maanantai 19.3.2018
Juuso, Josefiina, Jooseppi, Joosef

Edessä vuoden synkimmät ajat

Sää vaihtelee tulevina viikkoina reippaasti laidasta laitaan.

Maanantaiaamun pieni lumipeite ja sohjoiset tiet saivat kesärenkailla toistaiseksi ajelevat yläsavolaiset erittäin varovaisiksi liikenteessä. Tämä oli viisasta: varomattomuus ja liian kova tilannenopeus kostautuvat varsinkin risteysalueilla.

Onneksi näillä leveyksillä heikko ajosää ei yllätä niin pahoin kuin Etelä-Suomessa, jossa pelti rytisee oikein kunnolla lähes joka vuosi. Rengasliikkeillä riittää kuitenkin töitä tulevina päivinä.

Tämän viikon sääennuste ei vielä lunta juuri lupaa. Sää kuitenkin kylmenee, tiistain ja keskiviikon välisenä yönä voi olla seudullamme jo toistakymmentä astetta pakkasta. Kun sohjokelin jälkeen tulee pakkasta, se tarkoittaa sitä, että sekä teillä että jalkakäytävillä riittää jäätä. Järvien ja lampien jäille ei ole asiaa vielä pitkään aikaan.

Nyt jos koskaan varovaisuus on liikenteessä valttia. Kesärenkailla ei kannata lähteä liukastelemaan, ellei ole aivan pakko. Myös jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kannattaa olla erityisen varovaisia, jotta esimerkiksi kävelylenkki ei muuttuisi päivystyskäynniksi.

Talvirenkaiden ja paksumpien vaatteiden lisäksi nyt kannattaa ottaa esille halvat henkivakuutukset eli heijastimet. Suomen syksy on nykyisin pitkä ja pimeä. Voi hyvinkin olla, että kunnollinen talvi tulee vasta jouluna, jos silloinkaan.

Ilman roikkuvaa heijastinta tai heijastinliiviä ei pimeällä ulos kannattaisi lähteä ollenkaan. Tätä tukevat tilastotkin. Pimeällä ja hämärän aikaan sattuneissa kuolonkolareissa noin puolet olisi Liikenneturvan arvion mukaan pelastunut, jos heijastinta olisi käytetty (IS 18.10.).

Nyt jokaisen kannattaisikin seurata lähipiiriään ja ostaa heijastin vaikkapa lahjaksi. Pienellä muistamisella voisi olla suuri vaikutus.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *