Kuravettä

2.4.2012 6:04 Tommi Korpihalla

Onneksi oli eilen pakkasta ja viime yönäkin.

Rapakot sopivasti jäässä, niin eipä tarvinnut kuravettä ryystää.

Mutta niinkin on käynyt. Kävikö sinulle eilen?

Joitakin vuosia sitten jekutin toimituksen väkeä sähköpostilla. Kerroin, että syntymäpäiväni kunniaksi kahvihuoneessa on tarjolla hillomunkkia tai jotain muuta vastaavaa. Viestissä luki, että olkaa hyvät ja ottakaa itse samalla kuin kahviakin.

Jokunen hetki kului, kun yksi kollega tuli kysymään, että mihin kahvihuoneeseen olen herkut piilottanut. Oli etsinyt jääkaapin ja varmaankin myös asiakaspalvelun kahvihuoneen, muttei herkkuja löytynyt.

Vieressä oli toinenkin kollega, joka arvasi mistä on kyse. Siitäpä sitten pienet naurut saimme. Ei tosin juotu kuravettä, vaan kahvia.

Mutta jostain syystä tuo juksatuksi tullut kollega mökötti koko loppupäivän.

Viime viikon lopulla vilkaisin arkistoa. Monenlaisia aprillipiloja on tehty, mutta sama aihe on toistunut ainakin kahdesti. Kolme vuotta sitten Olvilla oli muka ongelmia uusien käymisastioiden kanssa. Vanhat säiliöt piti vaihtaa uusiin, mutta vanhoissa oli vielä valmista juomaa, joka oli jäänyt pullottamatta.

Kaupunkilaisille tarjottiin mahdollisuutta, että käymisastioihin jäänyttä olutta saa hakea omiin asioihin.

Pila oli ajankohtainen, sillä Olvi Oyj oli juuri muutamaa viikkoa aiemmin kertonut uusista investoinneistaan.

Vuonna 2000 Olvilla oli sama ongelma. Silloin syy oli se, että panimon Liettuan tehtaalle piti siirtää Iisalmessa käytössä olleet käymisastiat, mutta ne piti tyhjentää kaupunkilaisten astioihin ennen sitä.

Aprillijutussa ohjeistettiin, että astiaksi käyvät pullot tai kanisterit, mutta niissä pitää olla korkki tai kansi päällä.

Muistelen, että tuolloin radiokin kertoi uutisesta. Jälkeenpäin minulle asti tuli tieto, että silloinkin oli portilla ollut autoja, joissa oli kyydissä isoja saaveja ja sammioita.

Olvi on siis ollut kestoaihe, mutta jotain syystä se menee helposti läpi. Yksi hyvän aprillipilan ominaisuuksista lieneekin se, että aihe on ajankohtainen. Kun lukija on pari päivää aiemmin huomannut uutisen Olvin investoinneista, on ymmärrettävää, että kohta uskotaan vähän kummalliseltakin vaikuttava aprillijuttu.

Mutta onhan aprillijuttuja paljon muitakin. Luuniemen kärki on myyty yksityisille, Suomen sodan aikaisia miekkoja on löytynyt Simonojasta, Normetin tekemä jäänmurtaja lähti kohti Suomenlahtea ja eukonkanto on siirretty hiihtoputkeen. Riittäähän näitä.

Nyt en vielä tiedä, kävikö joku eilen katselemassa Paloisvirtaan asennettuja hydroksyylihapposuodattimia.

Oma suosikkini on vuodelta 1998. Silloin uutisoitiin, että Iisalmeen puuhatun Via Dolorosa -vaellusnäytelmän jäinen pienoismalli on esillä Kulttuurikeskuksen lämpiössä.

Paljon puhuttanut ja julkisuudessa ollut matkailuhanke keräsi kymmeniä uteliaita katselemaan.

Erään kaupunkilegendan mukaan ihmettelijöiden joukossa oli myös kirkkoherra Arno Toivanen.

Seurakunnathan olivat mukana Via Dolorosan järjestelyissä ja suunnittelussa, joten vähän kummalliselta vaikuttaisi, jos Toivanen siellä oikeasti kävi.

Vielä kummallisemmaksi aprillipila kävi, kun saman vuoden syksyllä Via Dolorosan toiminnanjohtaja Pirjo Lätti kertoi, että Iisalmeen on tulossa Via Dolorosan pienoismalli.

Silloin meidän piti laittaa otsikkoon, että tällä kertaa kyse ei ole aprillipilasta.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Heidi kirjoitti 02.04.2012 14:02


Hahahahah  Minäpä en menny lankaan ollenkaan

Kommentoi