perjantai 23.3.2018
Akseli

Keisarin uudet vaatteet

Talvivaaran toimintaa halutaan jatkaa tekosyiden nojalla, Olavi Saastamoinen kirjoittaa. (Kuva: Marjatta Pulkkinen)

Olen Vuoksen vesistön mökkiläisenä ollut jo vuosikausia huolissani Talvivaaran kaivoksen toiminnasta. Kaivoksen toivottiin tuovan pysyvää helpotusta Kainuun vaikeaan työllisyystilanteeseen. Valitettavasti kaivoksen perustamistyöt tehtiin hosumalla ja jo alusta saakka sieltä pääsi karkailemaan vesistöille vaarallisia vuotoja lähijärviin.

Sääoloista johtuvat ylimääräiset vesiongelmat vaikeuttivat liiketoimintaa, niin että kaivos ajautui konkurssitilaan vuoden 2014 loppupuolella. Kaivos on otettu nyt valtion haltuun ja sitä valmistellaan myyntikuntoon.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori vakuutti vielä jonkin aikaa sitten, että valtio lähtee mukaan vain, jos kaivoksen omistajaksi saadaan luotettava kaivosyrittäjä. Kaivosta ollaan myymässä sijoittajayritykselle pilkkahintaan.

Sijoitusyhtiöllä, tuskin on tarvittavaa kaivososaamista.

Veronmaksajana olen ihmetellyt myös sitä tapaa miten myönteisesti valtio suhtautuu tähän luonnontuhoja aiheuttavaan kaivokseen. Kaikki mahdolliset valtion instanssit näyttävät olevan viritetty kaivoksen puolelle. Kaivoksen ylimmälle valvojalle Kari Pääkköselle myönnettiin jopa kunniamerkki valtion suunnan mukaisesta kaivoksen valvonnasta.

Kaivoksen perustaja Pekka Perä ja kolme muuta kaivoksen johtajaa on asetettu syytteeseen ympäristörikoksesta. Missään en ole huomannut, että heidän omaisuuttaan olisi laitettu hukkaamiskieltoon ja heitä pantaisiin taloudelliseen vastuuseen aiheuttamistaan ympäristötuhoista. Tietenkin he ovat niin kauan syyttömiä, kunnes oikeus on antanut päätöksensä.

Sen sijaan syyttömät kansalaiset on laitettu maksumiehiksi, ja veronmaksajien rahaa ”mätetään” kaivokseen eduskunnan siunauksella. Samanaikaisesti mökkiläisten omaisuutta tuhotaan, omaisuudensuojalaista piittaamatta, ilman omantunnon tuskia. Mökki saastuneen järven rannalla on käytännössä arvoton.

En toisaalta voi olla ihailematta sitä sitkeyttä, millä luonnonsuojelijat taistelevat luonnon puolesta Talvivaaraa vastaan. Mahtavat vastavoimat eivät näytä heitä pelottavan. Mikään yritys ei tässä maassa ole koskaan ollut niin suuresti valtion suojeluksessa kuin Talvivaara. Vaikea on käsittää, että tämä olisi yleisen edun mukaista toimintaa. Kainuun ja Vuoksen vesistön alkupään tuhoaminen tuskin on yleinen etu.

Varsinaisia Pilatuksia ovat maamme poliitikot. Kukaan ei kanna vastuuta tästä holtittomasta kokeilusta.

Näyttää olevan unelmien, uskon ja kokeilujen varassa pääasia eli toimiiko bioiloliotus koskaan kannattavalla tavalla. Tieteellistä tutkimusta asiasta ei haluta tehdä, vaan jatketaan labrana toimimista ja yritetään kokeilemalla päästä ratkaisuun. Kysymys on siis lähinnä keisarin uusista vaatteista niin kuin ikivanhassa lasten sadussa kerrotaan. Totuutta ei haluta nähdä saati tutkia.

Luontoaktivistien riveissä toimivat tiedemiehet ja -naiset ovat todistaneet ja muutkin asiantuntijat ovat olleet sitä mieltä, että menetelmä ei toimi. Bioliotuksen keksiäkin on jo tätä mieltä, kun myi kaikki Talvivaaran osakkeensa. Näille tosiasioille ummistetaan silmät, eikä niiden anneta vaikuttaa päätöksen tekoon tippaakaan.

Kaivoksen toimintaa halutaan jatkaa sen tekosyyn nojalla, ettei prosessia voida pysäyttää luonnontuhojen takia. Ikiliikkuja on näin ollen viimeinkin keksitty. Mikä mahtaa olla tilanne kun malmio viimein ehtyy ja kaivos on pakko ajaa alas. Oulun ja Vuoksen vesistön väliselle vedenjakajalle on luotu kaatopaikka, mikä jatkaa toimintaansa ammoisiin aikoihin.

Vanhan tarinan mukaan eräällä paikkakunnalla Suomessa asui hölmöläisiä. Suomen eduskunnassa niitä taitaa olla eniten.

Olavi Saastamoinen


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *