EmediateAd

Nuorisotyöttömyys on tikittävä aikapommi

26.7.2009 6:04
Kuva: Markku Ropo

Nuoria työttömiä on Ylä-Savossa kuusisataa.

Nuorisotyöttömyys on Ylä-Savossa noussut jo hälyttäviin lukemiin.

Pohjois-Savon TE-keskuksen tuoreen työllisyyskatsauksen mukaan alle 25-vuotiaita työttömiä oli seutukunnassa kesäkuun lopussa lähes kuusi sataa. Määrä on tuplaantunut viime kesästä.

Ylä-Savossa nuorten tilanne on hankala, sillä seutukunnassa paljon työllistävät metalliteollisuuden yrityksen ovat taantuman vuoksi vaikeuksissa. Työpaikkoja ei ole juurikaan tarjolla - jopa harjoittelupaikat ovat kiven takana.

Nuorten työttömyys on vakava yhteiskunnallinen ongelma. Pitkittyessään työttömyys voi johtaa nuoren syrjäytymiseen, joka on aina inhimillinen katastrofi.

Syrjäytyminen käy kalliiksi myös yhteiskunnalle. Valtiotalouden tarkastusvirasto on vuonna 2007 julkaisemassa raportissaan laskenut, että yhden nuoren syrjäytyminen lopullisesti työelämästä ja koulutuksesta maksaa 27 000 euroa vuodessa.

Jos syrjäytyminen kestää 40 vuotta, yhdestä syrjäytyneestä aiheutuu 700 000 euron kansantulon menetys.

Syrjäytymisvaarassa ovat erityisesti ne nuoret, joilla ei ole toisen asteen koulutusta. Ongelmallista kuitenkin on, että kaikki nuoret eivät pääse ammattikouluun, vaikka haluaisivat. Esimerkiksi Ylä-Savon ammattiopiston ovet eivät kaikille halukkaille avaudu aloituspaikkojen vähyyden vuoksi.

Ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja täytyy lisätä. Hallituksen on syytä toimia jo elokuussa, kun se käsittelee lisätalousarviota.

Myös oppivelvollisuuden ulottamista toisen asteen koulutukseen tulisi harkita.

Nuoret tarvitsevat myös yksilöllistä ohjausta työttömyystilanteessa. Vuonna 2005 Suomessa astui voimaan nuorten yhteiskuntatakuu, jonka tarkoituksena on auttaa nuoria työmarkkinoille tai koulutukseen ripeästi.

Takuun mukaan jokaiselle yli 17-vuotiaalle nuorelle pitäisi kolmen kuukauden kuluessa työttömyyden alkamisesta tehdä TE-toimistossa yksilöllinen suunnitelma tulevaisuuden varalle.

Valtakunnallisesti yhteiskuntatakuu toteutuu vain 75 prosentille nuorista. Iisalmen TE-toimistossa jokainen nuori pyritään huomioimaan, sillä keväällä toimistoon palkattiin pelkästään nuorten asioihin keskittyvä työvoimaneuvoja.

Työvoimapoliittiset toimenpiteet eivät kuitenkaan ole lääke varsinaiseen ongelmaan eli työpaikkojen vähyyteen. Hallitukselta sopii odottaa elokuussa lisäelvytyseuroja taloudellisen toimeliaisuuden piristämiseksi, sillä työttömyyttä ei saa päästää kasvamaan liian suureksi.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi