torstai 22.2.2018
Tuulikki, Tuuli, Hilda, Tuulia

Kimppakyydit kiinnostavat

Edullisuus ja ympäristöystävällisyys kiinnostavat yläsavolaisia kimppakyydeissä. Suurin haaste on löytää kimppakyytiporukka ja saada aikataulut sopimaan yhteen.

Tässäpä tietoa kyselyn tuloksista. Jutun lopussa on myös linkkivinkkejä kimppakyytiryhmiin Facebookissa ja -sivustoille.

Kuntien välillä liikkuisi mielellään säännöllisesti kimppakyydeillä 30 prosenttia ja satunnaisesti 45 prosenttia vastaajista. 25 prosenttia ilmoitti, etteivät yhteiskyydit kiinnosta.

Ylä-Savo liikkuu viksusti –hankkeen kyselyyn vastasi 53 ihmistä 7.7.-6.8.2017 välisellä ajalla.

Oman kunnan sisäinen kimppakyyti kiinnosti vähemmän yläsavolaisia. Noin puolet vastaajista ilmoitti, ettei olisi kiinnostunut kyydeistä oman kunnan sisällä. Satunnaisista kunnan sisäisistä kyydeistä oli kiinnostunut 30 prosenttia ja säännöllisestä liikkumisesta 19 prosenttia vastaajista.

Vastaajista noin 60 prosenttia ei käytä tällä hetkellä kimppakyytejä matkustajana eikä kuljettajana. Säännöllisesti kimppakyytiä kertoi käyttävänsä matkustajana 8 prosenttia ja kuljettajana 13 prosenttia vastaajista.

 

Iisalmi ja Vieremä pääsuuntia

Kimppakyytejä käytettäisiin eniten työmatkoihin (44 %), sitten harrastuksiin ja asiointiin. Eniten kulkijoita olisi Iisalmesta (34 %), Kiuruvedeltä (19 %) ja Vieremältä (17 %). Sonkajärven ilmoitti lähtöpaikakseen 11 prosenttia ja Lapinlahden 8 prosenttia vastaajista. Liikennettä oli myös Pielavedeltä (2 %) ja yhteensä 8 prosentin verran Kuopiosta, Siilinjärveltä ja Toivalasta.

Puolet vastaajista suuntasi Iisalmeen. Toisena vahvana määränpäänä oli Vieremä (19 %). Kiuruvedelle matkusti 8 prosenttia, Sonkajärvelle 6, Pielavedelle 4 sekä Lapinlahdelle ja Keiteleelle 2 prosenttia vastaajista. Jokin muu –vaihtoehdon valitsi 11 prosenttia vastaajista, jolloin määränpäänä oli esimerkiksi Kuopio, Kuopion lentokenttä ja Etelä- ja Länsi-Suomi.

Kimppakyytejä käytettäisiin maanantaista perjantaihin, etenkin kello 7-8  ja kello 15-18. Edullisuus ja ympäristöystävällisyys olivat tärkeimmät syyt suosia kimppakyytejä. Lasten vieminen harrastuksiin ja joukkoliikenteen puute etenkin viikonloppuisin kerrottiin myös syinä.

 

Aikataulutus tärkeintä

Tärkein tekijä kimppakyytien onnistumiselle on aikataulun sovittaminen. Merkitystä oli myös kyydin korvaustavalla ja edullisuudella, reittivalinnalla sekä kyydin luotettavuudella ja turvallisuudella.

Kyselyn mukaan kimppakyytejä sovitaan Facebook-ryhmissä, WhatsApp-viestiringeissä, kasvokkain ja puhelimitse. Työpaikoille toivotaan kyselyn mukaan sisäisiä kimppakyytipörssejä, joista voidaan hakea kyytiporukoita.

Vastaajista naisia oli 68 prosenttia, muunsukupuolisia kaksi prosenttia ja miehiä 30 prosenttia. Vastaajien ikärakenne oli seuraava: alle 18-vuotiaat 2 %, 18-29-vuotiaat 13 %, 30-39-vuotiaat 32 %, 40-49-vuotiaat 17 %, 50-56-vuotiaat 32 % ja yli 65-vuotiaat 4 %.

 

Kimppakyyti on yhteismatkustamista

Osa vastaajista toi esille sen, että kimppakyytinä voi käsittää myös Kelan kimppakyydit. Niillä tarkoitetaan Kelan korvaamia taksikyytejä, joissa voi olla useita matkustajia kyydissä. Kela korvaa osan julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon tehdyn matkan kustannuksista. Syy voi olla sairaus, raskaus, synnytys tai kuntoutus.

Kimppakyydit ovat yhteismatkustamista yksityisesti omistetuilla autoilla. Kimppakyyti voi toimia vuorotteluperiaatteella, mikä sopii esimerkiksi säännöllisesti kimppakyydillä liikkuville työmatkaajille. Kyydistä voi pyytää taksiliikennelain mukaan korvauksen matkan kulujen kattamiseksi.

 

Kimppakyytejä Facebookissa:

Kimppakyyti Iisalmi, julkinen Facebook-ryhmä

Kimppakyyti Helsinki-Kuopio-Helsinki, Facebook-ryhmä

Pielavesi – Maailma – Pielavesi -kimppakyydit, Facebook-ryhmä

Kimppakyyti, noin 48 000 jäsenen kimppakyytiryhmä Facebookissa

 

Sivustoja

www.kyydit.net

www.kimppakyyti.fi

www.kimppa.net

 

 

Teksti Sari Mulari, Ylä-Savo liikkuu viksusti -hanke


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *