EmediateAd

Rangaistuksia kovennettava

16.5.2012 7:07 Seppo Kotilainen

Ovat ne nämä meidän poliitikkomme vaan eri veijareita, sillä he kykenevät muuttamaan jopa mustan valkoiseksi ja keräämään pisteet kotiin, vaikka olisivat kuinka kompuroineet ja takkinsa ryvettäneet. Ja syytettiinpä heitä mistä tahansa, niin järkiään he kiistävät kaiken ja väittävät etteivät ole mitään väärää tai sopimatonta tehneet.

Viimeisimpänä esimerkkinä vaikkapa kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Ilkka Kanerva, joka silmiään räpäyttämättä vakuutti ettei hänen sydämessään ole rikoksen muruakaan, vaikka käräjäoikeus oli tuominnut hänet lahjuksen vastaanottamisesta yli vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Niin tai näin, niin kyllä sen verran tolkutonta on meno sekä Kanervan lahjusjutussa että myös sekavassa vaalirahatouhussa ollut, että luulisi äkkiseltään omantunnon niin Kanervalta kuin monelta muultakin edes hieman karstoittuneen. Mutta toisaalta parempi on, kun ei rupea kenenkään toisen sydämen tilaa arvioimaan.

En malta olla siteeraamatta tässä yhteydessä päätoimittaja Ulla Appelsinin toissa viikonloppuna Ilta-Sanomissa ollutta erinomaista Lauantai-kolumnia:

"Reilut kaksi viikkoa sitten Suomea hallitsi yksi uutinen: Nova-oikeudenkäynti saatiin päätökseen ja vaalirahasotkuihin kytkeytyneet liikemiehet vietiin linnaan. Kovimman tuomion sai Arto Merisalo: kuusi vuotta vankeutta.

Nova-tuomioiden kanssa samana päivänä uutisoitiin toisestakin rikoksesta ja tuomiosta, huomattavasti pienemmällä tosin. Iltalehti kertoi, että kaksi nuorta miestä raiskasi 15-vuotiaan tytön. Ja tuomio? Vuosi ja yksitoista kuukautta ehdollista sekä 90 tuntia yhdyskuntapalvelusta.

Ei, tämä kirjoitus ei puolusta Arto Merisaloa. Hän on epäilemättä tällä hetkellä juuri siellä, missä hänen kuuluukin olla. Mutta silti on suuri houkutus verrata näitä rikoksia toisiinsa. Merisalo sai kuusi vuotta vankeutta talousrikoksista, mutta hän ei kuitenkaan fyysisesti vahingoittanut ketään - saati lapsia.

Koulutytön raiskaajat sen sijaan aiheuttivat uhrilleen todennäköisesti vakavan trauman, joka kulkee mukana koko elämän. Silti heidän ei tarvitse edes yhtenä ainoana päivänä käydä katsomassa, miltä elämä vankilassa näyttää."

Kolumninsa lopussa Appelsin kysyy aivan aiheellisesti, että onko rahaan kajoaminen tässä maassa oikeasti pahempi asia kuin lapseen kajoaminen? Ja tätä sietäisi kyllä niin lainlaatijoiden kuin rangaistuksia jakavien tuomareidenkin pysähtyä aivan vakavissaan miettimään.

Yhtä lailla kuin raiskauksista ja kaikista lapsiin kohdistuvista rikoksista, tulisi myös rattijuopumuksista koventaa rangaistuksia todella merkittävästi. On kerrassaan käsittämätöntä kuinka vähällä aiheuttamiinsa kärsimyksiin nähden niin raiskaajat, lapsiin kajonneet kuin myös rattijuopot nykyään pääsevät.

Yhtä käsittämätöntä on myös se, että edes Lapinlahdella tapahtuneen järkyttävän onnettomuuden jälkeen meno maanteillä ei ole yhtään rauhoittunut, vaan tilastojen mukaan pelkästään Pohjois-Savossa on kuluvan kuun aikana jäänyt kiinni keskimäärin neljä rattijuoppoa päivässä!!! Ja tämä on varmasti vain jäävuoren huippu.

Eli jotain pitäisi kyllä tehdä - ja vieläpä kiireesti. Tehokkainta olisi varmasti alentaa heti pikimmiten promillerajoja sekä koventaa rangaistuksia ottamalla jo ensimmäisestä kerrasta auto valtiolle ja passittamalla kuski vankilaan. Tämä olisi raju keino, mutta ikävä kyllä valistus tai mikään miedompikaan pelote ei näytä tepsivän, ja yksikin rattijuoppo liikenteessä on liikaa.

Kirjoittaja on maanviljelijä Iisalmen Kirmalta.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi