivukujalla ei ennen tätä kesää ole juurikaan näkynyt kulkijoita. Olen itse päätellyt joskus, että ei sitä ole kävelemiseen tarkoitettukaan, vaan koristeeksi.

Eräs kesäinen jutuntekomatka suuntautui Kivikoululle, jonne on myös pystytetty hieno yläsavolaisten ja yläsavolaislähtöisten taiteilijoiden taidenäyttely. Se kannattaa myös ehdottomasti käydä kokemassa. Näyttely on tasokas ja yllätyksellinen, aivan loistava, sanoisin.

Omalla kotiseudulla on paljon nähtävää, ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Kesäteatteritarjonnassa on mistä valita. Museot pitävät ovensa auki, ja niissä voi helposti käyttää vaikka yhden kesälomapäivän kokoelmiin ja näyttelyihin tutustuen. On yhtä tunnelmallista, jos ulkona sataa, kuin olla museon hieman hämärissä tiloissa auringonvalon langetessa ikkunasta lattialle.

Torit, kahvilat, kioskit ja ruokapaikat saavat myös viihtymään kesäisessä kaupungissa, eikä aina ole pakko lähteä lomallakaan minnekään, jos siihen ei ole mahdollisuutta tai ei siltä tunnu.


  • Kommentit

    Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *