tiistai 23.4.2018
Yrjö, Jyrki, Jyri, Jori, Jiri, Yrjänä

Asbestikartoitus on nyt pakollista

Uusi asbestilaki on ollut voimassa vuodenvaihteesta lähtien. Se koskee kaikkia hankkeita, joihin voi sisältyä asbestin purkutyötä ja jotka kohdistuvat ennen vuotta 1994 valmistuneisiin rakennuksiin.

– Kaikkiin kohteisiin on tehtävä tällöin pakollinen asbestikartoitus, jonka suorittaa alaan pätevöitynyt ammattilainen, kertoo Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki.

Taloyhtiön hankkeessa asbestikartoituksen teettäminen ja siitä aiheutuneiden kulujen maksaminen on yhtiön velvollisuus. Osakkaan muutostöissä velvollisuus on puolestaan osakkaalla.

– Toisinkin voidaan päättää ja mielestäni on järkevää, että taloyhtiö ottaa kartoituksen aina vastuulleen ja saa täten myös kaikki raportit käyttöönsä tulevaisuutta varten, iisalmelainen isännöitsijä Jari Parviainen miettii.

Pakollinen asbestikartoitus on kerännyt myös jonkin verran moitteita. Ensinnäkin se on tehtävä, vaikka asbestin olemassaolosta tai puuttumisesta olisi sataprosenttisen varma. Lisäksi kartoituksiin uppoaa satoja euroja per kohde ja mm. remontti voi viivästyä asbestikartoituksen takia useamman viikon.

– Ylimääräisiä kuluja ja työtähän tämä uudistus aiheuttaa. Tosin voihan tämä olla alkukankeuttakin ja ajan mittaan asiat alkavat sujua. Nyt tämä uusi laki tuli todella äkkiä eikä siihen ehditty oikein kunnolla valmistautua, joten muutamia yllätyksiä on ollut, Parviainen tuumii.

– Mutta onhan se hyvä, että ihmisten terveys asetetaan kuitenkin etusijalle ja vieläpä kaikenkokoisissa kohteissa. Ja lie tällä myös työllistävä vaikutus, Parviaisen kollega Pekka Ryhänen toteaa.


  • Kommentit

    Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *