keskiviikko 25.4.2018
Markku, Marko, Markus

Heikin kesäkaupunki

Hanke kokeili joku tovi sitten työpäivää Iisalmen torin Lucia-lasipaviljongissa.

Päivän havaintoja: ihmisiä liikkuu kaupungilla tosi mukavasti kävellen ja pyöräillen. Autoja jätetään vaikka torille parkkiin ja siitä hoidetaan yhdellä kävelykierroksella monta asiaa.

Juttusille osui päivän aikana myös iisalmelainen Heikki, joka innostui kertomaan kotikaupungistaan lähimatkailun näkökulmasta. Ainahan ei tarvitse lähteä kauas, että näkee paljon, ja Ylä-Savosta löytyy paljon helmiä vaikka lyhyidenkin pyörämatkojen päästä.

Heikin suosikkipaikkoja on tori.

 

 

 

”Ei  Iisalmesta tarvitse muualle lähteä lomalle, kun on tämä tori, on jäätelökioski, kauppahallin lipan alunen, torikahvila, Koljonvirran leirintäalueesta sanoisin erityismaininnan. Siellä on juhannusjuhlat, on Pablo ja jamitilaisuus, jossa saa soittaa skittaa.”

(toim. huom. haastattelu on tehty ennen juhannusta.)

Heikki suosittelee ruokapaikaksi tutustumaan Kulta Kotiruokaa, joka on lounaspaikka K-Rauta Masassa. Tätä ei joka turisti tai paikallinenkaan tiedä! Myös ravintola Raatihuone on hyvä, hän vinkkaa.

”Jos lähtee Iisalmen rajojen ulkopuolelle, niin matkustaa korkeintaan junalla. Jos jonnekin haluaa mennä lähelle, niin Runnin kylpylään, uimahalliin tai Pelixiriin. Puhumattakaan Gracevillestä, siellä saapi soittaa open stage –iltoina kuka vaan, lava on avoin”, soittomies hehkuttaa.

Hän kehuu myös kaupungin eri paikkoja.

”Kaupungin uimaranta on hyvä. Maistraatinpuisto rakennetaan ja Malminkatu alkaa kulkea taas rannasta kuten ennen. Täällä on pikkuisia uimarantoja, Malminkatua kun mennään juna-asemaa kohti on Mattilanranta. Siellä oli aikoinaan uimakopit, joista jäi kivet. Kivien päällä on lautaverhoilu ja rappuset, mutta ranta on syvä”, Heikki listaa.

Iisalmessa on Heikin mukaan liikuntapalvelut viimeisen päälle. Poluilta voi poiketa esimerkiksi ulkokuntosaleille vaikka Haukiniemessä tai Pöllösenlahdella. Heikki on käynyt myös uimahallin kuntosalilla, missä hänelle tehtiin oma saliohjelma ja neuvottiin liikkeet ja laitteet.

Mies on tyytyväinen myös muotipuoleen.

”Iisalmessa on hyvin vaatekauppoja. Dressman ja Halpa-Halli ovat Iisalmessa hyviä vaatekauppoja miehille. Halpa-Halli on sunnuntaisin kiinni, nykyisin on mennyt sekaisin että mikä on arkipäivä ja mikä puhäpäivä. Pitää olla lepopäiviä.”

Palataan liikuntaan ja tapahtumiin.

”Sankariniemen urheilukentällä on jalkapallomatsit ja voi pitää yleisurheiluskabat. Onhan täällä tapahtumia, on Runnirockia ja Oluset. Täytyy mainita yrityksistä ainakin Olvi, Ponsse, Genelec. Turisteille on kaupunkiin tutustumiskierroksia.”

”Tämä on maailman paras kaupunki. Ei täältä kehtaa minnekään lähteä. Sairaalapalvelut toimii ja kouluja on.”

Onko kaikki todella niin auvoista?

”Yksi miinuspuoli on, mutta ei sitä kehtaa laittaa. Yksi päiväkoti rakennettiin kolme vuotta sitten ja nyt jo siellä on kosteusongelmia. Sotesta puhuvat, että pitäisi viedä maaliin. Mitä itsellä on ollut asiointia, niin älyttömän hyvin on mennyt, ei mitään valittamista.”

”On ajoharjoittelurata, lasten liikennepuisto, golfkenttä, tenniskenttä. Pelixirissä on hohtokeilausta ja hyvä hieroja. Pihalla on nurmitenniskenttä, paikallinen Wimbledon ja tekonurmi. Onhan täällä jäähallikin. IPK pelaa Mestiksessä. On täällä PK-37 ja Iisalmen Visa. Mitäs täällä muuta…Nuorisotalo on!”

”Rautatieasema on, taksit pörrää. Yleisesti ottaen on mukava kaupunki elää ja olla. Ihmiset on mukavia. Täällä ei ole kiirettä. Olen asunut aikoinaan Helsingissä puolitoista vuotta. Välimatkat on pitkiä ja kaikilla on niin kiire. Piti tulla maitojunalla takaisin.”

”Vihreys ja luonnonläheisyys on se paras juttu Iisalmessa. On mahdollisuuksia. Vaikka Helsinki on mukamas mahdollisuuksien kaupunki, niin kyllä se on tämäkin”, Heikki päättää.

 

Kuuntele tästä vielä pieni Heikin soittonäyte.

 

Teksti ja kuva Sari Mulari, Ylä-Savo liikkuu viksusti -hanke


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *