perjantai 23.3.2018
Akseli

Akkujen lataamisen jalo taito

Syyskuun alussa työpaikan stressinhallintakoulutuksessa pysähdyin miettimään koko päivän ajaksi asioita, joita ei tule arjessa mietittyä. Päivän aikana ajatukset pyörivät asioissa, jotka aiheuttavat stressiä sekä asioissa, jotka auttavat purkamaan stressiä.

Mietin myös, mitkä asiat tekevät onnelliseksi. Listasin nämä kymmenen asiaa konkreettisesti paperille ja samalla mietin, kuinka hyvin asiat oikeasti ovatkaan. Terveys, perhe, ystävät, liikunta ja koti löysivät nopeasti paikkansa paperille, ihan vain muutaman mainitakseni. En pidä mitään itsestäänselvyytenä, mutta toisaalta ei aina muista pysähtyä miettimään elämän hyviä puolia.

Työpaikan ryhmän kanssa mietimme päivän aikana moneen otteeseen, kuinka suuri merkitys vapaa-ajalla ja harrastuksilla omaan hyvinvointiin onkaan. Siinä on todella suuri merkitys, kuinka työpäivän ja vapaa-aikansa viettää. Yksi vaihtoehto on se, että kitkuttelee ensin huonotuulisena kahdeksan tuntia töissä odottaen vain pääsyä kotisohvalle, lataamaan akkuja vaakatasossa. Toinen vaihtoehto on, että puhuu työpäivän aikana työkavereille, tauottaa työn jotta vireystila pysyisi hyvänä työpäivän ajan, ja työpäivän jälkeen suuntaa harrastamaan jotakin itselleen mieluista lajia.

Harrastamisen ei tarvitse olla edes jokapäiväistä, sillä totta kai kaikilla on niitä päiviä, kun sohvalla nollaaminen tuntuu paremmalta vaihtoehdolta. Jokaisen kroppa tarvitsee myös lepoa. Niinpä olisikin hyvä, että kaikkea näitä – työtä, lepoa ja harrastuksia – olisi jotakuinkin sopivasti elämässä mukana. Läheskään aina ei kiinnostaisi päivän päätteeksi lähteä ulos pimeään ja märkään, mutta takaisin tullessa ei edes muista ajatusta vastahakoisuudesta.

Oman mieluisan jutun, harrastuksen löytäminen ei ole aina ihan helppoa. On niitä, jotka ovat löytäneet oman juttunsa jo varhain ja ovat tehneet sitä täydellä sydämellä koko elämänsä ajan. Tavallaan ihailen näitä ihmisiä, sillä kaikki eivät välttämättä ikinä löydä sitä omaan juttuaan, elämän eliksiiriä. Sitä jotain, joka saa silmät säihkymään ja hymyn huulille. Harrastukset opettavat myös äärimmäisen paljon, viikoittain toistuva harjoittelu lisää kärsivällisyyttä, luo uusia sosiaalisia kontakteja ja tuo sisältöä elämään.

Olen itsekin kokeillut jos jonkinlaista harrastusta todetakseni, että ei kiitos, en nauti tästä. Jos ei koskaan kokeile mitään uutta, ei voi koskaan löytääkään sitä omaa intohimoaan.

Toisille se oma juttu voi olla jonkin pelin pelaaminen, toiselle ratsastus, maalaus, pianonsoitto, kuntosali tai vaikkapa pyöräily. Pääasia kuitenkin on, pään saisi tyhjennettyä ja keskitettyä ajatukset johonkin muuhun, kuin työhön tai elämän huoliin. Huomaan itse, että pyöräillessäni harrastuksesta kotiin fiilis on pääosin aina positiivinen ja onnellinen. Tullessani kaikkensa antaneeni kotiin on ihana pötkähtää suihkun jälkeen vaaka-asentoon sohvalle, nostaa jalat ylös ja tehdä sitä, mitä kroppa kaipaa pitkän päivän päätteeksi: rentoutua.

Kirjoittaja on Iisalmen Sanomien blogisti, joka asuu ja työskentelee Gdanskissa Puolassa.


 • Kommentit

  • Flyktningar ökar tillväxt

   Kunto- ja kilpaurheilijat ja bodaritkin tietää että lepo on hyvin tärkeää. Lepopäivinä voidaan maata ja istua ja lukea Aku Ankkaa tai Iisakista sarjikset. Aivot voi ajatella lihaksiksi, nekin tarvii lepoa.

   Tuo pyöräily itsessään tekee onnelliseksi. Se voi olla joku fysiologinen reaktio. Endorfiineja tihkuu kehoon liikunnan perästä ja antaa onnen huumaa.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *