keskiviikko 21.3.2018
Pentti

Käsitöitä ja kauneutta

Iisalmen Olvi-hallilla järjestettiin syyslomaviikolla lähikäsityömessut. Tarjolla oli paljon kaunista katseltavaa ja ihmeellistä ostettavaa. Siellä oli myös ohjeita käsitöihin. Syksy onkin hyvää aikaa aloittaa lämpimät neulontatyöt, sommitella värejä ja luoda kaunis lopputulos.

Käsitöiden tekeminen on hieman eri asia kuin taiteen tekeminen, mutta kuitenkin molemmissa pyritään tyypillisesti kauniiseen lopputulokseen. Ajattelen, että esteettisyys on yksi ihmisen perustarpeista. Kaikki esteettiset kokemukset antavat elämään voimaa. Kokemus voi olla tunne rytmistä tai elämän virrasta.

Olen huomannut esteettisyyden ilmenevän elämässä eri tavoin. Ja siihen liittyviä toimijoita on mielestäni kahdentyylisiä. On olemassa ihmisiä, jotka olen nimennyt ”luoviksi luojiksi”. He tekevät käsitöitä tai taidetta. He näpertävät tai rakentavat itse. Lopputuloksena voi olla neuleita, maalauksia, huonekaluja tai havukransseja.

Toisen ryhmän olen nimennyt ”luoviksi käyttäjiksi”. He tekevät valmiista jotakin uudenlaista, erityistä kokonaisuutta. Tällaisia ovat esimerkiksi sisustuksen harrastajat, jotka keräävät oikeanlaisia huonekaluja ja esineitä ja sommittelevat ne kauniiksi huoneeksi.

Kummallakin toimijatyypillä on kuitenkin sama päämäärä. He täyttävät oman luovuutensa perustarpeita. Pyrkivät kauniiseen ilmaisuun tai sen kokemiseen.

Myös sosiaalisen median kuvapäivityksillä pyritään usein esteettiseen vaikutelmaan. Esimerkiksi Instagram, Facebook ja Pinterest ovat kuin pieniä portfolioita. Ne ovat täynnä valokuvia, jotka on usein otettu ajan kanssa, muokattu huolellisesti ja valittu tarkoin perustein.

Kauneudesta pitävät kaikki. Jokaisella on kuitenkin oma makunsa ja mielipiteensä siitä, mitä he pitävät kauniina. On niin monenlaista: muotoja, värejä, valoja ja varjoja, materiaaleja ja mittasuhteita. Eikä täydellistä kauneutta tai harmoniaa olekaan.

Esteettiset kokemukset eivät rajoitu vain taiteeseen ja visuaaliseen ilmaisuun. Niitä voi ilmetä myös vuorovaikutuksessa. Rakkaus on kaunista. Esimerkiksi hoitaja ja vauva tarjoavat toisilleen esteettistä empatiaa. Se on vaistonvaraista, luonnollista ja herkkää vuorovaikutusta. Tällainen vuorovaikutus on elämän ylläpitämistä.

Taidetta ja käsitöitä voidaan tehdä riittejä varten, yhteenkuuluvuudentunteen lisäämiseen, merkitysten löytämiseen ja luomiseen. Kun taas pienen lapsen kohdalla kaikki huolenpito on tällaisen elämän ylläpitoa. Taiteen tekemisen ja kokemisen sekä lapsen ja hoitajan vuorovaikutuksen välillä voi olla hyvin samankaltaisia esteettisiä kokemuksia ja tunteita.

Luovuus ja käsitöiden tekeminen rikastuttavat visuaalista ilmaisua. Antavat uudenlaisia kokemuksia kauneudesta, samalla voimaa elämään. Ehkä esteettisyyden huomaaminen tuo valoa pimeneviin, pitkiin iltoihin. On niin paljon pieniä, kauniita asioita, jotka luovat unohtumattomia hetkiä.

Kirjoittaja opiskelee Jyväskylän yliopistossa historiaa ja harrastaa kuvataiteita.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *