torstai 22.3.2018
Vihtori

Maakunnat: Savon radalle lisää junia ja nopeutta

Nopeammin ja useammin!

Pohjois-Savon, Kainuun ja Etelä-Savon maakunnat haluavat lisää henkilöliikenteen junavuoroja ja että matkanopeus on nopeampi Savon radalla.

Maakunnat ovat lähettäneet yhteisen kannanoton liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille, VR:lle, Liikennevirastolle ja eduskunnalle.  Lue tästä Pohjois-Savon maakuntaliiton tiedote tai jatka lukemista tässä eteenpäin. Molempien lopussa on linkki itse kannanottoon.

Kannanotossa vaaditaan Savon radalle henkilöliikenteen palvelutason välitöntä kehittämistä. Sen ovat allekirjoittaneet maakuntajohtajat, maakuntahallitusten puheenjohtajat sekä Pohjois-Savon että Etelä-Savon kauppakamareiden ja Kainuun Yrittäjien puheenjohtajat.

Maakunnat ovat huolissaan siitä, että koko Itä-Suomi on jäänyt jälkeen raideliikenteen saavutettavuudessa niin ajallisesti kuin junavuorojen suhteen Länsi-Suomeen verrattuna.

Keskimatkanopeus on saatava Kuopion ja Helsingin välillä samalle tasolle kuin Seinäjoen ja Helsingin välillä jo vuoteen 2020 mennessä.

 

Helsingin ja Oulun välisellä radalla keskinopeus on pääosin 200 kilometriä tunnissa Kokkolaan saakka. Kannanotto muistuttaa, että Savon radalla 200 kilometriä tunnissa on mahdollinen vain lyhyellä osuudella Mikkelin eteläpuolella, muilla osuuksilla suurin sallittu nopeus on 140 kilometriä tunnissa.

Radan varrelta on vähennetty tasoristeyksiä mm. Euroopan aluekehitysrahaston tuella, mutta nopeutta ei ole saatu nostettua. Keskinopeuden nostaminen lyhentäisi matka-aikaa Kuopiosta Helsinkiin noin 20 minuuttia.

Selvityksen mukaan vuorotarjonnasta puuttuu työmatkustuksen kannalta tärkeä aamuyhteys Helsingistä pohjoiseen. Päivän ensimmäinen juna pääkaupungista saapuu Mikkeliin klo 10.48 ja Kuopioon klo 12.20. Vuoron pitäisi lähteä Helsingistä kaksi tuntia aikaisemmin.

Lisäksi maakunnat esittävät uusia vuoroja Kuopion ja Kajaanin välille. Kannanoton mukaan ne voitaisiin toteuttaa myös taajamajunilla.

Kannanotossa esitetään, että Savonradan palvelutasoa nostetaan vuorotarjontaa parantamalla mahdollisimman pian, viimeistään LVM:n ja liikennöitsijän uusiessa seuraavan kerran osto- ja velvoiteliikennesopimusta.

Uusiksi vuoroiksi esitetään näitä yhteyksiä:

  • arkipäivisin Helsinki-Kuopio siten, että juna saapuisi Kuopioon noin 10:00
  • arkipäivisin Kajaani-Kuopio siten, että vuoro saapuisi Kuopioon noin 05:30
  • arkipäivisin Kuopio-Kajaani siten, että yhteys saapuisi Kajaaniin noin 01:20

 

Lue tästä kannanotto kokonaisuudessaan

 

Teksti Sari Mulari, Ylä-Savo liikkuu viksusti -hanke


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *