torstai 22.2.2018
Tuulikki, Tuuli, Hilda, Tuulia

Jospa netti ei pätki käräjillä

Iisalmen oikeustalo (Kuva: Annamaija Herola)

Eduskunnan lakiovaliokunta puoltaa mietinnössään hallituksen esitystä käräjäoikeuksien rakenneuudistuksesta. Uudistuksella on tarkoitus ”kehittää” käräjäoikeusverkostoa, eli suomeksi sanottuna karsia.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomiopiirissä höylä heilahtaa niin, että lakkautuslistalla ovat kansliat sekä Iisalmesta että Varkaudesta.

Iisalmen kanslian lakkauttaminen merkitsisi poliisille vankien ja noudettavien kuljetusmatkojen pitenemistä, kun istunnot siirtyvät Iisalmesta Kuopioon. Kyse ei lakivaliokunnan sisäministeriöltä saaman arvion mukaan kuitenkaan olisi erityisen mittavasta työmäärän lisäyksestä.

Onpas hyvä, että sisäministeriö näkee Helsingistä, että työmäärä ei lisäänny mittavasti. Täällä Ylä-Savossa kun helposti niin saatettaisiin luulla. Ehkä voisimme myös kuvitella tarvitsevamme poliiseja johonkin toisaalle kuin kuljetteluihin kohti Kuopiota ja takaisin.

Sisäministeriö arvioi niinkin, että videokuulemiset korvaavat oivasti kasvokkain tapahtuvia. Jokainen videopalaverissa joskus ollut varmasti toivoo nyt lämpimästi, että kuva näkyy, ääni kuuluu ja netti ei käräjillä pahasti pätki.

Lakivaliokunnan mietinnössä todetaan myös, että Kuopion käräjäoikeuden tilat on uudistettava ja istuntosaleja lisättävä. Arviota lisärakentamisesta aiheutuvista kustannuksista valiokunnalla ei ollut käytettävissään.

Mitäpä kustannusarviosta, selväähän se lienee, että Iisalmen oikeustalo kannattaa tyhjentää ja rakentaa Kuopioon uutta tilaa.

Käräjätuomari Hannu Laitinen tuumasi äskettäin Iisalmen Sanomien haastattelussa, että ”eiväthän ne typerät päätökset mitään positiivisia ajatuksia herätä”. Hyvin sanottu.


  • Kommentit

    • pielakas

      Tehokkain vastalause ja epäkohtien poistamiskeino myös järjestysvallan heikkoudelle olisi rikollisuuden ja käräjöinnin lopettaminen seutukunnassa.

    Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *