lauantai 21.4.2018
Anssi, Anselmi

Eloa pannuhuoneen nurkassa – hyasintti tahtoo kukoistaa jouluna

Hyasintti alkoi yllättäen kasvaa, ja jopa oikeaan sesonkiaikaan. Ilmestyyköhän kukkavarsikin ennen joulua? (Kuva: Riitta Kumpulainen)

HYVÄ UUTINEN

Hyasintti on sitkeää tekoa. Tämä yksilö taisi tietää, että joulu on tulossa.

Iisalmen Sanomien kaupallisen sisällön tuottajan Riitta Kumpulaisen kodin pannuhuoneessa odotti pari viikkoa sitten hauska yllätys. Vanhassa ruukussaan, useita vuosia kastelematta ja hoidotta jäänyt kukkasipuli oli alkanut kasvattaa lehtiä.

Ruukku oli hyvin pieni, niin kuin ne kaupasta ostettaessakin yleensä ovat. Multaa oli juuri ja juuri mukulan peittona.

Sipuli oli odotellut hartaasti uutta kukoistamisenhetkeään.

– Jossain vaiheessa kauan sitten muistan näitä siirtäneeni pimeästä kaapista pannuhuoneeseen kuleksimaan… Vähintään kolme vuotta sitten, mutta siitä voi useampikin vuosi aikaa.

Kellertävän verson pituus oli hujahtanut viisisenttiseksi, ja kun kukka nostettiin pimeästä päivän valoon, kasvu vain jatkui. Pituutta on jo yli 30 senttiä, ja lehdet vihertävät.

– Nyt odotellaan, että tämä alkaisi kukkavartta punkaamaan! Toivon tietty kukinnon olevan sininen, koska se on lempivärini.

Kauppapuutarhaliiton mukaan hyasintti on joulutähden rinnalla suosituin joulukukka. Liitto ohjeistaa kastelemaan hyasinttia varovasti, jotta varsi ei veny liian pitkäksi. Hyasintti kukkii pidempään, jos se siirretään yöksi viileään paikkaan.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *