torstai 22.3.2018
Vihtori

Epäile, älä usko

Poliisi opastaa välttämään verkkohuijauksia. (Kuva: Anni Nieminen)

Nettihuijareiden ja -kiusantekijöiden uutteruudella ei näytä olevan mitään rajaa. Vastikään Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisarion nimissä on lähetelty sähköpostiviestejä, joissa oli mukana joko seuranhakuilmoitus, pankki- ja henkilötietojen pyyntö tai uhkaus oikeustoimista.

Viestit lähetettiin rikoskomisarion nimissä luukku.com -päätteisistä sähköpostiosoitteista.

Epäilty tekijä on saatu kiinni. Mitään järkevää selitystä toiminnalle ei tutkinnassa ole löytynyt, mutta häiriköinnistä on seurauksensa. Miehen epäillään syyllistyneen väärään ilmiantoon, virkavallan anastukseen, viiteen identiteettivarkauteen ja kahteentoista petokseen.

Poliisi on joutunut varoittamaan nettihuijauksista kiihtyvää tahtia. Vain pari viikkoa sitten Itä-Suomen poliisi tiedotti verkkokaupparikoksista. Laadukkaan merkkivaatteen netistä tilanneet olivatkin saaneet paketissa esimerkiksi halvan T-paidan.

”Tai sitten on ostaja hyvin lämpimänä pitävän takin sijaan saanut tuskin sisätiloissa riittävästi lämmittävän takintekeleen”, poliisi kuvailee. Rahat menevät, eikä tuotteella yleensä ole ilmoitettua palautusmahdollisuutta.

Poliisi neuvoo olemaan äärimmäisen varovainen verkossa. Jos tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä myös on sitä. Jos poliisi lähettää viestiä jostakin muusta kuin poliisi.fi -osoitteesta, kyseessä tuskin on oikea poliisi.

Ikävä totuus on se, että verkossa kannattaa aina mieluummin epäillä kuin uskoa. Hyvin voi myös miettiä, kumpi on turvallisempaa – tilata tavara Kiinasta vai kävellä paikalliseen liikkeeseen tai klikata paikallisen yrittäjän verkkokauppaan.


 • Kommentit

  • Juhani Tanski

   Pääkaupungin paikallislehdessä oli viime viikolla juttu iäkkäästä pariskunnasta, jonka tietokoneelle huijarit saivat asennettua Nordean valesivut. Mummu erehtyi antamaan salasanan tiliinsä, jolta katosi 3 800 euroa. Pariskunta haastoi Nordean oikeuteen, hävisi ja tuomittiin korvaamaan Nordean kuluja lähes 40 000 euroa.
   Jos pariskunnalla oli asianajaja, hänen olisi tullut kertoa päämiehilleen, että Nordea ei tehnyt mitään väärää, joten kannetta ei hyödytä nostaa.
   Käräjäoikeuden olisi kuulunut määrätä Nordean oikeudenkäyntikuluja maksettavaksi korkeintaan 1000 euroa, koska asia on päivänselvä. Kuka tahansa kesäharjoittelija olisi osannut tehdä oikeudelle vastineen, jossa todetaan, että pankki ja poliisi ovat varoittaneet ilmoittamasta salasanoja netissä tai puhelimitse kenellekään. Mummo tunnusti saaneensa varoituksen juuri ko. huijarista, muttei uskonut olevansa sen uhri,
   Verkossa kannattaa aina epäillä, mutta joskus myös asianajajia.

  • meidät on petetty

   Pahin huijaus joka koskee koko Suomea on Sotehuijaus.
   Syyllisiä ei saada tuomiolle paitsi jos jättää äänestämättä.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *