Euroopan myllerrykset heijastuvat meillekin

9.5.2012 7:01
Kuva: SAKIS MITROLIDIS, Lehtikuva

Kreikan äärioikeiston kannattajat juhlivat vaalivoittoa sunnuntaina Thessalonikissa.

Ranskan vaalitulos voitto Ranskalle ja Euroopalle, Kreikan vaalitulos tappio Kreikalle ja Euroopalle.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) kommentti maanantain MTV3:n uutisissa kuvaa vasemmiston tunteita sunnuntain vaalituloksista. Asia ei ole ihan niin yksinkertainen kuin Tuomioja lausui. Kulunut viikko on ollut Euroopassa hämmennyksen aikaa. Monen huulilla kaikuu kysymys: mihin suuntaan EU on menossa?

Varsinkin Kreikan vaalitulos on erittäin kimurantti. Entiset valtapuolueet saivat odotetusti kansan tuomion. Sosialistien Pasok menetti kannatuksestaan 30 prosenttiyksikköä ja keskustaoikeistolainen Uusi demokratia 15 prosenttiyksikköä. Samalla ääriliikkeet niin oikealla kuin vasemmalla kasvattivat kannatustaan roimasti. Samalla sekä euro- että EU-kriittisyys nostivat päätään.

Jo nyt on analysoitu, että Kreikan vaalit olivat maan poliittisen järjestelmän romahdus. Muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi tiistaina Helsingin Sanomille, että Kreikan vaalitulos kuvastaa ihmisten uskon menetystä demokraattisiin järjestelmiin. Talouskomissaari Olli Rehn jyrähti jo maanantaina, että Kreikan on pidettävä kiinni taloudellisista sitoumuksistaan ja jatkettava säästöjen tiellä. Koska EU on tukenut Kreikkaa, on Kreikan pidettävä kiinni omista sitoumuksistaan, Rehn viestitti.

Myös Ranskan vaalitulos muuttaa ainakin osittain maan suuntaa. Francois Hollande on kritisoinut julkisesti erityisesti Saksan vahvasti ajamaa säästöpolitiikkaa. Ranskan tilanne on kuitenkin toinen kuin Kreikan. Mitä todennäköisemmin Gallian kukkojen siipien pöyhistely laantuu ajan kanssa.

Eurokriisi on myllännyt monen maan poliittista karttaa uusiksi. Eri puolella maanosaa on tullut ja vielä tulee erikokoisia jytkyjä. Poliittinen epävarmuus heijastuu myös talouteen. Jos esimerkiksi Kreikka irtautuisi eurosta ja maa menisi selvitystilaan, olisi sillä heijastuksia Suomen ja maakuntamme orastavaan talouskasvuun. Pohjois-Savon Liiton ja Ely-keskuksen aluetalouskatsauksen mukaan maakunnan yritysten liikevaihto on kääntynyt kasvuun ensimmäistä kertaa vuoden 2009 jälkeen.

Toivottavasti tämä kasvu ei jää vain väliaikaiseksi ilmiöksi.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi