keskiviikko 25.4.2018
Markku, Marko, Markus

Hyinen kevät, kylmää puhetta

(Kuva: Anni Nieminen)

Pelloilla on Ylä-Savon korkeuksilla ollut vielä hiljainen toukokuu. Hyisessä säässä on viskellyt uutta lunta, eikä kylvötöihin ei ole ollut juuri asiaa.

Vaikka moni maanviljelijä tutkailee säätiedotuksia jo kärsimättömänä, samalla tiedetään ikiaikaiset tosiasiat: työ kulkee luonnon tahtiin ja siihen osataan mukautua.

Joka tapauksessa traktorien on kohta ampaistava liikkeelle. Tänäkin keväänä se saattaa joitakuita myös harmittaa. Nenään voi ikävästi tuoksahtaa lietelannan aromi ja asfalttitielle ilmaantuu peltotyöläisen jäljiltä multaa. Rapa kenties kimpoaa kaupunkilaisen kiiltävän auton kylkeen ja kyntömies koneineen jyrryyttää kiusallisesti kiireisten tiellä.

Toivottavasti harmituksen yli voi nähdä myös sen, mitä elämän merkkejä peltotyöt ovat. Täällä viljellään maata, joka alkaa kohta kasvaa vihreänä uusia oraita.

Kokoomuksen kansanedustaja, taloustieteilijä Juhana Vartiainen nostatteli vastikään Maaseutumedian julkaisemassa kolumnissa keskustelua siitä, kannattaako perheviljelmiin perustuvaa maataloutta enää Suomessa harjoittaa. Hänen mielestään olisi viisasta siirtää maataloutta Etelä-Suomeen, suurten yritysten pyörittämäksi tuotannoksi.

Vartiaisen maalaama näkymä on yksi mahdollinen. Tilojen määrä on jo pudonnut rajusti. Kun vuonna 1995 Suomessa oli vielä 100 000 maatilaa, viime vuonna määrä oli alle 50 000.

Jos tien halutaan vievän yhä enemmän samaan suuntaan, voivat keväät olla täälläkin vielä joskus todella hiljaisia. Lumi saisi rauhassa peittää pusikoituvat pellot ja autiot navetat. Olisiko se tavoittelemisen arvoinen tulevaisuudenkuva?

anni.nieminen@iisalmensanomat.fi


 • Kommentit

  • Rappiolla

   Kyllä entinen demari nykyinen markkinatalousliberaali kokoomuspuoluellainen asian esittää juuri niin kuin se on taloustieteilijän näkökulmasta,ja eikä hän siinä kauaksi eksy.Markkinat hoitaa homman,olipa se kuinka kipeää tahansa ,niin se tekee kaikilla muillakin aloilla.Tuet maataloudelle varmasti vähenee tulevaisuudessa viimeistään silloin kun seuraava isompi talouskriisi paukahtaa päälle,mutta nehän tietysti pärjää joilla on ”kassakunnossa”huonojenkin aikojen yli.Ukki vainaa aikoinaan ihmetteli miten voi olla mahdollista että maanviljelijällä tai elukoiden pitäjällä nälkä kun itse tuottaa ruokaa muiden syötäväksi,omasuu ensin sitten vasta pitäjille possunkinkkua tai riihiruista niin ne entisajan isännät pärjäsi kuulemma.Ei saa enää riihiruista eikä ”pirtinpihalla” kasvatettua savusaunassa kypsytettyä possunkinkkua vaikka tukiaisia maksetaan miljarditolkulla ,on vain tehotuotannon pilaamia elintarvikkeita joita kaikki eeu maat mainostaa ”puhtaimmaksi”tuotannoksi kuin missään muualla maailmassa ,samat myrkyt ja lannoitteet on jokapaikassa ja viljelijät suurissa vaikeuksissa niin ranskassa ,suomessa maasta riippumatta,kenekä on vika kuluttajan ,politikkojen ,vai viljelijän.Kevät ja kesä tulee aikanaan ja luonto korjaa virheensä jos ei ihminen sotke jokapaikassa .

  • Pielakas

   Jos ruvettaisiin etsimään kaikkea, mitä ei jossakin mielessä kannata olla, pitää ja tehdä, niin eipä taitaisi paljonkaan jäädä jäljelle. Monen mielestä joutaisivat juuri kansanedustajat ensimmäisten joukossa kannattavampiin töihin, sillä asioistahan päättävät puoluejohtajat, ministerit, virkamiehet ja EU:n byrokratia. Eduskunta on asioiden kulussa jokseenkin muodollinen vaihe.
   Taloustieteilijä – kovin kannattava hänenkään toimenkuvansa? – tietysti tarkastelee asioiden kannattavuutta vain omasta ahtaasta näkökulmastaan. Toisten täytyy huolehtia muista näkökohdista, joita niitäkin on.

   • ahti v. pukki

    Pielakkaan jutuissa ja sorsanmehtuun alotuksessa on yks yhteinen piirre: pelekkee pauketta on paha laittoo lautaselle.

    • Pielakas

     En ole metsästänyt, en sorsia enkä muutakaan. Keksipä siis osuvampi vertaus.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *