tiistai 20.3.2018
Aki, Kim, Joakim, Jaakkima

Ainakin 10 syytä hiihtää – Miksi hiihto onkaan ihmiselle hyväksi?

Jos sää on hyvin kylmä, kannattaa lähteä tunnustellen liikkeelle, sillä kylmä ilma kuormittaa enemmän sydäntä muun muassa nostamalla verenpainetta. Pirjo Koponen hiihtää yleensä kolmesta neljään kertaan viikossa. (Kuva: Annamaija Herola)

Hiihto on monipuolinen laji, jossa kehon eri osat saavat hyvin liikuntaa. Tämä on iisalmelaiselle Pirjo Koposellekin yksi syy hiihtää.

Ihan ensimmäinen syy on kuitenkin ”mielenterveydellinen”, hiihtäessä saa nauttia luonnosta:

– Tärkeintä on luonnon rauha ja virkistävä vaikutus.

Sitten tulevat muut, kuntoon vaikuttavat, asiat: Hiihto on kokonaisvaltaista, siinä saa helpolla tavalla huollettua koko kehoa: hartianseutu, kädet, jalat ja koko keho saavat tasapuolista kuormitusta, Koponen sanoo.

– Ja kun ikää on tullut lisää, on huomannut, että hiihto on hyvä laji tasapainon ylläpitämiseen: välillä liu´utaan yhdellä suksella, on mäkeä ja muuta…

Koponen oli parikymmentä vuotta sitten leikkauksessa selän välilevyn takia. Se ei kestä luisteluhiihtoa, mutta perinteinen hiihto on sille erittäin hyvä – kuten vesijuoksu ja kävelykin. Ne pitävät selän kunnossa, eikä jalka ala puutua.

– Ja raittiissa ilmassa on ne liitännäisvaikutuksetkin. Se antaa ruokahalua ja hyvän unen.

Kaloreitakin hiihtäessä kuluu ihan mukavasti. Pirjo Koposellakin on joillakin lenkeillä ollut mittari päällä niitä laskemassa.

Viime keväänä puolentoista tunnin lenkillä syke nousi kovimmillaan yli 150:een ja kulutus oli noin 550–650 kilokaloria.

– Kulutus on tietenkin kovin yksilöllistä. Siihen vaikuttaa kovin moni, sekä henkilökohtainen että olosuhteista johtuva, seikka.

Koponen hiihtää yleensä kolmesta neljään kertaan viikossa, usein ainakin tunnin kerrallaan. Kilometrejä kertyy useimmiten 10–15. Lenkit suuntautuvat sekä Paloisvuorelle että Sikokalliolle päin. Kevätaikaan on mukava käydä pohjoisessakin, sillä ”pohjoisen luonto on vienyt palan sydämestä”.

Ilta on iltavirkulle mieluisin hiihtoaika. Hiihdosta on sitten hyvä laskeutua suihkun kautta rauhoittumaan.

– Ehkä töissä ollessa myös iltaan tottui, eläkkeellä oleva opettaja kertoo.

Pirjo Koponen toimii Suomen Ladun Hiihtoniilona, joka antaa ladullakin tarvittaessa hiihtoneuvoja. Jos hiihdonvastaisia kommentteja on kuulunut, niistä monet liittyvät siihen, että koulun kilpahiihto tappoi hiihtoinnostuksen. Moni on myös sanonut, että voitelu vaatisi niin paljon perehtymistä, ettei siksi tule hiihdettyä.

– Hiihdosta voi nauttia ilman, että se on kieli vyön alla hiihtämistä, Koponen muistuttaa. Hiihto on tehokasta rennommallakin otteella.

Ja voitelu ei ole niin monimutkaista, että hiihtoa kannattaisi sen vuoksi jättää. Nykyisin on suksissa erilaisia pohjaratkaisuja, joista osaan ei voiteita laitetakaan. Ja muussakin tapauksessa parilla, kolmella voiteella pärjää hyvin, Koponen kannustaa.

HIIHDON KYMMENEN HYVÄÄ

Kehittää kehoa monipuolisesti.

Edistää sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä lihaskestävyyttä ja -tasapainoa.

Vahvistaa lihaksia: Kaikki suuret lihasryhmät työskentelevät yhtäaikaisesti ja tehokkaasti, mikä rytmittää rasitusta luonnollisella tavalla. Harjoitusta saavat selkärankaa tukevat ja liikuttavat vartalonlihakset, jalkojen ja käsivarsien lihakset, sydän- ja verenkiertoelimistö sekä hengityselimistö.

Intervallimainen laji, jossa teho- ja palautusjaksot vuorottelevat, kun maasto vaihtelee. Alamäkien liu’ut ja hengähdystauot antavat hengitys- ja verenkiertoelimistölle aikaa palautua ja estävät liiallista rasitusta.

Auttaa painonhallinnassa. Parantaa sokerinsietoa ja kolesterolipitoisuuksia.

Sopii jokaiselle. Rasitustasoa on helppo säädellä. Kun hiihtäjä pitää vauhdin ja tehon itselleen sopivana säätelemällä hiihtonopeuttaan, hapen saanti ja -kulutus on tasapainossa.

Nivelystävällistä: Tukielimistöön ei juuri kohdistu iskuja, ja liukuva eteneminen ei kuormita tukirankaa liikaa.

Hoitaa mielenterveyttäkin, kun lisänä on luonnon ja ulkoilman virkistävä vaikutus. Sillä on yhteytensä muuhun terveyteen, muun muassa ruokahalun ja riittävän unen kautta.

Tehokasta kuntoilua myös leppoisammin tehtynä. Keho kokonaisvaltaisesti mukana, ja vaihteleva maasto takaa, että rauhallisemmassakin menossa välillä hengästyy.

Kuluttaa tunnissa 300–1000 kilokaloria eli 1450–4180 kilojoulea, noin saman verran kuin juoksu. Aerobic kuluttaa tunnissa 400–700, golf 300–450 ja kävely 200–500 kilokaloria. 200–500 kilokaloria vastaa muutamaa pientä välipalaa tai yhtä ateriaa. Suomalaisen 40-vuotiaan naisen keskimääräinen energiantarve päivässä ilman liikuntaa on noin 2 100 kilokaloria.

KOMMENTTI: Hiihto on hyvää liikuntaa, tehokasta, siltä tuntuu. Tänä talvena lunta tuli aikaisin, ja latuja tuli myös lähdettyä tunnustelemaan hyvissä ajoin.
Matkatavoitteita ei ole, ainoastaan se, että tulisi lähdettyä hetkeksi suksille. Ja kun lähtee, tulee nopeasti hyvä mieli. Hiihtäminen on useimmiten kuin lentämistä, niin hyvät ovat latupohjat ja luisto. Sukseni ovat sellaiset, etteivät voidettakaan tarvitse.
Kun ymmärtää olla toppaamatta liikaa vaatetta, vaikka lähtiessä vähän viluttaisikin, meno on nautinnollista kauniissa maisemassa. Lämmin tulee nopeasti. Liiassa varustuksessa ei hiihdosta nauti.
Kädetkin, jotka arjessa jäävät usein vähälle voimailulle, saavat hiihdossa työtä. Vastus vaihtelee, kun tasaisen väliin on ylä- ja alamäkiä.
On kiitollista huomata, että jo joidenkin kertojen jälkeen meno tuntuu kevyemmältä ja mäessäkään ei tule verenmaku kurkkuun, kun sen yrittää ylös asti luistella. Kukaan ei pakota mäkeäkään rehkimään, mutta pientä haastetta saattaa itselle tulla heitetyksi. Silti myös rennommalla tahdilla pääsee tuntumaan, että jotakin tuli tehtyä.


 • Kommentit

  • Toista tonnia mittarissa

   Tämän päivän perinteinen suksi on karvapohjainen skini. Se toimii joka säällä, kovilla pakkasilla, korkeilla lämpöasteilla sekä siltä väliltä. Pitoa löytyy ja voitelut ovat historiaa. Sopii erinomaisesti huonopolvisillekin, kun ei polkaise tyhjää. Hyvä ja helppohoitoinen suksi antaa hiihdosta entistä suuremman nautinnon.

  • Tuiskussa

   mä vaan hiihdän.

  • Naattija

   Paloisvuoren ladut on olleet loistokunnossa jo reilun kuukauden ja kilometrejä tullut ennätysmäärä.Vielä sekaan mahtuu ,vaikka kiitettävästi on porukkaa ladulla suihkinut,nuorempaa väkeä kun sais sinne lisää jollain konstilla.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *