maanantai 26.2.2018
Nestori

Jyri Paretskoi ensimmäisten myllytyspäivien jälkeen: Vääntely ja kääntely yllätti

Jyri Paretskoi toivoi Tolkun ihmiset -kolumnia tehdessään, että se herättäisi ajatuksia ja keskustelua. – Niin toden totta kävi isossa mittakaavassa. Toivon sen vaikuttavan niin, että ihmiset suhtautuisivat vähän maltillisemmin ja keskustelua voitaisiin käydä asiallisesti ja rakentavasti. (Kuva: Annamaija Herola)

Kirjailija Jyri Paretskoi vastaa viikonlopun jälkeen puhelimeen rauhallisesti, vaikka melkoinen myllytys ja puhelinrumba on ollut käynnissä hänen Tolkun ihmiset -kolumninsa saaman huomion synnyttämänä.

Huomion mittakaava ja jutun laaja leviäminen olivat yllätyksiä, vaikka toisaalta…

– Sen jälkeen, kun presidentti soitti, mikään ei enää ole ollut kovin suuri yllätys. Olihan se (suurhuomio) odotettavissa sen jälkeen. Mutta en näin isoa levikkiä jutulle osannut odottaa.

Lauantaista lähtien puhelin on soinut ja yhteydenottopyyntöjä tullut eri lehdiltä, mutta viikonloppusuunnitelmia ei niiden vuoksi tarvinnut purkaa. Kun ensimmäinen puhelu lauantaina lehdistöltä tuli – se oli Iisalmen Sanomilta – Paretskoi oli puolisonsa kanssa ajamassa Tahkolle Nilsiään Juha Tapion keikalle. Kun hotellihuone oli saatu, tuli sitten soitto presidentiltä.

– Ei tämä ole ollut mitenkään hallitsematonta. Yhteydenottoja tulee, yhteydenottopyyntöjä ja viestejä, mutta näen sen pelkästään positiivisena. Tämä on tärkeä asia, ja on hyvä, että se herättää huomiota ja synnyttää keskustelua. Ja toivon mukaan myös jollakin tapaa vaikuttaa siihen, miten asiat käytännössä toimivat.

Ihmiset ovat antaneet palautetta netissä ja kasvokkain. Maanantaiaamuunkin mahtui Paretskoilla kohtaaminen, jossa vastaantulija kävi kädestä pitäen kiittämässä hyvästä kirjoituksesta. Semmoinen tuntuu mukavalta – siltä, että on tavoittanut jotakin monia ihmisiä koskettavaa.

Paretskoi kertookin saaneensa pääsääntöisesti positiivisia kommentteja.

– Useimmissa on otettu esille, että olen jollakin tapaa sanoittanut ihmisten tuntemukset, joita hyvin monella tällä hetkellä on, mutta joista ei ole hirveästi puhuttu. Eli tämä suuri, mutta valitettavan hiljainen, enemmistö.

Yllättävintä ovat olleet väärinymmärrykset.

– Vaikka tuota tekstiä aika pitkään mietin ja yritin tehdä semmoisen, ettei sitä pysty ymmärtämään väärin, näköjään sitä kuitenkin pystytään vääntelemään ja kääntelemään, laitetaan suuhuni sanoja, joita en mitenkään halunnut sanoa.

Mutta ei kai siitä pitäisi olla yllättynyt, Paretskoi pohtii. Ihmiset kuulevat välillä sen, mitä haluavat kuulla.

– Kuitenkin on lohdullista, että suurin osa – nähtävästi nämä tolkun ihmiset – ymmärtävät asian niin kuin se onkin.

Tasavallan presidentti kertoi puhelimessa voivansa jakaa kolumnia virallisella Facebook-tilillään. Puhelun muun sisällön Paretskoi haluaa jättää presidentin ja hänen välisekseen.

– Se oli oikein hyvä puhelu. Aika pitkään siinä juteltiin. Ja ihan hyvin juttu luisti, en mennyt lukkoon.

Paretskoi ei epäillyt, että kyseessä olisi pilapuhelu.

– Ei ollut syytä epäillä.

Miltä tällainen julkisuus on tuntunut?

– Ajattelen, että juttuni on julkisuuden kohteena, en niinkään minä ihmisenä. Hyvä, että kolumni herätti ajatuksia ja keskustelua.

Paretskoi sanoo, ettei ole ajatellut, että tapahtumasta olisi hyötyä hänelle kirjailijana.

– Ei kukaan varmaan suunnitelmallisesti voisi tehdä niin, että teenpä valtakunnallisen jutun, joka hyödyttäisi sitten jotakin muuta elämän osa-aluetta. Mutta jos siitä hyötyä on, niin sitten on.

Paretskoi on kolmatta vuotta virkavapaalla äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan työstään ja keskittyy kirjoittamiseen.

– Jatkan kokopäiväistä kirjoittamista niin pitkään kuin voin.

Sitä Paretskoi ei osaa vielä sanoa, jatkaako vielä kirjoittamista tästä aiheesta.

– On hyvä kirjoittaa välillä muutakin…

TIETOLAATIKKO:
Jyri Paretskoi
Kirjailija.
Syntynyt vuonna 1979.
Virkavapaalla äidinkielen opettajan työstään Juhani Ahon koulussa.
Sai Topelius-palkinnon esikoisromaanillaan Shell’s Angles vuonna 2013.
Seuraavana vuonna jatko-osa Shell’s Angles ja Kalajoen hiekat oli vuoden 2014 Finlandia Junior -palkintoehdokas.
Topelius-ehdokkaana sarjan kolmannella kirjalla Shell’s Angles ja beibit vuonna 2015.


 • Kommentit

  • Kai Palasrinne

   Tolkun ihmiset kirjailijan idea. Kirjoitin Li Anderssonille Tolkun poliitikoista 8.2016. Pari viikkoa tämän jälkeen tätä ideaani mukaillen ilmeisesti kirjailijasta nousi kohu. Ajallisesti tapahtumat natsaavat 100% ja tuskin sattumaa. Hänen ideansa todennäköisesti ei ollut omaperäinen, vaan alkujaan minun. En tästä mitään krediittiä tarvitse, mutta kunhan oikaisen…Mutta kiva kun ideat kelpaavat. Ei ole ensimmäinen kerta:) Yst terv. Kai Palasrinne

  • Jukka Lappalainen

   Jyri jyrää! Tosi hyvä juttu! Olen kuullut paljon näistä vihaviesteistä, mutta ensimmäisen kerran törmäsin näihin ”ajattelijoihin” tässä yhteydessä. Kuka pystyy todella sanomaan, että Jyri tai Sauli eivät ole isänmaan asialla? Kyllä meillä riittää tilaa – rahaa on tietty niukemmin, paitsi joillakin..

  • Irma Antikainen

   Mahtavaa . Tahdon olla tolokun ihminen. Sitä vain ihmettelen, miksi myö naiset ollaan niin hiljaa raiskauksista, pahoinpitelyistä. Eikö juuri äitien tulisi suojella alaikäisiään ” pahalta ” .. Kummastelen, kun päästetään keskellä yötä ulos hengailemaan. Nimim.mummo

  • Anja Honkapuro

   Kiitos loistavasta kirjoituksesta. Näin todellisiin faktoihin perustuvaa kiihkotonta kannanottoa on ilo lukea.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *