torstai 22.2.2018
Tuulikki, Tuuli, Hilda, Tuulia

Ikä on vain numero

Yhtenä päivänä minulta kysyttiin kaksi kertaa minkä ikäinen olen. Välillä se vähän hätkähdyttää, useastakin syystä. Enimmäkseen siksi, että tuon tuosta unohdan ikäni ja kysyjä saa yleensä hetken odottaa vastaustaan.

Sanotaan ettei nuorelta naiselta saisi koskaan kysyä ikää ja ehkä juuri siitä syystä se tuntuu hieman kummalta utelulta, ihmiset ovat aika tarkkaan omaksuneet tämän tavan. Mutta välillä tulee tällaisia tuttavallisia tapauksia, jotka vaan pamauttavat suoran kysymyksen. Minua ei haittaa, kerron ihan mielellään (sitten kun muistan) että täytän pian 33 vuotta.

Kaverin sisko täytti juuri 30 ja piti asiaa salassa. Oli pikkasen kai näreissään, kun sisko soitti iloisena ja onnitteli, kriisi oli, kertoi. Me ihmettelemään että mitä sinä nyt hyvä ihminen kriiseilet kun olet nuori, kaunis, hyvinkoulutettu, kivassa työssä ja kodissa. Ei auta muiden sanat, jos tuntee itse että ikä on väärä, on se väärä.

Luin juuri vanhaa artikkelia 105-vuotiaasta Kaisa Peltosesta, joka vieläkin asui itsekseen, marjasti, leipoi leivät ja ajatus vaikutti haastettelun mukaan oikein terävältä. Tämä juttu sattui seuraavaan aamuun ikäuteluista, jotka johtuivat seuraavasta: tuttava oli ollut Pariisissa työhaastattelussa. Ikää oli kysytty ja tämä nuori nainen oli nähnyt selvän pettymyksen kysyjän kasvoilla kun hän kuuli luvun kolmekymmentä.

Ei tullut työpaikkaa ja selitys oli että haluavat “nuorekkaan tiimin”. Ikäloppu 30-vee (joka muuten ei näytä päivääkään yli 25-vuotiaalta) ei kai sopinut firman imagoon.

Hänen isänsä kertoi kuntosaliohjaajastaan, joka on kahdeksankymppinen ja aloittanut nämä hommat vasta seitsemänkympin jälkeen. Ei ole elämä ohi vielä 30-vuotiaalla, totesimme.

Sanotaan että ihminen tulee vanhemmaksi ja viisaammaksi, mutta sopii kysyä mitä se viisaus on. Minä sanoisin, että usein ikä laajentaa näkemystä, kun on muutakin kuin tahkoa kiertänyt, osaa usein helpommin erottaa faktat fiktiosta, tunnistaa omat tunteensa ja tehdä ratkaisuja niiden mukaan ja olla empaattinen kanssaihmisille.

Sitten on totta kai tapauksia, jotka ovat vain tahkoa kiertäneet ja jäävät valittavan teinin tasolle ikuisiksi ajoiksi. Ja totta kai nuorellakin voi olla näkemystä jota vanhalla ei ole, nuori voi olla elämässä paljon kokeneempi.

Sanotaan myös että ihminen on niin vanha kuin tuntee olevansa. Rautamummo Peltonen kertoi että ”päivärutiinit on sitä ittensä hoitamista.” ja saman voisi ottaa itse kukin ohjenuoraksi. Sitä paremmaksi varmasti itsensä tuntee mitä enemmän satsaa päivittäiseen itsehoitoon.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *