torstai 22.2.2018
Tuulikki, Tuuli, Hilda, Tuulia

Etkoille vai jatkoille?

”Isi. Miksi on järvi? Miksi järvessä on vettä? Miksi järvi on syvä?”

Kuusivuotias pistää isän pinnistelemään kaiken tietonsa.

”Jääkausi ja meteoriitit ovat järvialtaita muokanneet. Kallio ja tiivis maaperä estävät järviä tyhjentymästä. Suomen järvet ovat etupäässä matalia, mutta Päijänteessä ja Inarinjärvessä on syvyyttä lähes sata metriä” muistaa isä jostakin dokumentista kuulleensa.

”Okei”, tyttö kuittaa luontoäidin ihmeelliset tekeleet ja pyöräyttää purkan poskesta toiseen.

Eli ”Vai ovat sillei järvet syntyneet. Eipä tuo kummonen homma oo ollu.”

Okei eli Ookoo on maailman levinnein lyhenne. Sitä kuulee koko ajan, ja toki se helposti omastakin suusta irtoaa.

Kun vaikkapa vaimon ajoittain runsaisiin suunnitelmiin vastailee vuoroin ”ookoo”, ”aivan” ja ”niinpä”, tulee se niin tarpeellinen kuullun ja ymmärretyn kuittaus hoidetuksi, mutta suunnitelmaan sitoutumisen ei kuitenkaan tarvitse olettaa olevan vahvinta A-luokkaa.

Lyhenteitähän maailma on pullollaan. Kauheaa olisikin vaikkapa kiky, sote tai tupo joka kerran virallisessa muodossaan kirjoittaa tai sanoa.

Kikykään ei oikein suuhun sovi, mutta vielä hirveämpi lausuttava olisi kuky. Sehän tarkoittaisi hiihtovalmentajakaksikkoa Kuutsa-Kyrö. Ja jos tämä kaiken nähnyt ja kokeillut kaksikko hiihtoa johtaisi, liikkuisi Suomen hiihtäjien lankku taas ihan ookoo.

Entäpäs Kasarit ja Ysärit? Ihan kauheilta nämä 80- ja 90-lukujen väännelmät kuulostavat.

Pitäisikös samalla systeemillä sanoa, että Visarilla vartuin kuivaksi, Kusarilla teiniksi ja Sesarilla siitoskelpoiseksi.

Mutta entäs sitten Ysäristä eteenpäin? Onko 2000-luku Nosari, 2010-luku Kymäri ja 2020-luku Kaksari…?

Ehkä kaikkein yököttävin väännös on Etkot.

Etkoilla kuulema ollaan, kun ennen baariin lähtöä valmistaudutaan eli siis ryypätään kotona. Jatkoilla käydään baari-illan jatkopelit.

Nuorten neitojen baari-ilta se vasta monipuolinen osaakin olla. Ennen baaria ei Etkoja vaan kikattelua paremmin kuvaavat Kotkot.

Ja sitten baariin. Mukaan ETYK-laukku eli ”En tule yöksi kotiin” -varustus.

Ja saattaapi siinä näin tasa-arvoisen suuntautumisen aikana vielä suhinaa miehen tai naisen kanssa kehkeytyä. Voidaan parhaimmillaan kokea Veikot tai Vuokot.

Kirjoittaja on (liian) pitkän linjan lehtimies.


 • Kommentit

  • pielakas

   Tekelehän tarkoittaa yleiskielessä huonoa teosta, eikä järviämme voine tällaisiksi luonnehtia. Mutta köyhässä kielenkäytössä tekele-sanaa tosiaan käytetään kaikenlaisista teoksista ja tuotoksista. Tästä voi seurata väärinymmärryksiä, jos esimerkiksi Sibeliuksen sävelteoksia sanotaan tekeleiksi.
   Köyhästä kielestä puuttuu vivahteita, joten sen ilmaisevuus on vastaavasti heikko. Kunhan vähän sinnepäin.

  • Hannele

   Lyhennetyistä väännöksistä kaikkein ällöttävin on mielestäni sana kuohari kuohuviinistä puhuttaessa. Sehän tarkoittaa ihan jotain muuta kuin helmeilevää juomaa. Sen kuullessaan tekisi mieli parahtaa, että K*G, jos et muuten tiedä, mitä sanoit.

   • pielakas

    Monetkin sanat tarkoittavat kahta tai useampaa kokonaan eri asiaa. Eipä taida kuoharin ammattia enää Suomessa ollakaan, eivätkä edes vanhat ihmiset liene siitä historian ilmiöstä juuri tietoisiakaan. Eihän tuollainen lempinimitys olisi muuten päässyt vakiintumaankaan.

    https://fi.wiktionary.org/wiki/kuohari

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *