EmediateAd

Turvassa

14.4.2012 7:04 Elsi Katainen

Onko sinulla turvallinen olo elinympäristössäsi? Mitä turvallisuus oikeastaan tässä maassa tarkoittaa? Sisäinen turvallisuus Suomessa ei ole yksin ääri-ilmiöiden torjumista tai sitä, että maassa ei ole sotaa. Turvallisuus on useimmille meistä ihan jokapäiväistä arjen sujuvaksi tekevää oloa ilman pelkoa. Sitä, että ulkona uskaltaa liikkua, hätänumeroon vastataan ja naapuri tunnetaan. Myös mitä suurimmassa määrin sitä, että apua on saatavilla, kun sitä tarvitaan. Jo tieto siitä usein riittää.

Kokoomusjohtoinen hallitus on ohjelmassaan asettanut hyväksi tavoitteekseen tehdä Suomesta Euroopan turvallisin maa vuoteen 2015 mennessä. Sellaisessa maassa kaikki ihmiset ja eri väestöryhmät kokevat yhteiskunnan yhdenvertaisena ja oikeudenmukaisena. Hallitus on luvannut myös tehostaa harvaan asuttujen alueiden viranomaisyhteistyötä.

Sisäisestä turvallisuudesta vastaavan eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenenä ja asiaa tarkasti seuranneena olen hyvin huolissani siitä, että tällä menolla hienot tavoitteet jäävät sanahelinäksi. Viranomaisyhteistyötä heikentävät reuna-alueilla merkittävästi varuskuntien lakkautukset, ja kehysriihen päätökset toivat vain lisää murhetta.

Laskutoimitus on yksinkertainen: kun poliisin määrärahoista leikataan, poliisien määrä vähenee. Siitä seuraa se, että yhä useampi varsinkin pienempi rikos jää alkuunsa tutkimatta saati selvittämättä, liikenteen valvonta vähenee ja poliiseja jää ja valmistuu työttömäksi.

Huolestuttavinta on kuitenkin syrjäseutujen hälytysaikojen piteneminen. Jo nyt pitkien etäisyyksien alueilla poliisin tulo paikalle voi kestää kauan. Entä kun se kestää tosipaikankin tullen tunteja? Poliisin toimintavalmiusajat vaihtelevat kuntakohtaisesti todella huomattavasti.

Pohjois-Savon kunnista Keitele, Vesanto, Rautavaara, Tervo ja Pielavesi mahtuvat pisimpien toimintavalmiusaikojen koko maan kattavalla listalla 26 kunnan kärkeen. Keiteleellä poliisia joutuu alkuvuoden tietojen mukaan odottamaan keskimäärin tunnin ja 16 minuuttia. Tällä tuloksella Keitele yltää koko maan viidennelle sijalle. Vertailun vuoksi, maan keskitaso on vajaat 17 minuuttia. Aluehallintovirastojen tekemän peruspalvelujen arviointiraportin mukaan Pohjois-Savossa rikosten ja hälytystehtävien määrä on kuitenkin kasvanut maan keskitasoa enemmän.

Turvallisuuden tunteeseen ei riitä yksin poliisin hyvä toiminta. Myös ennaltaehkäisevää näkyvyyttä tarvitaan. On vaarallista peliä, kun harvaan asutuilla seuduilla opitaan siihen milloin poliisi on paikalla ja milloin ei. Jo nyt on sellaisia tilanteita, että seudun asukkaat ovat oppineet milloin voi toimia säännöistä piittaamatta tietäen, ettei poliisi kuitenkaan tule.

Suomalaiset ikääntyvät ja turvattomuuden tunne lisääntyy sen myötä. Kodin turvallisuustarpeet kasvavat ja avun on oltava lähellä jo tapaturmien vuoksi. Keskittämis- ja leikkausvimmassa toteutettava kuntauudistus vastaa tähän tarpeeseen viemällä palvelut kauemmas. Tutkitusti kuitenkin juuri palvelujen turvaaminen, yhteisöllisyyden kokeminen ja tulevaisuudenuskon olemassaolo ovat keskeisiä ihmisten turvallisuuden kannalta.

Sisäinen turvallisuus ja hyvä turvallisuuskulttuuri eivät synny itsestään, vaan se vaatii yhteistä tahtoa ja ponnisteluja. Sisäiseen turvallisuuteen panostaminen luo hyvinvointia ja ehkäisee ongelmien syntymistä. Pitkällä aikavälillä se tuo myös säästöjä.

Joka tapauksessa sisäiseen turvallisuuteen panostaminen luo hyvinvointia - turvallisuutta omassa elämässämme.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

paljonvartijaksi kirjoitti 15.04.2012 15:48
Turvassako? Ammoin kainuulainen hyvin kookas kirkkoherra ajeli pienellä "kuplavolkkarillaan" kohti maakunnan keskuspaikkaa "kolomen jiin kajjjaania". Vierellä istunutta kainuulaismummoa kova vauhti alkoi pelottaa. Hän hätäpäissään loihe lausumaan: "hyvä se papin on näin ajella, van minnuo tässä pelottaa". Silloin suurehko kenkä löysi jarrupolkimen. Tavallisen kansalaisen, koko kansakunnan sisäinen turvallisuus voidaan tänä päivänä ilmaista papin kyydissä olleen ilmausta lainaten: "Minnuo pelottaa". Päättäjillä lienee turvamiehensä, mikä sekin on enemmän uutta Suomessa, pohjoisessa lintukodossamme? Milloin painaa "isokenkä" jarrua kansalaisten turvaksi?
Juuret iisalmessa kirjoitti 18.04.2012 11:18


Turvassako?Soitin hätäisenä hätäkeskukseen,  saadakseni apua, pyytäen poliisia tulemaan.Minulle oli tultu tekemääm henkistä ja kehollista väkivaltaa ,lapsuuden kodissani.Poliisi ei tullut ,eikä tullut ,kun hädissäni pyysin toista kertaa  tulemaa ,viisi tuntia myöhemmin, kun pahan tekijä palasi portille takaisin.Ei saanut tuomiota.Minulta meni luotto avun pyyntöön ja  oikeuteen.

Kommentoi