torstai 22.3.2018
Vihtori

Hulinoivat nuoret ja kunnon väki

Yksi sitkeässä asuva suomalainen myytti on nuorison tekemät rikokset ja huonokäytöksisyys. Valitettavasti myytti on kuitenkin joka päivä vähemmän totta kuin edellisenä päivänä, jos siinä koskaan mitään perää on ollutkaan.

Asiasta kirjoitti viikonloppuna oivaltavasti myös Ylen toimittaja Heikki Valkama analyysissään (Yle 14.10.). Kuten Valkama kirjoittaa, kaikki rikostilastot osoittavat samaan suuntaan – alas.

Henkirikosten määrä on ollut laskeva jo pitkään, mutta todellinen pudotus on tapahtunut 1990-luvun alusta tähän päivän. Erityisesti nuoret ovat ”kiltimpiä” kuin koskaan. Asia näkyy niin rikostilastoissa kuin kyselytutkimuksissa.

Iisalmen Sanomissakin uutisoidaan ajoittain nuorten tempauksista, kuten alaikäisten tupakkakaupoista tai ostoskeskuksessa syljeskelystä. Ne ovat kuitenkin yksittäistapauksia ja todellisuudessa melko pieniä harmeja.

Samaan aikaan nuorten juopottelu on muutamassa vuodessa puolittunut, kuten myös tappelut, koulukiusaaminen ja näpistelyt (Nuorten rikoskäyttäytyminen ja uhrikokemukset 2016, Matti Näsi).

Kun nuorten käyttäytymistä katsotaan isossa kuvassa ja faktojen valossa, on selvää, että nuoriso käyttäytyy jatkuvasta paremmin. Taustalla on myös yhteiskunnallinen muutos. Sosiaalinen nousu nuorten porukoissa ei edellytä enää, että olisi ”pahis” tai ottaisi kaljaa. On coolimpaa olla selvin päin ja kunnolla!

Syyttävä sormi – jos sellaisella halutaan osoitella – pitäisi pikemminkin suunnata nuorten vanhempiin, jotka tilastojen valossa ovat syyllistyneet omassa nuoruudessaan paljon pahempaan hulinointiin.

Huonosti käyttäytyvien ja hulinoivien nuorten sijaan voisimme alkaa pikemminkin puhua rasavillivanhemmista.

Kari Angeria


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *