perjantai 23.3.2018
Akseli

Arvoista on pidettävä kiinni

Lapinlahtelaislähtöisellä Katja Köykällä on kokemusta pakolaisten kohtaamisesta ja kehitysyhteistyöstä. Hän johti alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta Jyväskylässä ja on ollut kehitysyhteistyössä Jordaniassa vuosina 2011–2015. Köykän puheenvuoro Iisalmen Sanomissa (17.6.) oli ajankohtainen ja rehellinen.

Köykän mukaan pakolaisia pitää lähtökohtaisesti auttaa omassa maassaan. Apua pitää viedä sinne, jotta ihmisten ei tarvitsisi lähteä pakolaisiksi. Köykän haastattelusta käy ilmi, että Suomeen saatetaan tulla monenlaisin motiivein. Varsinkin pakolaiskriisin aluksi Suomessa oli tarve uskoa, että kaikkien hätä on aitoa. Näin ei kuitenkaan aina ollut.

Köykkä arvioi, että puolet pakolaisista kotoutuu ja puolet eivät. Vanhemmista, jotka eivät kotoudu, voi tulla ongelma niin yhteiskunnalle kuin omalle perheelleen. Tiedotusvälineissä on kerrottu viime aikoina pakolaisperheistä, joiden lapsia on lähetetty Lähi-itään, koska heistä on alkanut kasvaa liian länsimaisia. Tämä on kestämätön tilanne.

Hyvinvoivilla länsimailla on moraalinen velvollisuus auttaa huonompiosaisia. Apu on kuitenkin paras antaa aina lähellä hätää. Jos tilanne vaatii, myös pakolaisia on otettava, mutta sen verran kuin yhteiskunta kestää.

On tunnustettava rehellisesti se, että tietyissä asioissa suuret erot ihmisten arvopohjassa voivat tuoda ongelmia.

Suomalaisilla on oikeus pitää kiinni omista arvoistaan, kuten naisten kunnioittamisesta, tasa-arvosta ja yhtäläisestä ihmisarvosta.

Suomalaisuutta ei ole mitään syytä antaa pois. Omista arvoistaan ei saa luopua miellyttämisen tai auttamisen halusta.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *