EmediateAd

Työtulovähennys - uutuus, josta puhuttu liian vähän

17.8.2008 6:08

Veronkevennykset ovat hallituksen budjettiriihen kuumin aihe. Kaikki eivät sulata valtionvarainministeriön ehdotusta, jossa 1,3 miljardin euron kevennykset toteutettaisiin tasaisesti kaikissa tuloluokissa - eli prosentit olisivat samoja mutta euromääräiset kevennykset suurempia ylemmissä tuloluokissa.

Valitettavasti toinen verotuksen tasoon liittyvä elementti eli uusi työtulovähennys on jäänyt keskustelun ulkopuolelle, kun siitä ei ole ollut riittävästi tietoa. Eikä ole vieläkään, koska vähennyksen suuruudesta ei ole päätetty.

Työtulovähennys kohdistuu pieni- ja keskituloisiin. Sillä korvattaisiin pari vuotta sitten käyttöön otettu valtionverotuksen ansiotulovähennys. Se otettiin käyttöön, koska pieni- ja keskituloisten verojen keventäminen haluttiin suoraan valtion kontolle.

Mallissa on kuitenkin ongelmia ja se pitää korvata uudella.

Tärkeää on, että vähennysjärjestelmä on veronmaksajan kannalta selkeä, mutta tärkeintä on, miten sillä kevennetään pienituloisten verotaakkaa. Se on poliittisen tahdon kysymys.

Verotukseen liittyvät tuloeroja tasaavat elementit pitäisi nykyisessä veromallissa sisällyttää pääsääntöisesti valtionveroon. Työtulovähennys on sellainen. Vähennys tehdään valtionverosta, ja jos sitä ei kerry maksettavaksi riittävästi, niin siten kunnallisverosta tai jopa kirkollisverosta.

Näin työtulovähennyksen kevennys tullee kohdistumaan myös niihin pienituloisimpiin, jotka eivät maksa valtion tuloveroa ollenkaan. Se on tärkeä ja oikea ajatus.

Työtulovähennys ja veronkevennysten kohdistaminen tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin muuttavat verotusta tasaveromallin suuntaan. Marginaaliveroprosentit alentuvat, mutta muutosten oikeudenmukaisuus pientuloisimpien kannalta on kiinni työtulovähennyksen suuruudesta.

Budjettiriihen todellinen kädenvääntö pitäisikin käydä siitä, kuinka suuri osa yleisiin veronkevennyksiin aiotuista euroista ohjattaan työtulovähennykseen - se todella kohdistuisi pienituloisiin.

Se, että eri tulomuotoja verotetaan kovin eri tavalla, ei ole perusteltua - järjestelmää käytetään härskisti hyväksi. Yksinkertaisin ja tulonhankintaan motivoiva ratkaisu olisi tasaverossa, jossa pienet tulot jäisivät kokonaan verotuksen ulkopuolelle.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi