torstai 22.2.2018
Tuulikki, Tuuli, Hilda, Tuulia

Isot jyräävät sotemarkkinoilla

Valinnanvapaus ja yritysten tuleminen sotemarkkinoille on kansalaisten etu, jos muutos on hallittu. (Kuva: Aku Laatikainen)

Sonkajärven Sukevalla saadaan pian nauttia uuden lääkäriaseman palveluista. Kunnanlääkärit laajentaa toimintaansa noin tuhannen asukkaan kylälle. Lääkäri- ja akuuttivastaanotto jalkautuu Sukevalle kerran viikossa.

Jo on aikoihin eletty, kun lääkäripalveluiden voidaan sanoa paranevan monissa osissa Ylä-Savoa. Kunnanlääkäreistä on hyviä kokemuksia myös Kiuruvedellä.

Ketju syntyi, kun Ylä-Savo pääsi valtakunnalliseen valinnanvapauskokeiluun. On hienoa, että lääkäripalvelut paranevat ja alue saa uusia paikallisia yrityksiä. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että valtakunnallinen kehitys on täysin toinen. Trendi on, että pienet yritykset ostetaan markkinoilta ja isot jylläävät.

Helsingin Sanomat kertoi 27.8., kuinka neljä suurta jättiä ovat viime vuosina kahmineet markkinoita isolla kauhalla. Attendo, Terveystalo, Mehiläinen ja Pihlajalinna ovat ostaneet kilvan pieniä ja keskisuuria yrityksiä pois markkinoilta. Kasvua selittää aggressiivinen tuoton tavoittelu. Attendo ja Pihlajalinna ovat jo pörssissä, Terveystalo sekä Mehiläinen halajavat sinne. Ei ole vaikea ennustaa, että pian valtaosa Suomen yksityisistä sotemarkkinoista on neljän ison pörssiyhtiön käsissä.

Kapitalistinen logiikka saattaa olla ristiriidassa eettisten terveyspalveluiden tuottamisen kanssa. Pörssiyhtiön päätehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. Nouseeko tämä tavoite pitkässä juoksussa yksittäisten ihmisten terveyttä tärkeämmäksi arvoksi?

Valinnanvapaus ja yritysten tuleminen sotemarkkinoille on kansalaisten etu, jos muutos on hallittu. Sen Kunnanlääkärit on näyttänyt. Valitettavasti merkit osoittavat siihen suuntaan, että muutos tapahtuu hallitusti lähinnä auvoisassa Ylä-Savossa.

Iloitkaamme kuitenkin siitä, että juuri täällä!


 • Kommentit

  • Seppo Kotilainen

   Kapitalistinen logiikka ei saata, vaan se ON ristiriidassa eettisten terveyspalveluiden tuottamisen kanssa.
   Aivan käsittämätöntä onkin kuinka sokeita kaikki ovat, päättäjiämme myöten, kun he huutavat hallelujaa ja kumartavat yksityisiä terveyspalveluiden tuottajia ja unohtavat samalla kokonaan kunnalliset terveyspalvelut. Miksi kukaan ei nouse puolustamaan niitä?
   Miksi kukaan ei tunnu olevan huolissaan, että miten terveyskeskuksille ja sitä myöten hienolle kansanterveysjärjestelmällemme käy tässä järjettömässä yksityistämisen huumassa.

  • Rappiolla

   Eköhän se kunnalääkärienkin tilintekemisenhetki tule kunhan riittävämäärä on asiakkaita haalittu.niin sitten myydään sille joka eniten tarjoaa,rahhoo ja osakkeita.En usko että kunnanlääkärit on enää viidenvuodenpäästä.pörssiyhtiön kyltti on ovella,ja voitot kotiutettu.Ruotsissa jo suitsitaan yksityisten lääkäriasemien voittoja,suomessa ei kuulemma ole tarvetta politikkojen mielestä lähinnä kepun ja kokoomuksen.Ihmeen hiljaa on politikot sotesta kun ”pakkopakkosote” Rehula jäi sivuraiteelle,mutta eiköhän sitä porua sotestakin vielä kuulla kunhan taas on lakia rustattu mieleiseksi.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *