perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Humpuukista ratkaisu

Avoimet työpaikat ovat lisääntyneet viime vuodesta koko maakunnan alueella, erityisesti Iisalmessa. Erikoiseksi tilanteen tekee se, että työttömiä on samaan aikaan paljon. Avoimet työpaikat ja työttömät eivät niin kohtaa. Korkean työttömyyden aikana on samanaikaisesti pula työvoimasta.

Iisalmi ei ole ongelman kanssa yksin. Valtakunnassa on avoimia työpaikkoja paljon (109 000), mutta läheskään kaikkiin työpaikkoihin ei saada tekijöitä. Isoimpana esimerkkinä on Uudenkaupungin autotehdas. Uusi kokoonpanolinja tarjoaa työtä tuhannelle uudelle työntekijälle. Entisiinkään ei ole löydetty riittävästi työntekijöitä. Ongelman voittamiseen on valjastettu koko työ- ja elinkeinoministeriö eri toimijoineen. Veikkaan, että valmista ei tule. Kokoonpanolinjan työ ei houkuttele muuttamaan piskuiseen kaupunkiin, varsinkaan kun kaupungin vetovoima on sitä mitä on.

Iisalmen tilanne on parempi kuin Uudenkaupungin. Alueella on useita kansainvälisen tason teollisia toimijoita, elinkeinoelämän rakenne on monipuolinen ja kaupunki on leppoisa ja ihmisläheinen. Kaupunki tunnetaan myös hyvästä ja dynaamisesta elinkeinopolitiikastaan erityisesti aluepolitiikan huippuvuosilta. Uuteenkaupunkiin verrattuna isoihin keskuksiin on Iisalmesta pitempi matka. Päivittäinen työssäkäynti Iisalmeen on vaikeampaa.

Minulla ei ole valmista reseptiä Iisalmen tai muidenkaan kuntien vetovoiman lisäämiseksi. Joka tapauksessa näyttää sille, että teolliset työpaikat yksinään eivät ole riittävän houkuttavia. Kymmeniä vuosia sitten alkanut väestön näivettymiskehitys ei pysähdy yksittäisillä keinoilla. Tarvitaan kovat luokan muutos.

Ulkopuolisia on turha huutaa apuun. Meitä viisastelijoita toki on, mutta kaupungin pitää itse löytää keinot. Vain moninainen aluekehittämistyö voi olla vastaus. Työpaikat ovat välttämätön, mutta eivät riittävä ehto kehityksen kääntämiseksi.

Siilinjärven emeritus kunnanjohtaja Pentti Hakulinen totesi joku kerta kunnan harjoittamasta elinkeinopolitiikasta, että pitää luoda humpuukia. Tuolloin Siilinjärvellä keskusteltiin kylpylä-uimala Fontanellan sekä Kasurilan laskettelukeskuksen rakentamisesta. Humpuukilla kunnanjohtaja tarkoitti asioita, jotka eivät ole pakollisia, mutta vaikuttavat olennaisesti ihmisten viihtymiseen.

Äkkiä kuulostaa erikoiselta, mutta humpuukissa on ehkä yksi työvoimaongelmien ratkaisun avaimista. Ihmisten viihtyvyyteen on panostettava. Palveluiden pitää olla kunnossa, mutta ihmiset tänä päivänä edellyttävät myös muuta. Monipuolisuus, taiteet, kansainvälisyys, suvaitsevaisuus, välittömyys, dynaamisuus, sivistys, puolisoiden työpaikat, sporttisuus, modernius ovat välttämättömiä sisältöjä nykyaikaiselle kaupungille.

Iisalmessa Koko Jazz on hyvä itu, mutta vain yksi itu. Ja asioita on toteutettava letkeästi ja rohkeasti uutta kokeillen. Tapahtumia on oltava paljon. Ja muulloinkin kun heinäkuun toisena ja kolmantena viikonloppuna.

Kirjoittaja on Lapinlahdella asuva Pohjois-Savon ely-keskuksen ylijohtaja.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *