torstai 22.3.2018
Vihtori

Iisalmen Sanomat aloittaa yt-neuvottelut – paikallisuus korostuu muutoksen keskellä

Iisalmen Sanomien toimituksessa aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut.  Taustalla on jo pitkään jatkunut valtakunnallinen mediamurros.

– Iisalmen Sanomat on pystynyt uimaan vastavirtaan. Yleensä 7-päiväisen sanomalehden kannattavuusrajana on pidetty 20 000 tilaajaa. Iisalmen Sanomien levikki on tällä hetkellä noin 10 000, sanoo Iisalmen Sanomien päätoimittaja Kari Angeria.

Neuvotteluissa harkittavia toimenpiteitä ovat uutistuotannon hybridimalli eli sähköisen ja paperisen julkaisemisen yhdistäminen, toimituksen organisaatiorakenteen uudistaminen sekä toimenkuvien muuttaminen.

Neuvottelut koskevat koko toimituksen henkilökuntaa. Tämä tarkoittaa osa-aikaiset mukaan lukien kaikkiaan 14:ää vakituista työntekijää sekä lisäksi määräaikaisia työsuhteita. Toiminnan uudelleenorganisoinnilla on henkilöstövaikutuksia.  Alustavan arvion mukaan mahdolliset irtisanomiset koskevat enintään kuutta henkilötyövuotta, mutta vaikutukset täsmentyvät neuvottelujen aikana.

– Vähennystarve tuntuu suurelta, mutta pitää muistaa, että se on tässä vaiheessa vasta esitys. Neuvottelukutsu ei ollut sinänsä yllätys, sillä Ylä-Savossakaan ei ole mediamurrokselta säästytty, vaikka levikin lasku on viime vuosina ollut 7-päiväisten lehtien pienimpiä, pääluottamusmies Kai Luttinen sanoo.

Jatkossa yläsavolaisuus korostuu lehden sivuille entistä enemmän.

– Vaikka tilanne on vaikea, lehden elinehto on, että säilytämme myös jatkossa tilaajien ja ilmoittajien luottamuksen. Tästä syystä asetamme paikalliset uutiset lehdessä etusijalle yleisen aineiston sijaan, sanoo Angeria.

Neuvottelut alkavat ensi viikolla ja niiden todennäköinen kesto on kuusi viikkoa.


 • Kommentit

  • Meistä se on vain kiinni.

   Tilatkaa nyt hyvät ihmiset tämä Iisalmen sanomat, tällä tavoin saadaan lehti jatkumaan seitsenpäiväisenä ja taloudellisesti kannattavana.

  • Brexsit

   Miten ihmeessä joku kun täyttä esim vuosia,siitä on sivun täyteinen uutinen,mutta toinen joka on ollut luottamus toimissa ym kauan ja täyttä vuosia niin hänestä ei kerrota yhtään mitään,voisiko toimitus antaa vastauksen

   • Kannattaako sitten?

    Voihan olla, että hän ei ole menestynyt tehtävässään?

   • Kari Angeria

    Kyllä sekin on ehdottomasti jutun aihe, jos ihminen on ollut luottamustoimissa pitkään. Jos sinulle on ihminen ja valmis juttuvinkki tiedossa, voit laittaa sen minulle suoraan s.postiin kari.angeria@iisalmensanomat.fi

  • Örjan Porvarsson

   Toivoisin näin kiuruvetisenä ettei IS keskity liikaa pelkästään Iisalmeen vaan käsittelee kattavasti koko seutukuntaa. Kahta paikallislehteä ei kannata tilata. Odottaisin myös että lehden toimintojen supistuminen näkyisi tilaushinnassa, edes korotuspaineiden poistumisena muutamiksi vuosiksi.

   • Kari Angeria

    Iisalmen Sanomat varmasti palvelee Ylä-Savon ihmisiä jatkossakin. Kiuruvesi on Iisalmen Sanomille ollut jo pitkään painopistealue.

    t. Päätoimittaja Kari Angeria

  • paikallinen

   Tänä päivänä on hyvin haasteellista julkaista 7 päivänä ilmestyvää paikallislehteä, vaikka väestöpohja Iisalmen Sanomien levikkialueella on suhteellisen hyvä. Kolme kertaa viikossa ilmestyvä paikallistehti, joka keskittyisi enempi paikallisten uutisten välittäjäksi olisi ehkä parempi vaihtoehto ja kilpailukykyisempi, tässä mediatulvassa, joka syö paikallislehtien levikkiä ja kannattavuutta.

  • pielakas

   Iisalmen paikallislehtenä IS varmaan eläisi, koskapa sellaisia Ylä-Savossakin useita ilmestyy. Onhan Iisalmen kaupungin väestöpohja verraten suurikin. Sitä enemmän elää entisiä iisalmelaisia eri puolilla Suomea.
   Lehden nimeäkään ei tarvitsisi muuttaa, sehän on nykyisellään jokseenkin harhaanjohtava ja ympäristössä heikosti puoleensavetävä. Eli jos lehti aikoo jatkaa nykyisellä levikkialueellaan, sen nimi olisi samalla syytä muuttaa.

   • pielakas

    Eiköhän tässä olla kustannussyistä yleensäkin menossa pelkkien nettilehtien suuntaan. Niiden ongelmana lienee näkyvyys eli niitä pitää mainostaa koko ajan, ainakin alkuvaiheessa. Netissä lehdille avautuu uusia mahdollisuuksia, joita ei nykyisissä nettiversioissa ole näköjään vielä osattu paljonkaan hyödyntää. Mainittakoon vain juttuhakemistojen hyödyllisyys vanhojen juttujen löytämisessä. Toinen mahdollisuus on keskeisimpien asiakokonaisuuksien pitäminen jatkuvasti näkyvissä säännöllisin päivityksin. Näin lievennettäisiin sanomalehtien perinteistä suurta heikkoutta eli asioiden sirpaleisuutta ja lähimenneisyydenkin nopeaa unohtamista. Asioillahan on juurensa ja pitempiaikaistakin merkitystä.

   • pielakas

    ”Sitä enemmän” tarkoittaa tuossa sitä, että vastaavasti on entisiä iisalmelaisia melkoisesti – heistä monet tilaavat lehteä nostalgiasyistä.

  • Nikkari

   Parempi vaihtoehto on sulautua Savon Sanomiin, kuin keskittyä paikallisten uutisten välittäjäksi yleisen aineiston sijaan. Kolme kertaa viikossa Ylä-Savo-liite Savon Sanomien välissä, sillä pärjää.

   • pielakas

    Juuri paikallislehdet ovat tarpeellisia ja kaivattuja. Ne tosin ilmestyvät yleensä vain kerran viikossa, joten sinun mallisi olisi siinä suhteessa parempi.
    Väestöllisesti ja kaupallisesti vahvahko Iisalmi tosin jaksaisi luullakseni ylläpitää 2-3-päiväistä omaa paikallislehteä.

    • Nikkari

     Yleisen aineiston poisjättäminen nykyisestä lehdestä, sen voi karkeasti ottaen testata ottamalla pois keskiaukeaman neljän sivun arkin pois tänäisestä lehdestä. Jää paksu lehti jäljelle. Iisalmelaisten yleinen kansallinen sivistystaso myöskin laskee, jos seitsenpäiväinen lehti keskittyy vain paikallisiin asioihin. Näillä perustein ehdotin tuota Savon Sanomiin sulautumista Yläsavo-liitteenä. Mainonnan voi kohdentaa sitten erikseen Kuopioon ja Iisalmeen jaettaviin lehtiin.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *