EmediateAd

Hirvikannan pienuudesta on sekä hyötyä että haittaa

23.5.2012 7:04
Kuva: Kimmo Pöri, arkisto

Hirvi ja taimikko. Huono yhdistelmä ainakin taimikon omistajan kannalta.

Eivät saa hirvet sen siunaaman rauhaa Suomen metsissä.

Kookkaan ja komean metsien eläjän henkeä ja runsasta lihasaalista himoitsevat niin metsästäjät kuin ravintoa tarvitsevat eläimetkin.

Milloin hirviä on liikaa, milloin liian vähän. Riippuu ihan siitä, mistä vinkkelistä milloinkin määrää tarkastellaan.

Hirvikanta elää aaltoliikettä. Tämän hetken kaltainen kannan vähäisyys koettiin viimeksi 90-luvun puolivälissä.

Riistanhoitoyhdistykset ovat havainneet Ylä-Savon hirvikannan nyt peräti romahtaneen. Kiuruveden rhy:n toiminnanjohtaja Risto Juntunen arvioi (IS 22.5.) romahduttajan pääasiallisena syynä olevan metsästäjien tyhmyyden eli yksinkertaisesti sen, että hirviä ammutaan enemmän kuin kanta ehtii lisääntyä.

Vieremän suunnalla syytellään hirvien vähyydestä susien ahneutta. Hukat popsivat alueella arviolta yhden hirven viikossa. Sopii jo miettiä, häviävätkö Vieremältä sudet, jos hirviä ei riitä enää syötäväksi, vai alkavatko sudet työntyä nykyistä useammin pihoihin ahdistelemaan koti- ja tuotantoeläimiä.

Hirvien vähenemisellä on myös selvästi myönteisiä vaikutuksia. Mitä vähemmän hirviä, sitä vähemmän hirvikolareita ja sitä vähemmän hirvien aiheuttamia taimituhoja. Hirvien määrä on vähentynyt koko 2000-luvun.

Hirvi on rauhallinen, mutta liikenteen sekaan eksyessään hengenvaarallinen. Viime vuosina hirvikolarien uhrien määrä on vähentynyt huomattavasti. Tähän on huomattava ansio myös henkilöautojen kehittyvillä turvalaitteilla, aiempaa kestävämmillä autojen korirakenteilla ja myös hirviaidoilla ja hirvinauhoilla.

Vielä vuosituhannen vaihtuessa Suomen metsissä löntysteli yli 140 000 hirveä. Nyt määrä on vähentynyt 90 000:n huitteille. Jo ennen Ylä-Savon nyt yllättänyttä "hirvipulaa" kantoja vähennettiin runsaasti Kainuussa, Oulun alueella ja Lapissa. Näillä alueilla kaatolupia vähennettiin jo viime syksynä huomattavasti. Pohjois-Karjalassa mentiin eri suuntaan ja lupia lisättiin yli 40 prosentilla.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi