keskiviikko 21.3.2018
Pentti

Kalle ylittää Alpit

Etapit Mayrhofen-Garda-järvi -välillä.

Taas on yläsavolaisiamme maailmalla.

Vieremän lahja yläsavolaiselle pyöräilylle on Kalle Kauppinen, joka tällä hetkellä polkee ajoparinsa Juha Vähämetsän kanssa jossain Itävallan ja Italian välissä Alppien koillisosassa, Dolomiiteilla. Hän ottaa osaa Bike Tranalp -kisaan, jonka reitillä on tänä vuonna poljettavaa 545 kilometriä. Matkan pituus kuulostaa ehkä vähäiseltä, mutta kannattaa muistaa että ylämäkeä riittää. Ja vauhdikasta alamäkeä!

Kisa alkoi sunnuntaina ja päättyy 22. heinäkuuta. Mayrhofenista startanneen kisan maalina häämöttää Garda-järvi. Transalp järjestetään nyt 20. kerran, ja Kalle osallistuu siihen kolmannen kerran ajoparinsa

Juhan kanssa. Alussa oli jo hieman jännitystä, siellä miesten polkupyörät toimitettiin perille kaksi päivää myöhässä.

”Päivässä noustaan keskimäärin 2600 nousumetriä ja noin 80 kilometriä, noin 4-5 tunnissa. Siis keskimäärin. Yleensä etapilla on 2-3 nousua eli noustaan yleensä 2-3 huipulle. Nousut ovat pitkiä ja vaihtelevia, ja laskut ovat yleensä kovavauhtisia ja sisältää tietä ja polkuosuuksia. Vauhdit nousevat yli 70 kilometriin tunnissa”, Kalle kertoi ennen reissua.

 

 

Alppimaisemia ehtii kuulemma ihastella, mutta pysähdyksiin ei ole aikaa.

”Transalp-kisa suunnitellaan niin, että tulisi ajettua hienoimmat polut ja tiet”, Kalle kertoi.

Alppimaastopyöräily eroaa kotimaisista maastopyöräkisoista sillä, että hitaita polkuja ja juurakoita on vähemmän, sorateitä löytyy enemmän. Kisan jokaisella etapilla on myös vaativia polkuja (enduro challenge), joista otetaan myös aika.

Kilpailijalle on tärkeää saada kunnolla energiaa. Energiageelit ja -patukat ovat tärkeitä, samoin riittävä urheilujuoman määrä. Huoltopaikoilta otetaan mukaan yleensä banaaneja.

Yöllä levätään se mitä vain saa levättyä pitkän päivän jälkeen.

”Yöllä nukutaan, jos sattuu nukuttamaan…Yleensä kone käy kierroksilla ja herään yleensä 4-5 aikaan”, Kalle kertoi.
Tämän vuoden tavoite on ensisijaisesti päästä maaliin.
”Mutta toki tavoite on parantaa viimevuotista sijoitusta. Paljon voi sattua ja tapahtua”, hän muistutti.

Tahko toi huiput, kaverit ja perheet yhteen

Kalle osallistui jo yhdeksännen kerran kesä-heinäkuun vaihteessa maastopyöräilyn Tahko MTB -kisaan. Näin hän kertoo kisasta:
”Mieluisin matka on ollut 120 kilometriä, johon olen osallistunut useimmiten. Tälle matkalle oli taas ilmoittautunut varsin nimekäs joukko, kuten Tahkon legendat Henri Ojala, Viron olympiakävijä Alges Masigmets ja viime talven 50 km hiihdon Suomen mestari Kusti Kittilä.  Haaveet siis kolmen parhaan joukkoon sijoittumisesta sai melkein heti haudata.”
”Aloitin maastopyöräilykauden Portugalin Algarvessa jo maaliskuun alussa ja tähtäimessä on 16.7. alkava Bike Transalp -etappikisa Keski-Euroopassa. Siellä pitäisi jaksaa ajaa seitsemän päivää putkeen.”
”Tahko on tietysti paljon erilainen kuin Alpit. Tahkolla on enempi teknistä polkua ja nousut ja korkeuserot ovat pienemmät. Kuitenkin tykkään Tahkon reitistä. Myös tietä on sopivasti, vaikkakin osa poluista on jo aika kuluneita.”
”Tahkon kisan tavoitteena oli tehdä hyvä viimeistelyharjoitus ennen Alppeja, mutta ei mennyt täysin käsikirjoituksen mukaan. Oman söhellykseni takia ekan kierroksen juotto epäonnistui ja se kostautui lopussa. 70 kilometrin kohdalla vielä linkun pultti lähti toiselta puolen pois, ja loppumatka oli ajettava varovasti säästellen pyörää.”
”Mutta tämä on onneksi vain harrastus. Tahkolle on aina mukava tulla ja tapahtuma tarjoaa myös paljon muutakin kuin ”hikistä” kisailua, kuten kavereiden ja perheen kanssa yhdessä oloa. Järjestelyt oli hoidettu jälleen kerran loistavasti”, Kalle kertoi.
Hän on muuten urakoinut perinteisellä rinne, mies ja kuokka -menetelmällä polun Iisalmen Paloisvuoren rinteeseen (kyllä, luvan kanssa). Sitä voi kävellä, sauvakävellä tai juosta ylös tai hurruutella alas pyörällä.
Hyvä Kalle ja pidetään peukkuja poluillesi!
Teksti Sari Mulari, Ylä-Savo liikkuu viksusti
Kuvat Kalle Kauppinen, kartta Bike Transalp

  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *