tiistai 20.3.2018
Aki, Kim, Joakim, Jaakkima

Kasvu antaa voimaa

Muutama viikko sitten julkistettu pk-yritysbarometri sisälsi pari vakavaa viestiä.

Ensimmäinen on työvoimapula, joka hidastaa vähintään joka toisen pk-yrityksen kasvua. Jo 14 prosenttia pk-yrityksistä sanoo, että työvoimapula on merkittävä kasvun este.

Jos työmarkkinoita tai koulutusjärjestelmää ei nopeasti uudisteta, kasvumme alkaa hiipua. Siksi reformeja tarvitaan nyt eikä vuosien päästä.

Toinen viesti on pk-yritysten kasvuhaluttomuus. Yli puolet pk-yrityksistä ei välitä kasvaa.

Tilanne on paradoksaalinen: Yhtäältä on kasvuhaluisia yrityksiä, mutta niiden kasvua estää työvoimapula maassa, jossa on suurtyöttömyys. Toisaalta on paljon yrittäjiä, jotka eivät halua kasvaa.

On tärkeä todeta, että jokaisen yrityksen ei tarvitse kasvaa. On perusteltua valita strategia, joka ei perustu kasvuun.

Kuulen yrittäjiltä paljon hyviä perusteluja olla kasvamatta: ei ole tilaa sopia paikallisesti, irtisanomiskynnys on liian korkea, perhevapaista tulee suuria kuluja, sivukuluja on liikaa. On helpompaa ostaa alihankintana palvelua ja verkostoitua.

Samaan aikaan on tärkeää todeta, että Suomi tarvitsee enemmän kasvuhakuisia yrityksiä, ja että yritys ei ainakaan kasva, jos sen omistajat eivät halua sitä kasvattaa.

Kasvu alkaa siis halusta kasvaa. Se alkaa yrittäjän asenteesta.

Tarvitsemme kasvuhakuisia yrityksiä, koska kasvua tavoitteleva kehittää toimintaansa eri tavalla kuin jäähdyttelevä. Kasvuhakuinen investoi, kehittää, työllistää – ja näkee ylipäänsä maailman optimistisemmin. Kasvuhakuisuus on siis eteenpäin vievä voima.

Suomen talous kasvaa tällä hetkellä hyvin. Voisi kuvitella, että talouden myötätuuli lisää yritysten haluja kasvaa.

Näin ei ole pk-yritysbarometrin mukaan käynyt. Kasvuhakuisuus ei ole kasvanut. Voimakkaasti kasvuhakuisia yrityksiä on vain joka kymmenes. Mahdollisuuksien mukaan kasvavia on 37 prosenttia. Vuosi sitten molempia oli enemmän.

On hyvä kysyä, miksi yrittäjillä ei ole kannustimia kasvaa.

Kasvuhakuisuutta tarvitaan työllisyyden lisäksi myös siksi, että kasvuhakuiset yritykset uudistavat koko taloutta.

Kun yritys haluaa kasvaa, se altistaa itsensä kilpailulle, joka on yrityksiä eteenpäin vievä voima. Jokainen yrittäjä tietää, että kilpailu pakottaa jatkuvaan kehitykseen, jotta voi menestyä.

Suomi ei ole valitettavasti kilpailun paratiisi, päinvastoin.

Työmarkkinoilla Suomessa on laillinen kartelli, mikä näkyy alhaisena työllisyysasteena. Näyttää, että juuri kukaan poliitikko ei uskalla tätä edes haastaa. Päinvastoin pupu on heti housuissa, kun väki on torilla.

Samaan aikaan meillä julkinen sektori – niin valtio kuin kunnat – toimii monella liiketoimintasektorilla, ja rajoittaa yksityisten yritysten kasvua.

Kuten Kim Väisänen toteaa kirjassaan Väärää vientiä, markkinatalous toimii Suomessa huonosti. Suomi on monopolien, duopolien ja oligopolien luvattu maa, jossa kotimainen kilpailu on vähäistä. Tämä syö voimaa koko kansakunnalta.

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.


 • Kommentit

  • Rappiolla

   Oliskohan niin että kun kasvu on hallittua ja hallinnassa niin kassa ja velka pysyy kunnossa.Niitä hullunkasvun firmoja on ihan riittävästi ollut viimevuosikymmeninä ,soneran saksan seikkailut.metsäfirmojen ameriikan valloitukset ja moni on venäjältä verissäpäin takasin tullut kullanvuolu on jäänyt ja löysät on lahkeessa.Ja keskitason firmat mitä näillä meidänkin selkosilla on ,niin järki on pysynyt vaikka Pentikäinen haluaisi muuta.Nyt mennään huipulla ja kohta ollaan taas pohjalla niin se vaan menee.Ja ”mersutehtaalla”vaihtuvuus on kuulemma niin suurta että on pakkoetsiä uutta porukkaa hihnanviereen kun ei kaikille pakkotahtiset hihnahommat sovi.Pentikäisen pitää alkaa itse ”kasvuyrittäjäksi” kun se kerran on niin hienoo ,taitaa vaan eduskunta ja kepun ”kaverivirat kiinostaa enemmän.

   • Stupido

    Mitä jos opettelisit lukemaan. Pentikäinen kirjoitti: ”On tärkeää todeta, että jokaisen yrityksen ei tarvitse kasvaa. On perusteltua valita strategia joka ei perustu kasvuun”. Ja onko liian vaikea niellä sitä, että kilpailun ja työmarkkinoiden toimivuudessa voisi tässä maassa olla parantamisen varaa?

  • avioriihi

   Jostain syystä Pentikäinen ei muistanut mainita kepulaisen politiikan osuutta yritysten korkeisiin sivukuluihin, sekä yleiseen motivaatio- ja moraalikatoon.

   Ainiin, Pentikäinenhän on itsekin kepulainen ja ollut edistämässä nykyisen tilanteen kehittymistä Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajana.

   Onko kenelläkään muulla kuin kepulaisella kanttia arvostella tunkion hajua, jota on ollut itse tekemässä oikein johtopaikalla?

   • ExIisalmelainen

    Tämän avioriihen höpinät voi jättää omaan arvoonsa sinne uuninpankolle. Yleisesti tiedetään etteivät laiskat halua töihin lähteä kauemmaksi kotikyläänsä. Ja jos haluaa lähteä töihin sieltä jostain Iisalmen peräkylältä, niin töitä löytyy. Menkää vaikka Uudenkaupungin autotehtaalle. Siellä on työnantajakuva kunnossa. Koulutetaan tekijät uuteen työhön ja uuteen ammattiin kuukaudessa”.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *