torstai 22.2.2018
Tuulikki, Tuuli, Hilda, Tuulia

Aluesairaalat ”nukutetaan” alas?

Sotea on valmisteltu terveydenhoitolain uudistuksella, jossa säädettiin anestesiaa vaativan leikkaustoiminnan voivan tapahtua vain perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksen omaavissa sairaaloissa. Pykälän muotoilu johtaa siihen, että yliopistosairaaloiden alueilla voidaan ylläpitää laajaa palveluverkostoa, kun taas näiden alueiden ulkopuolella anestesiaa vaativa päiväkirurgia ja muut toimenpiteet keskitetään keskussairaaloihin.

Maassamme on useita sairaaloita, jotka eivät kuulu yliopistollisen sairaalan piiriin, mutta jotka ovat alueellaan hyvin tärkeitä. Pohjois-Savossa Iisalmen ja Varkauden aluesairaalat ovat hyviä esimerkkejä kustannustehokkaasti ja laadukkaasti toimivista sairaaloista.

Päivystysuudistuksen myötä väistämättä näiden sairaaloiden muitakin toimintaedellytyksiä heikennetään. Heijastusvaikutuksia on poliklinikkatoimintaan, muun muassa korva-, nenä-, kurkkutauteihin, sisätauteihin, kirurgiaan ja gynekologiaan. On myös tilanteita, joissa esimerkiksi rauhattoman potilaan toimenpiteen suorittamisen tarvittaisiin kevyttä nukutusta.

 

Käytännössä jo nyt tehdyt keskittämistoimet ovat johtaneet suuriin ongelmiin. Esimerkiksi Kuopiossa ja Turussa yhteispäivystysyksikkö on tukkeutunut. Matkat lähimpään päivystävään sairaalaan kasvavat, yhteispäivystyspisteet kuormittuvat, potilasturvallisuus kärsii ja matkakustannukset kasvavat.

Säädetyillä pykälillä on kuitenkin vaikutuksia, jotka ovat vielä kauaskantoisempia kuin mistä on keskusteltu. Sosiaali- ja terveydenhuollon valmisteilla oleva järjestämislaki astuu voimaan 1.1.2020 ja tulee johtamaan siihen, että yksityisetkään toimijat eivät sen jälkeen voi järjestää päiväkirurgiaa, ellei toiminta sijaitse sellaisen sairaalan yhteydessä, jossa on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys.

 

Sinällään on loogista asettaa julkinen ja yksityinen samalle viivalle, mutta tällä hetkellä yksikään yksityinen sairaala ei täytä ehtoa. Maassamme yksityistä leikkaustoimintaa on yli 30 paikkakunnalla, käytössä on ainakin 170 leikkaussalia, tehtävien toimenpiteiden kokonaismäärä on luokkaa 70 000 ja iso osa näistä toimenpiteistä vaatii anestesiaa. Julkinen puoli on riippuvainen näistä palveluista, ja sinne tullaan niin lähetteellä kuin tarjotaan ostopalveluina julkiselle puolelle.

Julkisen puolen tulevaan kaaokseen on hallituksessa vasta herätty. Ministeri Saarikko myönsi kyselytunnilla KD:n penätessä asiasta, että ”selvitämme parhaillaan hallituksen linjaa”. Tietysti erikoista, että hallitus heräsi ongelmaan vasta yksityisten toimijoiden myötä, mutta julkisen puolen toimivat aluesairaalat saavat mennä.

Vielä ei ole myöhäistä muuttaa onnetonta päätöstä. Toivon, että ymmärretään, miten vakaviin ongelmiin anestesia-ehdon ympärille sidottu julkisen ja yksityisen päiväkirurgiakielto johtaa. Eduskunnassa on lakialoite, jolle löytyy tukea hallituspuolueistakin. Koko lakia ei tarvitsisi kumota, ainoastaan antaa mahdollisuus alueellisesti tehdä päätös päiväkirurgiasta, jos sille löytyy tarvetta. Eikö tämä olisi alueellista demokratiaa ja kansalaisten yhdenvertaisuutta parhaimmillaan?

Kirjoittaja Sari Essayah on lapinlahtelainen kansanedustaja ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja.


 • Kommentit

  • Rappiolla

   ”Kepumaassa” on sotesoppa ja sotku lähtenyt taas porisemaan ja ministerit toisensa jälkeen suupielet vaahdossa höyryää miten ihanaa ja kivaa on kun meille tulee ”asiakassetelit” sun muut himmelit.Jo viimekeväänä kun edelliset lait oli luettavana niin jokapaikassa oli tämä seteli ja se että se että sen myöntää joku taho”maakunnassa”,pitää siellä maakunnassa olla melkoinen ”vakuutuslääkärien”armeijja joka päivystää kelle se seteli annetaan,saako sen Herliinin Antti vai peräkylän Pentti.Ja ne ikiunenrajamailla olevat joilla ei ole omaa tahtoa eikä omaisia mikä on heidän kohtalo he eivät voi pelata setelipeliä johon tätä maata ollaan viemässä kirkkain otsin.Ja viedäänkö niiltä ensin omat varat ja sitten tutkitaan vieläkö setelielvytys toimii vai tuleeko noutaja.Sotesopan takana rahastajat lipovat huuliaan ja odottaa milloin saaliit tipahtaa lautaselle ja miljoonat virtaa osinkoina tilille.

  • Herää Kepu ja Kokoomus

   Mainio Mullikka Tikkasen piirros lauantain lehdessä.
   Jos ei Eduskunnassa osata,lukea niin kuva kertoo kansan näkemyksen. Jos olisin Orpo tai Sipilä antaisin käskyn ottaa äänestäjät huomioon.
   Eipä ole ennen nähty näillä kulmilla tämmöistä savolaisäänestäjien HALVEKSUNTAA.
   Kadun antamaani ääntä katkerasti.

  • Buickdemoni

   Seutukuntamme kansanedustajat tuottivat tässä asiassa ison pettymyksen. Varsinkin Keskustan edustajat, puolueen joka on perinteisesti profiloitunut maakuntien ja maaseudun asukkaiden etujen ajajana.

   • Porvari

    Tänään torstaina 12.10 noin klo 19;Eduskunnan täysistunto netissä tsekataan kuinka kilvan alueemme edusmiehet taistelevat kynsin hampainsairaalamme puolesta…ja vaativat anestesia ja päivystysasetuksen purkamista yhdesrä suusta kannattaen Henrikssonin lakialoitetta.

  • asiantuntija

   Ovatko Kepun ja Kokoomuksen edustajat pohtineet miten tämä aluesairaaloiden leikkaustoiminnan alasajo heikentää maan katastrofivalmiutta. Leikkaussalit kiinni, hyvä, että joku tippapullo löytyy edes ambulanssista. Anestesialääkäriä, joka osaa intuboida ei Iisalmessa puhumattakaan, että osaa akuutin emergencyhoidon….tätäkö haluatte?
   Maa jää ambulanssikuskien varaan.

   • Poikkeustilanne

    POIKKEUSTILANNE on jo Kuopiossa, nyt IISALMEA TARVITAAN

  • Voiko olla totta tämä

   Perjantain lehdessä oli neljän paikallisen hallitusparlamentaarikon kommentit Henrikssonin lakialoitteesta.
   Säälittävää tietämättömyyttä, suorastaan valhetta, liturgiaa ja osoitus miten äänestäjät ja Yläsavo on unohdettu.

  • Puolueen talutusnuorassa

   Perjantain lehdessä oli neljän paikallisen hallitusparlamentaarikon kommentit Henrikssonin lakialoitteesta.
   Säälittävää tietämättömyyttä, suorastaan valhetta, liturgiaa ja osoitus miten äänestäjät ja Yläsavo on unohdettu.

  • Manu

   Muistakaa hyvät Ylä-Savolaiset äänestäjät näitä
   meidän vullukka kansanedutajiamme, jotka vain
   orajallisesti kuuntelee puoluettaan, eikä pysty
   Iisalmen Aluesairala asiassa olemaan omaa
   mielipidettään. Ei vaan enää äänestä näitä, sillähän
   heistä jatkossa päästään.

  • Puolueen talutusnuorassa

   No..onhan se kiva jos on Eduskunnassa, asioida Stockmannin herkkuosastolla…mä ainakin asioisin ja viis veisaisin savolaisille tärkeistä asioista….

  • Roberto

   Eduskunnassa on äänestäjien valitsemat edustajat jotka ovat äänestäjiensä näköisiä ja arvoisia joten turha marista! Äänestäjät voisivat vilaista vähän peiliin.

  • Vielä ei ole liian myöhäistä!

   H E R Ä T K Ä Ä, nyt kun vielä voitte! Se, että on erehtynyt tekemään kömmähdyksen, ei tarkoita sitä, etteikö sitä voisi korjata!

  • Yksinajattelija

   Ylä-Savon talousalueelta on 5 kansanedstajaa, joka on vahva edustus talousalueen kokoon nähden. Nyt 4 näistä hyväksyy mukisematta taloualueen palvelujen alasajon – tämä on aivan uskomatonta. Selitykset ovat köykäisiä, kun heidät on valittu edustamaan myös oman talousalueen asioita. Kahdeksan hallituspuolueiden kansanedustajaa kuitenkin uskalsi puolustaa omaa talousaluettaan. Tällä menolla kohta palvelut kutistuu olemattomiin. Junaliikenne, posti, oikeuslaitos, sairaala -mitä seuraavaksi. Mitä te Ylä-Savolaiset kansanedustajat siellä Eduskunnassa teette?

  • äänestys tämän asia mukaisesti

   On oikein hulluutta hävittää Iisalmen sairaalan toiminta.-Paljolti on kysymyksessä lääkärien arvovaltakysymys.kuka on herra ja hidalko vaikka diaknoosin suhteen.
   Minut vietiin kerran anbulanssilla Iisalmeen ja siellä lääkäri teki diaknoosin.(johtava lääkäri)VARMUUDEN VUOKSI MÄÄRÄTTIIN KUITENKIN KYSIIN.Siellä johtava pomo ilkkui”että ihanko noin vain on siellä tehty tuollainen diaknoosi?”-Tutkittiin monta päivää,mutta se Iisalmen lääkärin diaknoosi piti!

  • Loisto kirjoitus

   Soisi, että yläsavolaiset,parlamentaarikot lukevat tämän Essayahin kirjoituksen tarkkaan ja arvostavat kansan mielipidettä, joka tässä ilmaistaan.
   Ellei niin goodbye Parliament…..

  • Nimi???

   Ei näy nimeä???

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *