EmediateAd

Virkeänä kesälomalle

5.5.2012 7:04 Tuula Väätäinen

Työpsykologien mukaan lomalle pitäisi lähteä levänneenä, mutta usein lomaa edeltävät ajat kuluvat vauhdilla. Asiantuntijat sanovat, että loman pitäisi olla yhtäjaksoisesti vähintään kaksi viikkoa, jotta aito irtaantuminen työstä voisi tapahtua.

Loman odotus siivittää arjen tunnelmia ja liioitellunkin idyllinen rantalaituri voi siintää ajatuksissa.

Työn organisoinninkin kannalta on tärkeää suunnitella hyvissä ajoin, mitä töitä pyrkii hoitamaan pois alta, ettei viimeisille työpäiville jää kauheaa sumaa. Entä mitä ehtii tehdä loman jälkeen?

Ihanteellista olisi, jos jopa kotityöt kuten siivoukset tai pakolliset mökkiremontit voisi hoitaa ennen lomaa kuntoon. Tällöin loma on todellista lepoa ja irtiottoa, mutta monellako tähän on mahdollisuus?

Kiireen ja stressin kourissa energiaa voi kuluttaa epäolennaiseenkin. On tärkeää pysähtyä harkitsemaan, mihin keskittyy. Tarvitseeko aivan kaikkea tehdä?

Töissä monia kuluttavat suuri työtaakka, kiire, huono työilmapiiri ja pätkätyöt. Uupumus voi tulla monenlaisista asioista. Ellei jo arjessa satsaa tarpeeksi nukkumiseen ja harrastuksiin, saattaa vähitellen uupua niin, ettei palautuminen enää onnistu.

Tarpeeksi aikaisessa vaiheessa loma tai kuntoutus voi katkaista kierteen, jolloin uupumista ei pääse syntymään.

Lomalla ajatukset pitäisi joka tapauksessa saada irti töistä. Perheellä, lapsilla ja ystävillä on usein suuret odotukset, jotka eivät välttämättä olekaan kaikkien tiedossa.

Kun loma on saatu sovittua, perheessä tai tuttavapiirissä on ehkä syytä keskustella odotuksista. Ei pidä olettaa, että toiset tietävät, mitä kukin haluaa tehdä.

Helposti yksi pitää itsestään selvänä, että lomalla kuuluu sukuloida, ja muilla onkin muut toiveet.

Sinkuilla ja määräaikaisuuksissa uurastavilla taas lapsiperheelliset työkaverit voivat toistuvasti mennä edelle lomista sovittaessa. Perheellisille yhteisen loman löytäminen on tärkeää, mutta jatkuvasti sivuutetun on uskallettava sanoa, jos haluaa joskus lomaa juhannusviikolla tai hiihtoloman aikaan.

Oman hengähdystaukonsa suhteen on uskallettava olla itsekäs ja tuotava toiveensa esiin. Voihan olla, etteivät kaikki tavanomaiset lomaviikkonsa ja -rutiininsa läpi saaneet niitä lopulta joka vuosi haluaisikaan. Työpaikkojen yhteishengen ylläpitämisessä on tärkeää, että myös lomien sijoittuminen työntekijöiden kesken tapahtuu avoimesti ja kaikkia kuullen.

Psykologiassa tunnetaan Abilenen paradoksi, jossa kaikki perheenjäsenet pyrkivät miellyttämään toisiaan ja lähtevät yhdessä raskaalle automatkalle kuumana kesäpäivänä. Myöhemmin selviää, ettei kukaan oikeastaan olisi reissulle halunnut, mutta kaikki pyrkivät miellyttämään toisiaan. Seurauksena kaikkien lomaa tuhrautui turhaan.

Kuluuko oma lomasi muiden oletettujen lomatoiveiden täyttämiseen? Vai palaatko lomalta kylläisenä lomakokemuksista, yhdessä ja yksin koetuista virkistävistä hetkistä?

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

irma karinen kirjoitti 08.05.2012 09:20
Kansanedustajilla on todella tietoa ja ennen kaikkea kokemusta lomailusta, on lomaa, mitä viettää,  ja  "pehmeälasku" palata arkeen ja työhön. Äänestäjällä ne asiat lomien, niin kuin kaiken käytännön osilta ovat toisin?  
Optimisti jolla kirjoitti 05.06.2012 09:48

Meikäläiselläkin rankan työvuoden jälkeen vaimo hengittää jo niskaan uudesta piharakennuksesta... Jää lepo haaveeksi. Kerronpa, että valtiovallan taholta ja vielä NAIS kansanedustaja käskee rentoutumaan!

Kommentoi