perjantai 23.3.2018
Akseli

Jos olisi useammin päivä ilman autoa

Perjantaina vietettiin kansainvälisesti autotonta päivää tai Suomessa paremmin tunnettua jätä auto kotiin -päivää. Pakko on hieman häpeissään tunnustaa, etten itse edes muistanut koko juttua. Juttukeikan yhteydessä asia kuitenkin tuli ilmi, ja pienellä muistin virkistämisellä kyseinen päivä alkoi jo kuulostaa hieman tutulta.

Itse en ole ainakaan tietoisesti koskaan viettänyt kyseistä päivää. Mielestäni sitä on markkinoitu liian vähän, koska vuosi toisensa jälkeen siitä yleensä kuulee vasta jälkikäteen.

Kyseisen päivän järjestäminen on hienoa. On hyvä, että ihmisiä herätellään kulkemaan muullakin tavalla kuin autolla. Kasvava ja saastuttava liikenne on ongelma ympäri maailmaa. En väitä, että yksi autoton päivä ratkaisisi ongelman, mutta toivottavasti se kannustaisi ihmisiä jättämään auton kotiin useammin kuin kerran vuodessa, jos vain mahdollista.

Itse olen nykyisin liian mukavuudenhaluinen. Nuorena pyöräilin paljon, koska minulla ei ollut mopokorttia. Käveleminen oli liian hidasta, joten pyöräilin melkein ympäri vuoden, vain pahimmat pakkaset välttäen. Sitten sain ajokortin, ja pyöräily jäi.

Nykyisin tulee istuttua autoon sen enempää miettimättä. Vaikka työmatkani on nykyisin alle viisi kilometriä, tulee se taitettua autolla. En keksi siihen edes hyvää perustelua. Ehkä sen, että tämä syksy on ollut hyvin sateinen ja kylmä.

Helposti tulee myös ajettua autolla, koska se on tavallaan harrastus. Kun käyttää vapaa-aikaa auton laitteluun ja pesemiseen, toki haluaa silloin ajaa autolla ja nauttia työn jäljestään. Toisaalta jos jättäisi auton kotiin, ei se menisi niin äkkiä likaiseksi. Ja tietenkin säästyisi bensaa.

Olisihan se kuitenkin hienoa, että auton sijaan tulisi käytettyä polkupyörää tai vaikka julkista liikennettä. Ainakin näin lähellä kaupunkia asuvalla on siihen mahdollisuus. Eipähän tarvitsisi aamulla kärvistellä liikennevaloissa autojonoissa tai etsiä parkkipaikkaa ärsyyntyneenä.

Julkisessa liikenteessä olisi se hyvä puoli, että säästäisi luontoa, mutta pääsisi silti kuivana perille esimerkiksi vesisateessa. Pyörällä ajaessa saisi kuitenkin parhaan hyödyn liikunnasta ja reippaasta mielestä.

Ihmisten olisi hyvä hieman pysähtyä pohtimaan omia liikennetottumuksiaan. Onko oikeasti tarpeellista taittaa kahden kilometrin työmatka autolla, jos olisi mahdollisuus pyöräilläkin? Entä jos pyöräilisi työmatkat ja kaikki lyhyet välit ja käyttäisi autoa vain talvisin sekä erittäin huonolla säällä?

Pyöräily myös säästää tilaa. Yhteen parkkiruutuun mahtuu pysäköimään noin 10–15 polkupyörää.

Monissa maissa pyöräily on myös hyvin suosittua. Esimerkiksi Hollantia tituleerataan maailman pyöräilymaaksi. Siellä pyöräilyyn on panostettu ja sieltä löytyvätkin erinomaiset pyörätiet, opasteet ja reitit.

On tietysti jokaisen oma valinta kuinka liikkuu, mutta aina voisi ajatella hyötyjä itselle ja ympäristölle ennen kuin hyppää autoon.

Ehkä pieni juttu itselle, mutta iso asia ympäristölle.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *