keskiviikko 21.3.2018
Pentti

Meni niin kuin Strömsössä!

Ylä-Savon Puutarhaseura ry haluaa tarjota yläsavolaisille puutarhaelämyksiä ja sellaisia koimme viikko sitten lauantaina matkaamalla 50 hengen voimin Vaasan seudulle.
Ensimmäinen vierailukohteemme oli Sainion Taimisto Hagelbyssä. Isäntä Pentti Sainio esitteli yli 50v. toimineen, todella siistin ja viihtyisän taimiston, jossa kauppa oli käynyt seudun talven taimituhojen takia hyvin. Tyhjänä ei ollut Rissasen bussin alaosakaan, kun jatkoimme matkaamme kohti Raippaluotoa.
Mäkimaisemien ihmisten silmä lepäsi kauniissa saaristolaismaisemassa, lounas maistui meren rannalla ja kyllähän Suomen pisin silta on todella vaikuttava näky. 1045 m pitkä Raippaluodon silta on rakennettu korvaamaan Suomen vilkkaimmin liikennöity lauttareitti saariston ja mantereen välille ja Martti Ahtisaari avasi sen liikenteelle v.1997.
Kylläisinä jatkoimme matkaamme Strömsöön, Vaasa Hollywoodiin, jossa ammattitaitoiset oppaat kertoivat huvilan sekä alueen historiasta ja arjesta tänään. Saimme nähdä kulissit, missä suosittua life-style ohjelmaa kuvataan vuoden ympäri. Huvilan rakennutti 1850-luvulla äveriäs poikamies Adolf Grönberg itselleen kesäpaikaksi ja vuosien saatossa useiden vaiheiden jälkeen huvila päätyi Vaasan kaupungin omistukseen. 2000-luvun alussa Yle kunnosti huvilan ja nyt se on työpaikka 15 ihmiselle läpi vuoden. Kesälomakaudella Strömsössä on mahdollisuus vierailla opastetuilla kierroksilla tai sitten vain nauttia pihapiiristä ja uimarannasta omaan tahtiin, suosittelen!
Sokerina pohjalla pääsimme tutustumaan Marita Riskun ja Lars-Ole Barkarsin kotipuutarhaan Piispanniemessä. Keräilijöiden metsäpuutarhaa on rakennettu ja hoidettu suurella rakkaudella ja taidolla, luontoa kunnioittaen vajaa 20 vuotta. Tontilla on suuria siirtolohkareita, joiden ympärille kukkaistutukset, vesiaiheet ja puutarhan polut on taidokkaasti rakennettu. Sulassa sovussa kukkivat loisteliaat pionit, kuunliljat, sinivaleunikot,akileijat, metsämustikat ja monet monet muut perennat. Puutarhassa on yli 2000 eri lajiketta. Yksi kuva ei tee oikeutta puutarhalle, lisää kuvia löytyy mm.Facebookista, Maritas och Lars-Oles Hemträdgård-profiilista. Isossa puutarhassa tulee aina myös ylimääräisiä taimia jakopaloina, joita saimme myös ostaa mukaamme kotiinviemisiksi. Iloisin mielin lähdimme kotimatkalle, isäntäparin jäädessä treenaamaan Eukonkantoa!
Ylä-Savon Puutarhaseuran retket ovat avoimia kaikille ja löytyvät nettisivuiltamme www.ylasavonpuutarhaseura.net. Kiitos kaikille mukana olleille!


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *