keskiviikko 25.4.2018
Markku, Marko, Markus

Ei voisi vähempää kiinnostaa!

Suomalaisnuoret voivat hyvin, mutta missä on motivaatio? (Kuva: Lehtikuva/ Aku Häyrynen)

Oppimisen tutkimuksia mittaava kansainvälinen Pisa-tutkimus julkaistiin tällä viikolla. Tutkimuksesta uutisoitiin monia asioita, kuten että pojat ovat Suomessa kouluun tyttöjä tyytyväisempiä, ja että monet oppilaista voivat hyvin.

Tutkimuksessa kävi ilmi huolestuttava seikka, joka jäi monissa uutisissa liian vähälle huomiolle. Suomessa into suoriutua opinnoista hyvin oli alhaisemmalla tasolla kuin missään muussa maassa.

Suoritusmotivaatiota mitattiin muun muassa sillä, pitääkö oppilas itseään kunnianhimoisena ja haluaako hän olla yksi luokkansa parhaista.

Tutkimus osoitti suomeksi sanottuna sen, että oppilailta puuttuu kunnianhimo ja halu menestyä opinnoissa. Tämä on äärimmäisen huolestuttavaa.

On täysin varmaa, että pitkällä tähtäimellä motivaation puute näkyy myös tuloksissa. Sillä on myös muita haitallisia vaikutuksia koulutyöhön.

Se vaikuttaa merkittävästi muun muassa koulurauhaan ja kunnioitukseen opettajia kohtaan. Molemmat asiat ovat Suomessa menossa kovaa vauhtia huonoon suuntaan. Viestit luokkahuoneista kertovat, että luokissa on rauhattomampaa kuin koskaan ja opettajia ei kunnioiteta.

Oppimistuloksista tekee myös väistämättä sen lopputuloksen, että motivaatio on hukassa, koska syytä panostaa opiskeluihin ei tunnu löytyvän. Ovatko nuoret tottuneet siihen, että elämässä saa asioita ilman työntekoa?

Maahanmuuttajien koulumotivaatiota tutkittaessa on selvinnyt, että heillä opiskelumotivaatio on usein kantaväestöä suurempaa. He haluavat menestyä ja parantaa asemaansa yhteiskunnassa.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, että koululaitos ja lasten vanhemmat ovat epäonnistuneet lasten motivoinnissa.

Syyttelyn sijaan seuraavaksi on kysyttävä, kuinka asia korjataan?


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *