lauantai 24.3.2018
Gabriel, Kaapo, Kaapro, Kaappo

Haloo. Herätys Ylä-Savo

Elinkeinoelämän järjestöt, Kauppakamari ja yrittäjät esittivät Kuopion kaupungille haasteen tavoitella 200 000 asukkaan kaupunkia vuoteen 2040 mennessä. Tavoitteena ei ole tyhjentää maakuntaa eikä pyrkiä tavoitteeseen kuntaliitoksin, vaan oikean kasvun avulla.

Voidaan sanoa, että tavoite on epärealistinen. Mutta pointti ei olekaan siinä, vaan haasteen kovuudessa ja yhteisessä kasvun visiossa. Tavoitteena on turvata jatkossakin osaavan työvoiman saatavuus, panostaa hyvin orastavaan kasvuun ja nostaa Kuopio myös valtakunnallisesti mielenkiinnon kohteeksi. Tätä taustaa vasten Kuopion yrittäjien ja kauppakamarin keskustelun avausta on syytä tervehtiä ilolla.

Ylä-Savo on ollut vuosikymmenten ajan väestöä menettävä alue. Kun seudulla oli vuonna 1980 vajaat 69 000 asukasta, yläsavolaisia oli viime vuoden lopussa reilut 55 000. Kaikkien kuntien väkiluku oli laskenut, syntyvyys oli kuolleisuutta pienempi kaikissa kunnissa. Ikärakenne on vino kaikkialla.

Ylä-Savon teollisuus on kansainvälistä tasoa. Sen me kaikki alueella ja maakunnassa asuvat tiedämme. Palvelut ovat hyvät, luonto on kaunista ja asumisen olosuhteet ovat hyvät ja edulliset. Ajattelemme, että pidot paranevat kun väki vähenee. Näin ei vaan ole. Pidot loppuvat varsin nopeaan.

Yritysten huolenaiheena on osaavan työvoiman saatavuus. En ole ensisijaisesti huolissani veturiyritysten työvoimasta. Ne toki saavat työvoimaa oman maineensa ja julkikuvansa perusteella. Mutta. Ei alueelta, vaan ulkopuolelta.

Monet toimihenkilötason työntekijät käyvät töissä maakuntakeskuksesta tai jopa maakunnan ulkopuolelta. Pienempien yritysten tilanne on selkeästi vaikeampi.

Me emme tahdo löytää tekijöitä korkean osaamistason teollisiin tehtäviin kuten koneistajiksi ja muihin vaativampiin teollisuuden tehtäviin. Työvoiman saannin vaikeus tulee hyvinkin lyhyellä aikavälillä muotoutumaan pienyritysten kehittämisen pullonkaulaksi.

Osaavan työvoiman turvaaminen on yhteiskunnan yksi keskeisimmistä perustehtävistä. Jos alueen väkiluku laskee syöksynomaisesti, kuten se Ylä-Savossa tekee, vähenevät nimenomaisesti työikäiset ja ammattitaitoiset henkilöt. Nuoret ne ensisijaisesti muuttavat.

Osaava työvoima on yritystoiminnan yksi perusedellytys pääoman, raaka-aineiden ja markkinoiden ohella. Nyt on Ylä-Savon kuntien ja järjestöjen viimeisiä hetkiä herätä. Väkiluvun laskulle on saatava loppu. Alueen yritystoiminta ei pitkään kestä näin kovaa väkiluvun laskua.

Kuntien ykköstavoitteeksi tulee asettaa väkiluvun laskun pysäyttäminen. Kun elinkeinoelämän, järjestöjen ja kunnanisien ja -äitien viisaat päät lyödään yhteen ja sovitaan yhteisistä tavoitteista ja keinoista, voidaan myös onnistua.

Kuopion tavoitteista kannattaa ottaa oppia eikä jäädä niiden epärealistisuutta ihmettelemään. Haloo. Herätys Ylä-Savo. Strategiat ilman väestötappioiden voittamista ovat saattohoitoa.

Kirjoittaja on Lapinlahdella asuva Pohjois-Savon ely-keskuksen ylijohtaja.


 • Kommentit

  • Rapiolla

   Kari Virrannan herätyksessä on iso osa asiaa,mutta Ylä-savon osalta se juna meni jo ja päättäjät lekottelevat hualeessaa veessä ja nauttivat saavutetuista eduistaan tajuamatta sitä että heiltäkin on matto vedetty jo alta,ja kohta menee virkakin.Työvoiman saanin vaikeus ratkeaa kun maksaa duunarille kunnon palkkaa,ja siinä myös saattaa jopa seutukunnan muutovirtakin tulla plus merkkiseksi,sitä se vaan se markkinatalous on,se on ihan helppoa kun ei ajattele että kaikki eurot pitää olla omassa taskussa,duunari on se joka tämän maan pelastaa sitä ei tehnyt J.Katainen eikä sitä tee kepun”messias”J.Sipiläkään.

  • Puutteenperä

   Väestötappiokierteen katkaiseminen on osoittautunut liki mahdottomaksi urakaksi Ylä-Savossa. Kun nuoret naiset muuttavat etelään menee osa miehistäkin perässä ja uusia yläsavolaisia syntyy yhä vähemmän. Sama kohtalo on tietysti monella muullakin seutukunnalla maassamme.

   • sikakis

    Ratkaisuna voisi olla ottaa nuoria pakolaismiehiä elätettäväksi. Jospa nuoret naiset eivät lähtisikään etelään monikulttuurisuuden houkuttamana.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *