torstai 26.4.2018
Terttu, Teresa, Tessa

Iisalmen sairaalan tulevaisuus ratkaistaan paikallisesti

Päätös Iisalmen leikkaustoiminnan osalta on yliopistollisella sairaanhoitopiirillä. Siihen ei tarvita esimerkiksi ministeriön poikkeuslupaa, kirjoittaa Hannakaisa Heikkinen. (Kuva: Katja Kaikkonen)

Iisalmen sairaalan tulevaisuus pohdituttaa Ylä-Savon ihmisiä, syystäkin. Tekeillä on monenlaisia uudistuksia, joilla kaikilla on yhtymäkohtia alueemme sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen muotoutumiseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon iso rakenneuudistus, siihen liittyvä valinnanvapauslainsäädäntö ja myös juuri lausuntokierrokselle lähtenyt asetusluonnos erikoissairaanhoidon työnjaosta ja keskittämisestä – niillä kaikilla on tarttumapintaa siihen, miten ja missä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita jatkossa alueemme väestölle tarjotaan.

Päätös Iisalmen leikkaustoiminnan osalta on yliopistollisella sairaanhoitopiirillä. Siihen ei tarvita esimerkiksi ministeriön poikkeuslupaa. Poikkeuslupa tarvitaan ainoastaan siinä tapauksessa, että Iisalmen sairaala ylläpitää pelkkää perusterveydenhuollon päivystystä. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystykseen ei lupaa tarvita.

Eduskunnan viime vuoden lopussa hyväksymä terveydenhuoltolaki määrittelee, että leikkauksia tekevässä sairaalassa tulee olla ympärivuorokautinen yhteispäivystys. Potilasturvallisuuden ja perusterveydenhuollon ylläpitämiseksi katsotaan tarvittavan lääkäri paikan päälle koko ajaksi.

Tämä lisäksi sairaalan on järjestettävä leikkaavan erikoislääkärin päivystys ympärivuorokautisesti potilasturvallisuus huomioiden joko sairaalapäivystyksenä tai vapaamuotoisena päivystyksenä. Lisäksi sairaalassa on oltava tarvittavassa laajuudessa laboratorio- ja kuvantamistoiminta sekä muut edellytykset.

Kaikki viisi yliopistollista sairaanhoitopiiriä saavat itse päättää, kuinka montaa leikkaustoimintaa harjoittavaa yksikköä ne haluavat ylläpitää oman alueensa sairaaloissa. Tämä koskee myös päiväkirurgiaa, sillä osa potilaista jää aina sisälle osastohoitoon seurantaa ja leikkaavan erikoislääkärin pitää pystyä tekemään arvio myös niiden potilaiden osalta, jotka kotiutuvat.

Iisalmen sairaala on monin tavoin erinomaisessa kunnossa: niin rakenteiltaan, varustukseltaan kuin henkilökunnan osaamisen näkökulmasta. Toivon, että näillä asioilla on merkitystä, kun sairaanhoitopiirimme miettii työnjakoa: kukaan eikä mikään ”ylempi taho” määrää kaikkea toimintaa keskitettäväksi jo nyt täydelle KYSin alueelle.

Kuopiosta Iisalmeen on sama matka ajoipa sitä kumpaan suuntaan tahansa. Tuon matkan kulkee mielellään sellaisissa ”kerran elämässä” -toimenpiteissä, kuten vaikka nivelkirurgia, jos se takaa parhaan mahdollisen laadun.

Hannakaisa Heikkinen

TtM, kansanedustaja (kesk.), sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja,

Kiuruvesi


 • Kommentit

  • Terve

   Äänestämällä tähän tilanteeseen on tultu. Kiittäkäätte itseänne.

  • Painakaa joskus punaista

   Savon Sanomissa KYS lääkäri valittaa päivystyksen ruuhkautumisesta ja leikkausjonoa piisaa. Miksei parlamentaarikkommme vaadi Iisalmen sairaalalle jatkolupaa, lakimuutos mahdollinen kun yksityissairaalatkin saa toimia.
   Herätys Eduskunnassa painakaa joskus punaista ainakin Perussuomlaisten poliisit uskaltaa niin tehdä.
   FImeakin viedään käsistä….

  • Savoa kyykytetään

   Olvi voisi tehdä ”juhlaoluen
   ” SAIRAALA OLUT” ja tuotosta 10 % sairaalan säilyttämisen hyväksi.Pulloon sairaalan kuva.

  • Savoa kyykytetään

   Onko yläsavon päättäjissä, sote virkamiehissä, sairaalan porukassa virtaa saamaan KYS puolelleen? Kun näemmä kansanedustajat toteaa ratkaisun ”paikalliseksi”.
   Apuja Eduskunnasta tuskin tulee.
   Muutamat sairaalat onnistuivat saamaan sateliittisairaalan aseman ison kyljessä hoitotakuun ansiosta kun iso ei ehdi kaikkia leikkaamaan.
   Auttaako maakunnan hallinnon odottelu? Koska KYS kieltää leikkaukset vain kieltääkö?? Siihen suuntaan pitäs nyt joka lähetystöjen ajaa puhumaan sairaalan puolesta.

   • Terve

    Kysy Kääriäiseltä.

   • Vallasta on kyse!

    Ei ole kysymys siitä kuka saa leikata ja kuka ei vaan yksinpmaan siitä,kuka pääsee Maakuntavaltuustoon.
    Eihän tuota nyt toki jouva kumpikaan Ylä-Savon rou-
    vista toukopellolle kiviä kerräämään kun oma lehmä pollottaa syvällä ojassa.
    Votoapuja siihen olis saatava.-Pittää varmaan lykätä tuassiisa tekninen vaaliliitto että sosdemit auttas verivihollisiaaan?

  • Rappiolla

   Raha jonka valtio antaa kullekin maakunnalle sote palvelujen järjestämiseen ratkaisee ei mikään muu ja rahhoohan ei valtiolla tunnetusti ole sitähän pääministeri Sipilä on tolkuttanut kuten myös Rehula, joka vetää herneet nenäänsä pienemmästäkin soten arvostelusta .3000 miljoonaa on muutamassa vuodessa säästöä tultava mylläkän keskellä.Usko on kepulla kova ja markkinat vie rahat.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *