EmediateAd

Käyttäisittekö, herra presidentti, valtaanne?

14.3.2012 5:05 Leila Pietikäinen

Hyvä herra presidentti Sauli Niinistö, voisitteko te mahtikäskyllänne palauttaa järjestyksen tähän maahan ja poistaa kesäaikasysteemin.

Naapurimaan Medvedevin käskyllä Venäjä lakkasi siirtelemästä viisareita viime vuonna. Se tosin jätti voimaan kesäajan eikä luonnollista, auringonkierron mukaista normaaliaikaa. Samapa sille, eipä tarvitse jatkuvasti olla aikaa muklaamassa.

Jos Medvedev, miksette tekin, herra presidentti? Kyllä teillä valtaa sen verran vielä jäljellä on.

Kesä- ja talviaikojen vuohkaaminen eestaas on täysin tarpeetonta. Monet maat eivät edes ole mukana moisessa pelleilyssä.

Katukoon katkerasti ideaansa se kurja, joka tämän ajatuksen alunperin ilmoille päästi. Se ensimmäinen kurja oli Yhdysvaltain presidentti Benjamin Franklin, tosin hän ehdotti sitä kuulema leikillään.

Vakavissaan kesäajan käyttöönottoa ehdotti muuan britti, William Willett kirjassaan jo 1907, mutta tuolloin ei Britannian hallitus taipunut ehdotukseen. Ajan rukkaamisen sanottiin rikkovan vuorokausirytmin.

Fiksuja, tiesivät sen jo silloin!

Kaikkitietävän Wikipedian mukaan kelloaikoja rukattiin ensimmäisen kerran ensimmäisen maailmansodan aikaan, mutta siitä luovuttiin heti sodan jälkeen epäsuosittuna (yllättävää!).

Toisen maailmansodan aikana se taas palasi käytäntöön. Euroopan valtiot ottivat viisareiden venkslaamisen pysyvästi käyttöön 1980, Suomi 1981.

Perusteluthan olivat vallan mahtavat: säästyy energiaa, kun iltaisin ei tarvitse niin aikaisin käyttää sähkövaloa. Energiansäästöperustelu on sittemmin kumottu monissa tutkimuksissa. Ei säästy yhtään.

Toisissa tutkimuksissa sen sijaan on todistettu, että aikarytmi panee ihmisen sisäisen kellon sekaisin. Se puolestaan vaikuttaa unettomuuteen, joka puolestaan aiheuttaa erilaisia terveysongelmia mm. sydänkohtauksia.

Muistikin heikkenee ja oppiminen vaikeutuu.

Sitä ollaan huhtikuun alussa ainakin viikon päivät aivan tööt, ja työvireys on nolla tai sen alapuolella. Entä lapset kouluissa ja päiväkodeissa, sekaisin ovat piltitkin.

Sitä paitsi ajan kanssa pelehtiminen aiheuttaa monenlaisia ylityö- ja suunnittelukustannuksia. Esimerkiksi ohjelmistotekniikan alalla käytetään valtavia määriä työtunteja kaksi kertaa vuodessa, kun ohjelmoijat joutuvat tekemään erikoisjärjestelyjä kansainvälisessä tieto-, maksu- ja henkilöliikenteessä.

Saati ne miljoonat kellot, joita yrityksissä ja yksityisissä näplätään uuteen aikaan.

Eläimetkin ovat ihan pihalla siirtelyn takia. Maatiloilla lehmärukat kärsivät toisella kerralla tuskasta, kun maito kertyy tisseihin eikä lypsäjää näy, toisen kerran maitoa tullaan heruttelemaan liian aikaisin.

Koiralauman kanssa elämä vaihtojen aikaan on myös raastavaa. Kohtapuoliin, maaliskuun lopulla kuonolaiset venyttelevät ja haukottelevat, miksi emäntä jo nyt konkoilee pystyyn, nälkäkään ei ole eikä pissitä.

Syksyllä karvakuonot käyvät tuuppimassa emäntäänsä vastaavasti ylös tuntia liian aikaisin. Ovat ihmeissään, kun ihminen vaan makaa.

Hamstereilla tehdyn tutkimuksen mukaan jyrsijät kärsivät aikaerosta vielä kuukauden toipumisajan jälkeenkin. Eipä kumma ole, jos ihminenkin kärsii.

Onko tässä, herra presidentti, mitään järkeä?

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi