maanantai 26.2.2018
Nestori

Isäntäkaupunkien paluu?

Entinen arvostamani elinkeinoministeri, pormestari Jan Vapaavuori on ottanut tehtäväkseen isojen kaupunkien etujen ajamisen. Hänen missionsa tuntuu olevan väestön, vallan ja hyvinvoinnin keskittäminen Helsingin alueelle. Puheet kaupunkipolitiikasta ovat silmän lumetta, samaten illalliskutsu 51 suurimmalle kaupungille. Kutsuttujen kaupunkien edut eivät ole yhteneväiset Helsingin etujen kanssa.

Vapaavuoren motiiveja sopii arvailla. Uskoakseni ne ovat paljon korkeammalla kuin kaupunkipolitiikassa. Ettei vain tavoite olisi tasavallan presidentti Sauli Niinistön jälkeisessä ajassa. Pormestarivaalin 60 000 ääntä antavat hyvän lähtökohdan mihin tahansa kansanvallan tehtäviin.

Vapaavuori näkemyksineen ratsastaa kaupungistumisen aallonharjalla. Tällä hetkellä asenteet ovat selkeästi kaupungistumisen puolella. Tässä keskustelussa unohdetaan tosiasia, että suomalainen hyvinvointi, tuotanto ja teollisuus nousevat maakunnista. Usko aineettomaan tuotantoon on vahva, jopa uhkarohkean vahva. Toki on selvää, että tietointensiiviset ammatit lisääntyvät, Big datan louhiminen ja hyödyntäminen ovat tulevaisuutta. Nämä tehtävät ovat kuitenkin paikkariippumattomia ja niitä voidaan tehdä Vieremällä, Iisalmessa, Lapinlahdella tai pääkaupunkiseudulla. Osaaminen ratkaisee.

Maakuntien ja erityisesti seutukaupunkien pula osaavasta työvoimasta on osa vallalla olevaa ilmiötä. Työ ei enää ole nuorisoa houkutteleva tekijä. Nuoriso ei tässä keskittämistä ihannoivassa rumputulessa näe tulevaisuuttaan maaseudulla ja pienissä kaupungeissa, vaan haluaa isompiin keskuksiin. Oireellista on, että väestöään menettävät myös kaikki maakuntakeskukset tänä vuonna Turkua ja Tamperetta lukuun ottamatta. Jopa Oulu on muuttotappioaluetta.

Maa tarvitsisi Vapaavuoren vastavoimaksi valovoimaisen ja näkyvän airueen maakuntien puolustamiseksi. Tällä hetkellä sellaista ei ole. Ei ole maakuntien Suomen poliitikkoa, jonka ääni kantaisi likimainkaan samaan kuin Vapaavuoren. Vastavoimaa pitää ehkä hakea elinkeinoelämästä. Maakunnan elinkeinoelämä on kampanjoinut vahvasti rohkean kasvuvision puolesta. Niin Kuopion kuin Iisalmenkin pitäisi kasvaa myös väestöllisesti. Nyt tarvittaisiin elinkeinoelämän vastaääntä Vapaavuorelle.

Vapaavuoren puheet maakuntauudistuksesta ovat onttoja ja vallantäyteisiä. Hänen ajattelunsa johtaa viime vaalikaudella kuopattuihin isäntäkuntiin. Voiko keskuskaupunki, joka johtaisi kasvupalveluja (lue työvoima- ja yrityspalveluja), toimia puolueettomasti esimerkiksi Iisalmessa. Ei voi. Mutta maakunta voi.

Maakunnat tarvitsevat jatkossakin osaajia, ne tarvitsevat oman nuorisonsa lyhentämättömänä, kansainvälisiä osaajia ja kaikkea sitä mitä pääkaupunkiseutu tarvitsee. Kysymys on tällä hetkellä paljon isommasta kuin pelkästään osaavan työvoiman saatavuudesta. Tarvitaan kulttuurista vastavoimaa yltiöpäiselle keskittymiselle. Tarvitaan kuntien elinvoimapolitiikan uudistumista.

Ylä-Savon näkökulmasta periaatteessa kaikki on kohdallaan. Meillä on hyvät palvelut, hyvä elämisen ympäristö. Työtä on tarjolla. Oppilaitokset ovat hyviä. Elämisen kustannukset ovat paljon paremmin suhteessa tuloihin kuin pääkaupunkiseudulla.

Tarvitaan ravakoita ja uudenlaisia toimia vetovoiman parantamiseksi. Viime viikonvaihteen iltapäivälehdissä esiteltiin Iisalmen ihmettä. Se on hyvä yksittäinen juttu. Keskittämisen voima on valtava ja sen taltuttamiseen tarvitaan monipuolisia toimia.

Kirjoittaja on Lapinlahdella asuva Pohjois-Savon ely-keskuksen ylijohtaja.


 • Kommentit

  • Rappiolla

   Kepulla meni löysät housuun Vapaavuoren pormestarien kokouksen jälkeen,Sipilän avustajaksi kutsuttiin vanha kepuänkyrä T Laaninen jonka pitää tuoda uusia ”tuulia” kepun kannatuksen nostamiseen, kannatus sojottaa alaspäin kuin kiuruvetisen maitotilan lehmänhäntä.Kepun kannatus uudellamalla ja eteläsuomen kasvualueilla on alle 5 % kuntien ja kaupunkien hallituksissa muutama kepulainen pönöttää istua.Miten maakunta voi toimia puolueettomasti ja keskuskaupunki ei voi,siinä sitä ihmettelemistä on,Samat politikot ja polittisinlehmänkauppojen kautta valittavat porukat ne sinne maakunnan pyrokraattien keskukseen tulee,vai kuvitteleeko Virranta että maakunta lähtee alulle valkoiselta paperilta jossa ei mitään väriä tunnusteta .Ylä-savon osalta kehitys varmaan jatkuu sitä rataa kuten tähänkin asti olipa maakuntaa tai keskuskuntaa .Väki vähenee väistämättä.Ja tekoäly vie täältäkin työpaikkoja samassa suhteessa mitä muuallakin.Ja vielä kepun ihannoima maakunta kun vie veroroposetkin niin suattaa olla kunnissakin yyteet eessä vähän jokapuolella.

  • Franz Biberkopf

   Jep. Sama juttu. Exiisalmelainen. Iisalmi kuihtuu. Pääkaupunkiseudulle kaikki. Ikävää sinänsä, mutta totta.

  • ExIisalmelainen

   Aivan tyytyväinen ja täystyöllistetty olen ollut pitkän aikaa täällä kehä kolmosen sisäpuolella. Ei ehdi miettiä niitä teidän ongelmia enää. Paluuta takaisin toimettomuuteen ei enää ole.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *