lauantai 21.4.2018
Anssi, Anselmi

”Kahden vuoden tauolla olisi nimenomaan merkitystä”

Antti Sarvela kirjoitti 22.11. Iisalmen Sanomien Alakoukussa Iisalmeen tarvittavasta uudesta uimahallista otsakkeella ”Kaikki uimaan”. Kirjoituksessasi pidit kahden vuoden taukoa uimahallitoiminnassa merkityksettömänä. Jos millä niin sillä nimenomaan on merkitystä ja siitä seuraavat toiminnot meille verovaroissa tulevat todella kalliiksi.

Kaupungissamme on lukuisa määrä ikääntyneitä ihmisiä, joille normaali liikkuminen on todella vaikeaa. Vesiliikunta on muoto, jonka avulla nämä ihmiset säilyttävät itsensä edes jonkinlaisessa kunnossa ja pystyvät sen avulla siirtämään hoivahoidon tarvetta eteenpäin.

Kunnan tehtävänä on tarjota myös ikääntyville sellaisia liikuntamuotoja, mihin heillä on vielä voimia. Ja jota he pystyvät harrastamaan. Vesiliikunta on nimenomaan tällainen liikuntamuoto. Muun muassa moni lääkäri suosittelee nivelleikkausten jälkeen kuntoutusta vesiliikunnan avulla. Oletko ajatellut, mitä saadaan aikaan kahden vuoden aikana, jos heiltä tämä mahdollisuus omaehtoisessa kuntoutuksessa viedään pois?

Kuntapäättäjänä et ole näköjään vaivautunut ajattelemaan asiaa tavalla, jota kuntapäättäjältä odotetaan. Toivottavasti 42 muuta valtuutettua ymmärtävät asian tärkeyden ja näkevät uimahallia koskevan päätöksen merkityksen vuosia eteenpäin. Mikäli ikäihminen passivoituu ja menettää lisää omasta liikuntakyvystään, mielestäsi kahden vuoden mitättömän tauon aikana, niin paljonko se tulee maksamaan yhteiskunnalle hoiva- ja kotihoidon kustannuksina. Mielestämme myös Iisalmen seutukaupunkina on kannettava vastuuta sellaisistakin naapurikunnista, joissa uimahallia ei ole. Seutukaupunkina voimme mahdollisesti saada myös valtion helpommin mukaan rahoitukseen. Iisalmi hyötyy taatusti naapureistaan.

Kuntapäättäjällä pitää olla vastuu jokaisesta siellä asuvasta ihmisestä ja tehdä päätökset sen mukaisesti. Tätä varten kunnat on perustettu. Jokaisessa kunnassa kannetaan yhteisvastuuta, joka sinulta näköjään on hämärtynyt. Älä aliarvioi muita kanssa kulkijoita.

Hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta, Anne Hiltunen, kirjoitti tässä lehdessä 24.11. hyvän ja perustellun syyn miksi hallia tarvitaan. Ota selvää paljonko maksaa yksi hukkunut ihmishenki euroissa ja paljonko maksaa yksi vanhuksen hoivahoitopäivä. Sieltä löytyvät ne tulevaisuuden säästöt.

Iisalmen ikäihmisten neuvosto


 • Kommentit

  • Kuntoilija

   Asiaa. On huoli oikea.
   Tehdäänkö kuten nämä soteidiootit.
   Uiminen on keskitettävä suurempiin yksiköihin, joissa leveät hartiat ja laadukkaampaa uintia. Pitää olla vähintäin 200000 uijaa vuodessa että laatukriteerit toteutuu.
   Sote ja STM keskittämisidioottien puuhat tulisi lopettaa ja pitää palvelut, ihme etteivät nämä sotepellet ole todellakaan tajunneet kieltää uintia ja hiihtoa ja kuntosalia Iisalmesta. Voittehan te kävellä hissukseen.
   Jos uimatauko niin ilmainen bussikuljetus Kiuruvedelle ja johonkin Kylpylään kerran päivässä.

  • Antti senkun porskuttaa,vielä

   Olen ikäihmisen kanssa täysin samaa mieltä.Monelle uiminen on ainut liikuntamuoto mikä ei tee kipeää.Parempi jos halli tulee uuteen paikkaan ja vanha toimii sen aikaa ei siinä enää mikään homekeuhko tule kahdessa vuodessa onhan nuita kosteusvauriotaloja pilvin pimein aktiivi käytössä

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *