tiistai 20.3.2018
Aki, Kim, Joakim, Jaakkima

Iisalmi, lastenkasvattamo?

Uusia koulurakennuksia on nyt sitten tulossa Iisalmeen velkarahalla niin paljon, että tavallista veronmaksajaa ihan hirvittää. Varsinkin, kun suuri osa lapsukaisista säntää maailman tuuliin heti koulut käytyään, vaikka koulutuksen mallikaupunki on heihin niin paljon investoinut.

Samalla tavalla ajateltiin 1980-luvun lopullakin, kun oma ikäluokkani kirjoitti ylioppilaaksi. Jokainen vähänkin eteenpäin pyrkivä nuori halusi pois Iisalmesta ja siihen meitä varmaan vähän kannustettiinkin. Mitä kauemmaksi pikkukaupungista päätyi, sen parempi. Slow-down-ajattelusta – elämänrytmin leppoistamisesta – ei puhuttu ja paluumuutto Iisalmeen oli toivoton ajatus. Oma henkinen tasoni oli tosin vielä kolmevitosenakin sitä luokkaa, että Etelä-Haaga ja Munkkivuori Helsingissä olivat ainoita paikkoja Suomessa, joissa feng-shui oli kohdallaan.

Nuorten karkaamista kasvukeskuksiin selitetään taloudellisilla realiteeteilla. Väestön keskittyminen suurkaupunkeihin tapahtuu luonnonlainomaisesti eikä siihen muka voida vaikuttaa. Kuitenkin samaan aikaan monet yläsavolaisyrityksetkin raportoivat työvoimapulasta. Monella alalla itsensä työllistäminen on ihan kelpo vaihtoehto. Digitalisaation edetessä yhä useampia töitä voi tehdä maakunnasta käsin: Myyntiä, suunnittelua, ohjelmointia ja konsultointia voi hyvin tehdä myös etäämpää. Palaverit ja haastattelut onnistuvat myös puhelimitse ja Skypen-kautta.

Myös työssäkäyntialueita voitaisiin paljonkin laajentaa. Kasvukeskusten liepeillä puolentoista tunninkin työmatka on normaalia elämää: Tarvitseeko pienen kaupungin olla joka suhteessa niin itsenäinen? Entä jos Iisalmea markkinoitaisiin reilusti Kuopion Nurmijärvenä, jossa on hyvä lapsia kasvattaa, vaikka työpaikka olisikin isomassa kaupungissa?

Mielikuvaa modernista ja suvaitsevaisesta kaupungista kannattaisi vahvistaa. Ponssella hitsarina työskentelevä yksinhuoltajaäiti Iisalmen mainoslehtisessä on hyvä alku. Voisiko seuraavalla kerralla mainoskuvien iisalmelainen olla myös tummaihoinen mies? Kyllä kai hitsariksi voisi kouluttaa ulkomaalaistaustaisenkin? Tai entä jos ilta-auringon loisteessa koivukujalla toisiaan halailisikin naispari?

Myös kotiseutuylpeyttä kaivattaisiin lisää. Oman kaupungin vähättely tuntuu liian usein olevan iisalmelaisuuden ydin. Kotiseutuylpeyden aste on toinen vaikkapa kalakukko-kaupunki Kuopiossa, joka pitää itseään maailman napana tai Etelä-Pohjanmaalla, jossa oman pitäjän kunniaa ollaan varmaan nykyäänkin valmiita puolustamaan nyrkit ojossa.

Hyvä alku siihen suuntaan on esimerkiksi se, että koulun juhlissa lauletaan reippaasti savolaisten laulua, tai että käsityötunnilla askarreltiin tyyny, jossa Suomen karttaan oli kotikunnan kohdalle liimattu sydän. Joillakin sen sijainti heitti satakunta kilometriä etelään tai pohjoiseen, mutta suunta on silti oikea. Jospa joku pilteistä jäisi näitäkin seutuja asuttamaan ja katsoisi dementoituvien vanhusten perään, ettei tarvitsisi pelkästään tablettien ja hoivarobottien kanssa kiukutella.

Kirjoittaja on Elina Rikkilä iisalmelainen yrittäjä, toimittaja ja kaninkasvattaja.


 • Kommentit

  • Ylä-Savon tulevaisuus

   Veikkaan että tummaihoinen hitsari ei kauan Iisalamessa viihdy kun oivaltaa että naispopulaatio lukiot käytyään häipyy horisonttiin.
   Sen sijaan seutukunnan tulisi motivoida omia nuoria miehiämme jäämään teollisuusyritystemme menestyksen takaajiksi vaikkapa järjestämällä heille puolisoehdokkaita maailmalta.
   Luulen että tulijoita olisi vaikka poikiamme omassa mediassa niin järjestelmällisesti on jo vuosia lytätty ja vähätelty.

   • Kestävä kehitys

    Varmasti tästä saataisiin kestävämmän kehityksen malli joka voisi kantaa kauemmaksi tulevaisuuteen. Tiedä millainen menopaikka Iidenistä syntyisi joka houkuttelisi tekijöitä laajemmaltakin alueelta.

  • Pirkko Chelelgo

   Lesbopariko halailemaan koivukujalle? Miksipä ei ennemminkin alipalkattu, aliarvostettu lastentarhanopettaja ison lapsiryhmänsä kanssa seuraamassa kevään tuloa.

  • Robin hood

   Kumma ettei löydy kaupungin pöytäkirjoista naamat ja nimet, joiden laiminlyönneistä ongelmat syntyivät. Pohjoiskoreassa odottaisi työleiri kaupungin virkamiehiä ja urakoijia ja rakennusmestareita.
   Myös Simpukan töppääjät framille.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *