EmediateAd

Taisto

24.4.2012 7:05 Atik Ismail

Maalla kevät on kauniimpaa. Pöljän tienoolla ihanaa. Lintujen runsaus peltojen laitamilla ilahdutti jälleen kerran matkatessani toissa päivänä Iisalmeen. Töyhtöhyyppiä, lokkeja, sorsia, ja totta kai kuovi. Sen ääni humalluttaa.

Iisalmen kyky, taito ja kymppikoulut jatkuvat hallikauden jälkeen ulkona. Sateessa, toivon mukaan myötäisessä tuulessa ja auringonpaisteessa.

Jalkapallo on yksi niistä monista urheilulajeista, joita voimme harrastaa ulkosalla. Hyvä niin. Kun nurmi tuoksuu, tulee aina hyvälle tuulelle.

Talven aikana sain tutustua moniin poikiin jalkapalloilullisissa merkeissä. Ahkerasti heitä harjoituksissa kävi. Jotkut jopa joka ikinen kerta. Se on hieno palkinto ohjaajalle.

Tästä talvesta on erityisesti jäänyt mieleen Nerkoon Taisto. Tekninen ja temperamenttinen pojanveitikka, joka osaa laukaista. Tarkat kudit singahtavat yleensä nurkkiin. Kuin Messillä. Ja auta armias, jos joku Taistolta pallon pois ottaa, tekee tämä tulinen poika varmasti kaikkensa, jotta saa sen takaisin. Usein liukumalla. Periksi ei anneta, perkule!

Jalkapallo on kulttuuria, mutta onko se taidetta? Siitä on puheltu, keskusteltu, väitelty vaikka kenen kanssa. Kun seurasin sunnuntaina maan ylintä sarjatasoa, niin peli oli välillä vähemmän nautittavaa, välillä ihan Yo tai Bueno! Si Si!

Oman pojan pelaaminen jännittää aina, eikä sitä oikein osaa seurata ilman kommentointia. Onneksi meillä on työläiskatsomo Joreineen ja Jameineen. Siinä me isot pojat elämme tunteella mukana, muka asiantuntijoina. No mene ja tiedä, tärkeintä on osallistuminen.

Nykyinen kulttuuriministerimme on puolueesta, jossa minäkin ajoittain olen mukana. Sanon ajoittain, koska nykyinen poliittinen tilanne ei minua miellytä. Tiedättehän, on olemassa muka hallittua rakennemuutosta, joka käytännössä tarkoittaa toimintojen supistamista ja niiden viemistä kohti pääkaupunkiseutua.

Alueellisesti pian kaikki on stadissa. Hallinnollisesti myös, vaikka joskus sitten ikään kuin myötätunnosta joitakin virastoja kehäkolmosen ulkopuolelle perustetaan. Näköharhaa.

Se, että puolueen (Vasemmisto) perusperiaatteina ovat kulttuurin vaaliminen, ylläpitäminen, tasa-arvoisuus, avoimuus ovat joutunut viime aikoina omalta kohdaltani suurennuslasin alle. Minusta ministeriöiden toimintatavat ovat vähintäänkin kyseenalaisia. Esimerkiksi taiteen puolella, uusi laki tulee supistamaan merkittävästi taidetoimikuntien määrää. Ja kun se vähenee, niin ei tarvitse olla Messi, että tietää mihin se johtaa.

Suosittelen, ja sen voi tehdä lämpimästi, kaikille Vasemmiston kuin myös demareiden kansanedustajille, ministereistä puhumattakaan, kaiken kaaoksen ja työn keskellä Yrjö Kallista. Totuudellisuutta. Ja valaistumista. Tai sitten vaikkapa vähän kevyemmin Veikko Lavin tuotannon kuuntelemista, Vepan, jonka syntymästä tuli eilen kuluneeksi 100 vuotta.

Se, onko jalkapallo taidetta taikka kulttuuria on samantekevää, mutta ihmisten ja työntekijöiden kohtelu ei! Siksi hämmästyttävää on, että poika pelaa Veikkausliigassa ilman sopimusta, ja ministeriöt tekevät päätöksensä salamyhkäisesti ja periaatteittensa vastaisesti.

Malliksi. Oppia vaikka Peekoosta, joka on AINA pitänyt sopimuksista kiinni!

Kirjoittaja on lähihoitaja ja kulttuurin moniottelija.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi