EmediateAd

Lopettakaa ajanpeluu!

9.6.2012 7:05

Talvivaaran tempaus - henkilöstön sotkeminen työrauhan nimissä takuumiehiksi ympäristötuhoissa - kertoo johdon toimintatavoista. Kyllä varmaan työntekijät tekevät sen, minkä johto määrää. Ei se sanavapausasia ole. Se on siitä kiinni, noudattaako johto edes omia vesistöpäästölupiaan ja niin kuin on nähty, ei noudata, vaan ylittää ne rajusti ja myöntää toki itsekin, että näin on.

Vain laittamalla päästörajat luontoa kestävälle tasolle Talvivaaran arvostelu loppuu.

Eihän ihmisillä ole muuta tapaa vaikuttaa. Vai olisiko jokin Koijärvi-liike -malli sittenkin vaikuttamiseen parempi tapa?

Jos Talvivaaran johto ja ympäristövastuuhenkilöt luulevat, että aika tekee tehtävänsä ja ihmiset väsyvät, kun ympäristöasioiden kuntoon saattamista pitkitetään ja mitään ei tehdä, näin se ei kyllä ole. Sen sijaan arvostelu ja syyttely lisääntyy ja voi saada aivan uusia toimintatapoja.

Olisiko viisainta viimeistään nyt laittaa ympäristöasiat kuntoon ja lopettaa ajanpeluu? On kukaties tehty jo liian paljon korvaamatonta vahinkoa, mitä ei korvata edes rahalla.

Kainuun Ely, käyttäkää lain suomaa hallintopakkoa ja sulkekaa tehdas, jos sitten Talvivaaran johto ottaa ympäristöasiat tosissaan, ja jos ei ota, sulkekaa tehdas lopullisesti ainakin tältä toimijalta. Voisihan jatkajaksi löytyä sellainen taho, joka asiansa osaa. Tämän vuoden loppuun on liian pitkä aika antaa kuormittaa myrkyllä vesistöjä ja pohjavesiä. Siitä tulee ympäristötuho.

Ympäristöministeri Niinistö on teille antanut vallan toimia. Käyttäkää tätä mahdollisuutta. Voitte vielä pelastaa, mitä pelastettavissa on. Ministeri Niinistölle tämä Talvivaara taitaa olla liian arka pala käyttää korkeimman virkamiehen valtaa, kun siirtää vallan alaisilleen. Tiedä sitten, miksi.

Ministereiden Niinistön ja Häkämiehen sooloilu Talvivaaran kanssa kertoo valtataistelusta: kuka on herra talossa. Tätä tilannetta Talvivaara käyttää hyväkseen. Käy vain kalliiksi ympäristölle ja viime kädessä veronmaksajille. Tuskin näitä sotkuja Talvivaara maksaa, vaikka niin pitäisi olla.

Talvivaaran johto, kutsukaan lehdistöä vierailulle ja antakaa vapaa tiedonvälitysmahdollisuus. Esitelkää, miten aiotte hoitaa ympäristöasiat. Olisi varmaa ja reaaliaikaista tietoa siitä, teettekö asialle mitään.

Jos näin ette tee, niin miksi ette?

Ministeri Häkämiehen maininta valitusten rajoittamisesta Ely-keskuksiin on täysin käsittämätön. Kyllä ihmisillä on oltava valitusvapaus, jos jokin toimija toimii vastoin lakeja ja asetuksia. Kuten esimerkiksi Talvivaara. Paremminkin olisi syytä säätää ympäristölait sellaisiksi, että ei ole tulkinnanvaraa. Siinä olisi, ministeri Häkämies, paras keino vähentää valituksien määrää.

REINO RÖNKKÖ iisalmi

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi