torstai 22.2.2018
Tuulikki, Tuuli, Hilda, Tuulia

Liikkujan viikko Ylä-Savossa alkaa

Liikkujan viikolla pyöräillään ja kahvitellaan

Kallen maastopyöräkoulu Vieremällä la 16.9. aloittaa Liikkujan viikon Ylä-Savossa. Kalle Kauppisen vetämä maastopyöräkoulu on matalan kynnyksen opastus maastopyöräilyn jo aloittaneille tai lajia vasta harkitseville. Parin tunnin koulu pidetään myös Sonkajärvellä ja lokakuussa Kiuruvedellä. Kouluihin on tarjoilun vuoksi ennakkoilmoittautuminen, p. 040 647 2221. Mukaan voi tulla vaikka kuunteluoppilaaksi ilman omaa pyörää, jos miettii lajin aloittamista. Nuorin ilmoittautuja on 6-vuotias, tervetuloa! 🙂

Liikkujan viikko on eurooppalainen teemaviikko, jota vietetään vuosittain 16.-22.9. Tämän vuoden teemana on vähäpäästöinen, yhteiskäyttöinen ja älykäs liikenne. Esimerkiksi henkilöauton käyttöaste on usein matala – autoja siirretään parkkipaikoilta toiselle. Auton käyttöastetta voi tehostaa esimerkiksi vertaisvuokrauspalvelun tai ihmisten tai tavaroiden kimppakyytien avulla.

Viikon tapahtumista sen verran, että esimerkiksi sukevalaisille kävelijöille ja pyöräilijöille on yhteiskahvit 20.9. klo 10 Neste Linnanportilla. Kahvit ja liikenneaiheista juttuseuraa saa, kun saapuu jalan tai pyörällä Linnanportin pääovelle.

Lehmänpierulla Timpan lenkille –infoilta 20.9. klo 17 Iisalmen Iltalypsyssä kertoo biokaasusta ja sähköliikenteestä. KierRe-hankkeen, ProAgria Pohjois-Savon ja Ylä-Savo liikkuu viksusti –hankkeen yhteisillassa voi tutustua kaasu- ja sähköautoihin sekä sähköpyöriin. Tarjolla nopeimmille kahvia ja paikallista maggaraa! Lue lisää kiertotaloudesta ja resurssiviisaudesta, www.kierre.info.

Kuva kimppakyydistä vänkärin paikalta Sonkajärvi-Iisalmi -välillä.

 

Liikennekahvit ja Auton vapaapäivä

Liikennekahveilla oppii konstit siihen, miten omassa henkilöautoilussa voi tiristää polttoaineen kulutuksesta jopa 20 prosenttia pois. Taloudelliseen, joustavaan ja ennakoivaan ajotapaan ohjaa Liikenneturvan kouluttaja Tuomo Karppinen. Liikennekahvit on 21.9. klo 17.30 Kiuruvedellä, 26.9. Liikennekahvit Vieremällä, 5.10. Sonkajärvellä ja 12.10. Iisalmessa.

Auton vapaapäivänä 22.9. on erilaisia pieniä yllätyksiä osassa Iisalmen, Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän liikennöitsijöiden bussivuoroja ja kuntien palveluliikenteessä. Hyppee kyytiin!

Mukana viisaassa matkanteossa ovat Henkilökuljetus Rissanen Oy Sonkajärvi, Linja-autoliike Veljekset Laitinen Oy Kiuruvesi, Y. Makkonen & Kumpp. Vieremä, Mika K. Niskanen Oy Iisalmi, Pohjolan Matka Iisalmi, S. J. Toivonen Oy Iisalmi, Oy Rytkönen & Co Kiuruvesi.

Iisalmessa jaetaan 22.9. yhteensä sata ilmaista uimahallilippua paikallisliikenteen 1 ja 2 vuoroissa, kaupunki- ja maaseutupalveluliikenteessä sekä Matkahuollon asiakaspalvelupisteessä, jos hankkii tai lataa Iisalmen paikallisliikenteen 30 päivän kausilipun. Uimahallilippu on voimassa kyseisen viikonlopun ajan, eli se on käytettävä 22.-24.9. välisellä ajalla. Linkki: Iisalmen uimahallin aukioloajat.

Bussivuoroja ja tietoa liikenteestä voi hakea esimerkiksi opas.matka.fi –sivustolta, Matkahuollon sivustolta sekä kuntien omilta www-sivuilta. Kuntien sivuilla on tietoa myös paikallis- ja palveluliikenteestä eli palista, joka on kaikille avointa, asioimiseen sopivaa edullista liikennettä.

Kilometrikisa päättyy, pole pole vielä!

Auton vapaapäivänä voi vielä polkea viimeiset minuutit ja kilometrit valtakunnalliseen pyöräilyn kilometrikisaan (www.kilometrikisa.fi). Miten yläsavolaiset kunnat sijoittuvatkaan kisassa?

Kilometrejä voi haalia kasaan vielä pyöräilyn katuajokoulutuksissa Iisalmessa 22.9. klo 10, klo 13 ja klo 17. Noin tunnin mittaisissa koulutuksissa käydään pyöräilyn liikennesääntöjä käytännönläheisesti pyöräilynohjaajakokelaan Sari Mularin johdolla. Ryhmiin on ennakkoilmoittautuminen, p. 040 647 2221.

Iisalmen Visa järjestää syyskuussa maanantai-iltaisin klo 18-20 Paloisvuorella maastopyöräkoulun. Jo jonkinlaisia ajotaitoja omaaville maastopyöräilijöille sopiva kurssi jatkuu vielä 18.9. ja 25.9. Lisätiedot kurssista saa Iisalmen Visan pyöräily- ja triathlonjaoston Facebook-sivulta ja kurssin ohjaajilta, harri.puumalainen (ä)  gmail.com  ja topi.kiljunen (ä) gmail.com.

 

Kuvakilpailu

Liikkujan viikon aikana 16.-22.9. on kuvakilpailu Instagramissa. Kisaan osallistuu jakamalla kuvan omasta viisaasta liikkumisesta tunnisteella #yläsavoliikkuuviksusti. Osallistuneiden kesken arvotaan 10 tuotepalkintoa 26.9. Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti ja voittajan nimi saatetaan julkaista Instagramissa. Instagram ei sponsoroi, ei suosittele tai hallinnoi kampanjaa mitenkään eikä kisa liity Instagramiin. Kuvakilpailun järjestää Ylä-Savo liikkuu viksusti –hanke.

Viisasta liikkumista on se, että miettii vaihtoehtoja kulkemiselle paikasta toiseen ja pyrkii valitsemaan taloudellisimman, itselleen terveellisimmän, sujuvimman ja ympäristöystävällisimmän tavan. Viisaan liikkumisen muotoja ovat kävely, pyöräily, joukkoliikenne, kimppakyydit, taloudellinen ja ennakoiva ajotapa, matkojen ketjuttaminen ja etätyö.

Ylä-Savo liikkuu viksusti –hanke vierailee viikon aikana myös pyöräilypäivissä Sonkajärvellä Rutakon koululla ja Iisalmessa Iisalmen Ladun kanssa Kirkonsalmen koululla.

Hanke järjestää myös loppuvuodelle viisaan liikkumisen tapahtumia hankekuntiin Iisalmelle, Kiuruvedelle, Sonkajärvelle ja Vieremälle. Ylä-Savo liikkuu viksusti –hanke toimii 20.3.-31.12.2017. Se rahoitetaan liikkumisen ohjauksen valtionavustukselle ja hankekuntien omarahoituksella. Yhteistyökumppaneita ovat mm. paikalliset seurat ja yhdistykset, Liikenneturva ja Pyöräilynystävät Pyöris ry.

Kiuruvetisen polkupyöräilijän tuning-fillari. Ota osaa kuvakisaan Instassa 16.-22.9., #yläsavoliikkuuviksusti. Instagramilla ei osaa eikä arpaa kisan kanssa, eikä se mitenkään suosittele, hallinnoi, sponsoroi tai tue sitä.

 

Liikkujan viikko 16.-22.9.

Iisalmi, Kiuruvesi, Sonkajärvi ja Vieremä

La 16.9. Kallen maastopyöräkoulu, Vieremän urh.kenttä klo 10-12. Ilm. 040 647 2221.

Su 17.9. Iisalmen taidepyöräily, Kirkkopuisto klo 12-16, oppaana Riikka-Liisa Kajanus. Ilm. 040 647 2221. Oma pyörä ja kypärä mukaan. (ei 24.9.!)

Ma 18.9. Iisalmen Visan maastopyöräkurssi, Paloisvuori klo 18-20.

Ke 20.9. Iisalmen Ladun lenkki, Iisalmen uimahalli klo 9.

Ke 20.9. Kävelijöiden ja pyöräilijöiden kahvit Sukevan Neste Linnanportilla klo 10. Ilm. 040 647 2221.

Ke 20.9. Lehmänpierulla Timpan lenkille. Biokaasu- ja sähköliikenteen infoilta. Iisalmen Iltalypsy 17-19, KierRe-hanke ja ProAgria.

To 21.9. Liikennekahvit, Kiuruveden kultt.talon näytt.tila klo 17.30-19. Liikenneturvan kouluttajan vinkit taloudelliseen ajotapaan.

Pe 22.9. Auton vapaapäivä. Kilometrikisan viimeinen päivä!

Pyöräilyn katuajokoulutukset, Iisalmen uimahalli klo 10, klo 13 ja klo 17. Kesto 1 h. Ilm. 040 647 2221. Oma pyörä ja kypärä mukaan.

Iisalmen paikallis- ja paliliikenteen matkustajille ja Waltti-kausikortin hankkijoille/lataajille jaetaan yhteensä 100 ilmaislippua Iisalmen uimahalliin.

Mennään bussilla! Ylläty iloisesti 22.9. Iisalmen, Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän linja-autoissa tai pali-autoissa. Menossa mukana Henkilökuljetus Rissanen Oy Sonkajärvi, Linja-autoliike Veljekset Laitinen Oy Kiuruvesi, Y. Makkonen & Kumpp. Vieremä, Mika K. Niskanen Oy Iisalmi, Pohjolan Matka Iisalmi, S. J. Toivonen Oy Iisalmi, Oy Rytkönen & Co Kiuruvesi.

Lisäksi pistä kalenteriisi nämä:

La 23.9. Kallen maastopyöräkoulu, Sonkajärvi Niiralanniementie 28 (levike) klo 10-12. Ilm. 040 647 2221.

Ma 25.9. Iisalmen Visan maastopyöräkurssi, Paloisvuori klo 18-20.

To 26.9. Liikennekahvit Vieremä klo 17.30-19, Driving Team Y-talo.

La 30.9. Vieremä klo 10, pyörälenkki apteekki-ravirata-apteekki.

To 5.10. Liikennekahvit, klo 17-19 Sonkajärven valt.sali.

La 7.10. Kiuruveden kulttuuripyöräily klo 10.

To 12.10. Liikennekahvit Iisalmi klo 17.30-19, Iisalmi, Driving Team Pohjolankatu 8.

Tapahtumissa ei ole säävarausta.

 

Kaikki tiedustelut aiheesta, varmin vastaus klo 9-15 välisellä ajalla, p. 040 647 2221!

 

Teksti Sari Mulari, Ylä-Savo liikkuu viksusti -hanke


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *