perjantai 23.3.2018
Akseli

”Jälki on kamalaa”

Toiminnan mahdollinen loppuminen Kuopion konservatorion Lapinlahden toimipisteessä ensi syksystä lähtien on herättänyt Lapinlahdella vilkkaan keskustelun – ja aiheesta.

Tiistaina Lapinlahden palvelulautakunta teki päätöksen, että Kuopin Konservatorion kanssa käynnistetään neuvottelut musiikinopetuksen järjestämisestä Lapinlahdella lukuvuonna 2018–2019.

Käytännössä kysymyksessä on musiikkiopintojen alasajaminen Lapinlahdella. Nykyisille opiskelijoille turvataan mahdollisuus opintojen loppuun saattamiseen Kuopiossa. Siirtymäajan jälkeen Lapinlahden kunta ostaa Kuopiossa järjestettävään opetukseen maksimissaan 10 opiskelupaikkaa.

Se on katastrofaalisen vähän kulttuuripitäjälle, jossa on jo vuosikymmeniä panostettu muun muassa juniorijousiin, ja joka irtautui vuonna 2001 Ylä-Savon musiikkiopistosta juuri siksi, että saisi kasvatettua opiskelijamääräänsä 30:stä 60:een.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Sonkajärvi, jossa on 4 200 asukasta, kustantaa Ylä-Savon musiikkiopistoon 29 oppilaspaikkaa. Lapinlahdella asukkaita on noin 9 800.

Opiskelun jatkumista omalla paikkakunnalla on ryhdytty puolustamaan. Jo palvelulautakunnan kokoukseen saapui vetoomus toimipisteen säilyttämisen puolesta.

Säveltäjä Pasi Lyytikäinen sanoo blogissaan, että kulttuurista leikkaaminen säästöjen vuoksi on kuin yrittäisi pudottaa painoa leikkaamalla nenän irti. Paino ei juuri putoa, mutta jälki on kamalaa.

Kantaa opetuksen jatkumisen puolesta on ottanut myös Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi valittu Jaakko Kuusisto. Hänen mukaansa kunta voi valita fiksumman tien, jos vain poliittista tahtoa löytyy.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *