maanantai 19.3.2018
Juuso, Josefiina, Jooseppi, Joosef

Älä puhu arvokkaasta vanhuudesta

Viime viikolla vietettiin vanhustenviikkoa, jonka myötä Iisalmessa pidettiin ikäihmisten juhla. Sain kunnian viedä tilaisuuteen kaupungin tervehdyksen ja tämän myötä rohkenen nuorena nostaa muutaman ajatuksen vanhuudesta ja sukupolvien jatkumosta.

Tästä noin kuukausi taaksepäin vietimme mummoni 90-vuotisjuhlia sukupaikalla Viitaan Soijinmäessä. Nykyisin Soijinmäki tunnetaan paremmin Luonto-Savona. Perinteinen maatalousyrittäjyys on sukupolvien vaihtuessa muuttunut matkailuyrittäjyydeksi. Elinkeinot elävät ja muuttuvat, kuten muuttuu ikäihmisyyskin.

Kuopion Telkosta mummoni elämä kulki eri vaiheiden kautta Viitaan Soijinmäkeen. Nyt tie on vienyt omaan viihtyisään asuntoon Iisalmen keskustaan, missä hän vielä hyvin pärjää, kun vain välillä saa apua.

Arvokkaasta vanhuudesta puhutaan ja siitä kirjoitetaan, mutta kuunneltuani eri ikäihmisiä, en voi täysin vakuuttua arvokkaan vanhuuden olemassaolosta. Olisiko puhumisen sijaan tärkeämpi kysyä, mitä arvokas vanhuus on ja mistä palasista se koostuu? Arvokas vanhuus on muutakin kuin saatujen palveluiden summa. Tilanteessa, jossa kotipalvelu vain piipahtaa ovella ja aika riittää vain välttämättömyyksiin, voi summa kääntyä negatiiviseksi. Laadullisiin ja määrällisiin seikkoihin onkin hyvä pureutua. Uskon jokaisen päättäjän toivovan hyviä palveluita. Toiveet ja todellisuus kohtaavat kuitenkin harvoin.

On toki olemassa ihmisten arvoista palvelua ja toimintaa, mutta kiire ja resurssien niukkuus ovat kuitenkin todellisuutta liian monessa tapauksessa. Ja jokaisessa tapauksessa on syytä muistaa, että ihminen on keskiössä, olkoon kyseessä sitten vaikkapa taapero, kehitysvammainen tai ikäihminen.

Sitran raportin mukaan suomalaiset ikäihmiset ovat maailman koulutetuimpia ja terveimpiä. Heillä on voimavaroja arkensa pyörittämiseen sekä kiinnostusta osallistua vaikkapa yhdistystoimintaan. He haluavat ja osaavat ottaa vastuuta niin omasta kuin läheistensä elämästä. He eivät ole objekteja vaan itsenäisiä subjekteja – ihmisiä, joilla on arvoa ja joita tulee kuunnella.

Ikäihmiset pystyvät siis paljoon, kun heille mahdollistetaan toimintaa eri yhteyksissä. He myös pystyvät olemaan aktiivisia kansalaisia eläessään terveinä entistä pidempään.

Ihmisten arjen kokemukset ja tarpeet eivät välity järjestelmässä kuten eivät välity muistotkaan menneiltä vuosikymmeniltä. Olisin itse paljon tietämättömämpi, mikäli en olisi käynyt aika ajoin kahvilla mummoni luona ja kuuntelemassa tarinoitaan. Ukkieni kohdalla aika korjasi viljan ennen kuin ehdin kunnolla kuunteluoppilaaksi. Muistot elävät, mutta tietoa ei riittävästi välittynyt.

Kun keskustelin mummoni kanssa ikäihmisen juhlasta, neuvoi hän olemaan puhumatta arvokkaasta vanhuudesta. En puhunut, kuten en nytkään siitä juuri kirjoittanut.

Puhetta tärkeämpi on kuunnella, antaa mahdollisuuksia ja toimia. Tämä neuvo pätee aivan jokaisella elämän osa-alueella ja kautta ikäpolvien.

Kirjoittaja on Iisalmen kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kesk.).


  • Kommentit

    • pielakas

      Nämä koulutetut voisivat käyttää kykyjään mm. heikompien kanssaihmistensä tukemiseen eli vapaaehtoistyöhön. Mutta kuten kolumnista käy ilmi, vieraiden ihmisten elämästä vastuun ottaminen ei tule tässä kulttuurissa helposti mieleen.

    Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *